Presidenten: ANSA-seminaret 2014

Er det noe jeg bruker mye av tiden min på her hjemme, så er det å gå på konferanser og seminarer som omhandler høyere utdanning. På mange av disse nevnte arrangementene blir ikke ordet «internasjonal» nevnt overhode. I lang tid har ANSA sagt at tiden for å separere utdanning i utlandet fra utdanning i Norge bør være forbi.

ANSA-seminaret 2014Allikevel er det ikke alle i sektoren som har adoptert den holdningen. Merkelig er det da at i kaffepausene på disse arrangementene mangler det ikke på mennesker som kommer bort til meg og vil snakke om nettopp behovet for studenter som tar hele eller deler av graden sin ute. Det skjer igjen og igjen, noe jeg tar som et sterkt bevis på at interessen for det faktisk er der – vi må bare tvinge den litt frem i lyset.

Så hvis ingen har tenkt å sette det på agendaen, ja – da får ANSA gjøre det. Jeg la hodet mitt i bløt og begynte å fundere over forskjellige muligheter. Det første som var klart for meg er at her må vi ha med oss flere på laget. Vi har mange gode venner i organisasjons-Norge, deriblant i NHO og LO. Begge har sterke meninger om hva landet vårt trenger og hvordan vi bør skaffe oss det. Dette gjør de til ypperlige samarbeidspartnere for oss i det prosjektet jeg nå har den store glede av å presentere for dere. Nemlig: ANSA-seminaret 2014!

Endelig skal de spørsmålene vi er opptatt av bli tatt opp til diskusjon. Endelig skal vi få mennesker som sitter med styringsmulighetene til å konkret definere hva de mener med internasjonalisering. Jeg mener nemlig at dette er steg én i å utvikle en konkret strategi for hvordan vi skal få flere til å reise ut. Hva slags kompetanse er det Norge faktisk trenger og hvordan skal vi skaffe den?  Dette vil bli debattert på ANSA-seminaret, og det vil bidra til å sette utenlandsstudier på agendaen en gang for alle.

Jeg er utrolig stolt over å ha fått dette på plass. Ydmyk er jeg også, for det er stort å ha kapret direktøren i NHO, LO-sekretæren innenfor utdanning og ikke minst kunnskapsministeren selv til å delta på et seminar for å snakke om de tingene ANSA brenner for. En stor takk skal rettes til våre venner i NHO og LO for deres støtte og engasjement. Og ikke minst til statsråd Isaksen, som med stor entusiasme erklærte at «dette må vi få til» da jeg presenterte idéen.

Alt er nå spikret, og det er nesten så 20. mai ikke kan komme fort nok. Er du i Oslo, så håper jeg du kommer innom. Du kan melde deg på her. Er du derimot ute i verden, som så mange av dere er, så kan jeg love at vi skal regelrett spamme alt vi har av sosiale medier denne dagen, sånn at dere også kan få ta del i debatten. Vi kommer til å ta i mot spørsmål over Twitter og dele bilder på Facebook, så her har dere en ypperlig mulighet til å bli med på å sette agendaen på det hvert fall jeg mener blir årets viktigste arrangement. Jeg gleder meg!