ANSA-seminaret 2014

ANSA-seminaret

I dag braket det løs for det jeg mener var årets happening, nemlig ANSA-seminaret 2014. Det var få timer søvn på undertegnede i natt og jeg troppet opp spent og full av forventninger. Jeg kan med hånden på hjertet si at det ble innfridd! Det var utrolig moro å få mulighetene til å diskutere hvordan vi skal få flere studenter til å reise ut og dermed sørge for at vi skaffer den internasjonale kompetansen Norge trenger. Det var over 80 deltagere og på et tidspunkt var vår emneknagg #ANSA14 faktisk trending på Twitter! Fremfor å gjengi seminaret ord for ord forsøker jeg meg på en mer visuell gjenfortelling. Here we go:

Vi åpnet seminaret med en film med hilsener fra norske studenter rundt om i verden (STOR TAKK til alle dere som bidro!). Jeg fikk frysninger når den rullet på skjermen og kjente at jeg er skikkelig stolt av å representere en så flott gjeng:

 

Veldig spent, veldig stolt og litt nervøs ønsket jeg velkommen og la frem ANSAs forslag til hva vi kan gjøre for å få flere til å reise ut. For å illustrere mitt poeng, viste jeg disse to kartene:

Bilde
Det første kartet er altså dagens situasjon, og det andre er ønsket situasjon. Jo mørkere landene er, jo flere norske studenter er det der. Som dere ser er det en del å gå på! For å nå ønsket situasjon må ha konkrete målsettinger, fulgt av håndfaste strategier. Vi må så iverksette tiltak for å nå disse målene. Dette krever en felles innsats fra myndighetene, studentene og arbeids- og næringslivet.

Bilde

Hvorfor er det så viktig at vi får hjem internasjonal kompetanse til landet vårt? Jeg kunne jo snakket om det i en halv evighet, men fremfor at jeg skulle stå der oppe og bable hull i hodet på folk så var vi så heldige å få besøk av Tone Rognstad, som er rekrutteringsdirektør i Statoil. De har jo gått offensivt ut og sagt at uten internasjonal erfaring får du ikke jobb hos de. Derfor tenkte jeg hun var perfekt kandidat til å fortelle hvorfor erfaring fra utlandet er så viktig for næringslivet.

BildeSå var det kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen sin tur. Forsamlingen var spent på å høre hans tanker om behovet for internasjonal kompetanse, og når ordene “Alle norske studenter bør reise ut” falt fra podiet, da hoppet hjertet mitt over et slag. Dette er ambisiøse ord og store ord som det er vanvittig kult å høre fra selveste statsråden for kunnskapsdepartementet. Videre fortalte han om deres satsing på BRIKS-landene og minnet oss om at utdanning i utlandet gjelder ikke bare studenter. Vi må jobbe mer for å gjøre utveksling på videregående til en mulighet for alle!

Bilde

Are Tomasgaard, som er LOs sekretær for utdanning, holdt et fint innlegg om deres syn på behovet for global kompetanse og understreket at internasjonale nettverk som utenlandsstudenter får er av stor verdi for Norge. Han tok også til orde for viktigheten av at det fins gode systemer for godkjenning av utenlandsk utdanning og at vi må ha støtteordninger som gjør utenlandsk utdannelse tilgjengelig for alle.

Administrerende direktør i NHO, Kristin Skogen Lund, er selv tidligere utenlandsstudent og fortalte om sin egen erfaring med å komme hjem med internasjonal erfaring i ryggsekken. Man lærer å se seg selv på en ny måte og får nye perspektiver, var hennes klare oppfatning. NHO-direktøren ba studentene om å gjøre sin kompetanse tilgjengelig for arbeidsgiverne når de vender hjem til Norge igjen og avsluttet med klar oppfordring til næringslivet: headhuntere i Norge bør være mer bevisst nordmenn som studerer ute!

Bilde

Etter innledningene var det tid for debatt og det kom mange gode spørsmål fra salen. Personlig var jeg veldig glad for at det var så stor bredde i dem – alt fra bedring av rådgivertjenesten på vgs til behovet for bedre språkstipendordninger. Det var rett og slett dødsgøy å høre en diskusjon rundt de temaene vi i ANSA er så opptatt av. Mye godt kom frem og det ga meg absolutt nye idéer til hva vi i ANSA kan gjøre for å dra vår del av lasset!

Bilde

Jeg vil rette en stor takk til alle som bidro til å få tidenes første ANSA-seminar stablet på bena. Takk til Arvid hos LO og Ingrid hos NHO, som har vært uvurderlige samarbeidspartnere i prosessen. Takk til alle dere tillitsvalgte som aldri slutter å stå på for ANSA. Og takk til alle på kontoret som støtter oppunder og løfter ANSA frem ved en hver anledning. Dere er gull verdt, alle som en!

Som utenlandsstudentenes talsperson kan jeg ikke annet i dag enn å smile fra øre til øre. Vi har samlet krefetene for en felles innsats på internasjonalisering og jeg gleder meg til å se hva vi kan få til. Litt smårusa på livet har jeg allerede begynt å glede meg til neste år. Håper vi sees der!

Psst: Les NHO sin artikkel om seminaret her.