ANSA UNGARN: ANSAvet fagseminar 2013!

Helgen 11-13.oktober gikk årets ANSAvet fagseminar av stabelen i Budapest. Veterinærstudenter reiste fra fjernt og nært inn til Ungarns vakre hovedstad, tørste etter inspirasjon, motivasjon og ungarsk vin.

Hvert år siden 1997 har engasjerte norske veterinærstudenter i utlandet arrangert et fagseminar i samarbeid med MSD Animal Health og Den Norske Veterinærforening (DNV). Vi er så heldige at vi har en solid gjeng med sjenerøse sponsorer bak oss som gjør det mulig å holde tradisjonen ved like. For mange veterinærstudenter i utlandet gir dette seminaret den ”motivasjonsboosten” de trenger for å jobbe seg videre mot drømmen, samt et innblikk i de mange ulike mulighetene som venter når tiden som student er omme.

I år har det store målet vært å internasjonalisere ANSAvet i mye større grad. De siste årene har styret kun bestått av studenter fra Budapest, da flertallet av veterinærstudentene som studerer i utlandet befinner seg her. Det er viktig at alle norske veterinærstudenter som studerer utenfor Norge har en røst i organisasjonen, og derfor har vi i år fått flere land representert i fagutvalget. Med et styre bestående av studenter fra både Ungarn, Tjekkia, Slovakia, Polen og Tyskland har ANSAvet blitt synliggjort mye bedre internasjonalt, og det har blitt lettere for mange flere utenlandsstudenter å påvirke fagutvalgets arbeid. I år ble billettene til ANSAvet sitt fagseminar utsolgt i løpet av det første døgnet, og omtrent en tredjedel av de påmeldte var studenter utenfor Ungarn. I styret var vi hoppende glade, da dette for oss var en bekreftelse på at årets store mål med internasjonaliseringen av ANSAvet var blitt oppfylt.

Fredag 11.oktober ankom våre kjære forelesere og sponsorer på flyplassen i Budapest. Vi hadde et koselig velkomstmåltid på Robinson restaurant i City Park, der styret, sponsorene og veterinærene kunne bryte ned isvegger og bli bedre kjent med hverandre. Kvelden bestod av mye latter, mye vin, og utrolig god mat!

Bilde 1

Lørdag morgen, etter en god natts søvn post-Robinson, var hele gjengen klare for å sparke i gang fagseminaret. 125 veterinærstudenter og 15 forelesere samlet seg denne morgenen på Szent Isvtán Egyetem, det veterinærmedisinske fakultetet i Budapest, Ungarn. Mange av studentene gikk selv på skolen, mens andre var tilreisende fra Tjekkia, Slovakia, Polen, Tyskland, Danmark og Norge. ”Villdyrlegen” Silje Hvarnes som selv var veterinærstudent i utlandet for noen år tilbake, åpnet fagseminaret med et spennende foredrag om hennes uvanlige jobb som villdyrlege ute i verden, og trakk fram noen av de eksotiske dyrene hun hadde behandlet under innspillingen av TV2 programmet.

Bilde 2

Utover dagen fikk vi også høre om blant annet jobbmulighetene i mattilsynet, MSD aqua og hverdagen som fiskeveterinær, problematikken rundt antibiotikaresistens, og arbeidet som foregår i DNV og DNV-S (Den Norske Veterinærforenings Studentforening). Vi spiste deilig lunch fra Marie Kristensen, Sandwich Bar, og ellers kunne man lade opp med en neve norsk godteri innimellom foredragene.

Bilde 3Bilde 4Bilde 5

Bilde 6

Etter programmet på lørdagen var vi tradisjonen tro, og det var tid for ANSAvet sin store festmiddag! I år ble denne holdt på Columbus, en sjarmerende båtrestaurant i Donau elva. Den ligger midt i smørøyet av Ungarns vakreste attraksjoner, og det ble derfor litt bonus-sightseeing på mange av de tilreisende som satt nærmest vinduet under middagen. Til dessert ventet det mer enn bare chocolate brownies with floating islands of ice cream, vi fikk nemlig også besøk av alle veterinærstudenters favoritt stand up komiker, Nils-Erik Aasen Flatø! Han har opptrådt for veterinærstudenter over hele verden og hadde sine skreddersydde vitser klare for oss. Tårene trillet av latter hos hver og en som satt i rommet mens han gikk gjennom sin tolkning av hva vi i denne bransjen driver med, og utfordringer man kan møte på som utenlandsstudent.

Bilde 7Bilde 8Bilde 9Bilde 10

Bilde 11Bilde 12

Bilde 13

Styret i ANSAvet 12/13 (f.v. Siri Ag (Polen), Ingri-Hadler Jacobsen (Ungarn), Lise Marie Ånestad (Ungarn), Malene Hermansen (Ungarn), Eivor Knutsrud (Slovakia), Maylene Johansen (Ungarn), Anne Selvén Kallerud (Tyskland), Rebecca Malin Søbak (Tjekkia), May Helen Frågodt (Ungarn), Kine Ørndal Eggan (Ungarn, redigert inn med paint))

Bilde 14

ANSAvet sitt styre sammen med årets forelesere.

Etter middag, dessert, stand up show og en god del vin innabords gikk festen videre til Ötkert, en nattklubb ikke langt unna Columbus. Her var det godt stemning hele natta!

Bilde 15Bilde 16

Søndag morgen åpnet dagen med valg av nytt styre i ANSAvet. Resultatet ble følgende for perioden 13/14: Malene Hermansen (leder), Ingri-Hadler Jacobsen (nestleder), Maylene Johansen (økonomiansvarlig), Rebecca Malin Søbak (webansvarlig), Siri Ag (styremedlem), Hanne Aakerholm (styremedlem), Anne Selvén Kallerud (styremedlem).

Etter valget holdt Jo Amundstad et lærerikt foredrag om billeddiagnostikk (med quiz!), etterfulgt av en presentasjon av Tommy Myran hvor han snakket om MSD Animal Health. Tommy var ekstra gavmild i år og delte ut fire flotte Merck Veterinary Manual’s etter en aldri så liten loddtrekning. Torill Moseng avsluttet fagseminaret med et øyeåpnende foredrag om import av gatehunder og dyrevelferd. Dette hadde mange gledet seg veldig til med tanke på alle ex-gatebikkjene som pleier å være til stedet med fostereierne sine under foredragene.

Bilde 17

I år var det rekordmange som møtte opp på søndagens foredrag. Å ha en fullspekket sal dagen etter en ANSA-fest med god mat, ad libitum vin og dansing hele natta, var rett og slett historisk. Med så mange studieland samlet på et sted og omtrent hundre prosent oppmøte begge dagene, var vi meget fornøyde med årets fagseminar, og klare til å runde av helgen.

Med dette gjenstår det bare å avslutte. Tusen takk for nok et flott år i verdens beste fagutvalg, og til alle som deltok på årets fagseminar! Jeg vil ønske det nye styret lykke til i perioden som kommer, og jeg vet at alle norske veterinærstudenter i utlandet har mye å glede seg til når ANSAvet fagseminar’14 står for tur. Om det skulle være noen spørsmål kan man nå henvende seg til ny leder Malene Hermansen på:ansavet@gmail.com. Takk for meg!

Stor klem fra Lise Marie Ånestad – avtroppende leder i ANSAs fagutvalg for veterinærmedisin.