ANSA Spania: VGS-elever på studietur til Barcelona

ANSA Spania og Barcelona fikk i våres besøk av elever fra en videregående skole i Stavanger. Eirik fra landsstyret og to av våre kontaktpersoner i Barcelona, Hilde og Andrea, stilte opp for å hjelpe de unge og håpefulle med å ta deres livs hittil viktigste valg. Les videre for Eiriks refleksjoner rundt valget de nå stor foran.

Trettifire 18-åringer vandret i flokk inn og ut av ulike butikker i Barcelona mens de prøvde å gjøre nytte av spanskkunnskapene de hadde opparbeidet på skolebenken hjemme i Stavanger. Når man på bakgrunn av sitt utenlandske utseende automatisk får engelske gloser i fleisen blir det fort småfrustrerende å være på språkreise. Forestill deg hvor tilfredsstillende det da er å kunne svare: hombre, jeg snakker faktisk samme språk som deg, la oss ta dette på spansk.  dette skjedde dessverre ikke, da tredjespråkundervisning i Norge dessverre ikke har fostret mange språkgenier.

En lærer, et styremedlem, to kontaktpersoner, og 34 fremtidige utenlandsstudenter (dedos cruzados…).

I en verden der McDonalds-menyen har blitt det mest utbredte språket og verden blir mer og mer sammenknyttet og globalisert, blir fremmedspråk viktigere og viktigere. Og hånd i hånd med språkforståelse kommer kulturforståelse, en faktor som er kanskje enda viktigere for å kunne utmerke seg og for å ta del i globaliseringen. Noen måter å tilegne seg slik kunnskap er å jobbe, reise eller studere i et utland – å kombinere alle tre er nok det beste. Dette ble formidlet til 34 norske VGS-elever som om ikke lenge skal ta et av sine viktigere fremtidsvalg. De fikk også høre verdien av å ta seg god tid på dette valget, og fikk servert et råtips/hjertesak om å benytte denne muligheten til å komme seg ut og faktisk praktisere språk, for det er slik man lærer, og å benytte muligheten til å tilegne seg internasjonal erfaring og kunnskap samtidig som man har the time of your life. De fikk videre en innføring i utenlandsstudier, det praktiske rundt søknadsprosesser, arbeidet til ANSA og verdien av å ha en slik organisasjon i ryggen, samt en guidet tur på Universitat de Barcelona krydret med erfaringer fra våre fantastiske tillitsvalgte kontaktpersoner ved universitetet.

Før man skal bestemme seg for hvilke utdanningsvei man ønsker er det ønskelig med så god kjennskap til mulighetene som mulig. Og mulighetene er mange. Om ikke 1300 studieretninger i Norge er nok, vil mulighetene nå uendelige dimensjoner om man også ser til utlandet. Internettet er utmerket til å tilegne seg alle de opplysningene man ønsker, men dette kan fort bli overfladisk, upersonlig og det er lett for å føle seg fortapt i et hav av informasjon. Det ble derfor høyt verdsatt at sjefen for businessfakultetet på La Salle tok seg tid til å fortelle 18-åringene litt om det å studere i utlandet, litt om hvordan La Salle gjør ting annerledes enn andre skoler, viktigheten av praksis i utdanning, litt om den mye omtalte globaliseringen og litt om internasjonale utdanningsmuligheter.

Med store valg og mange muligheter foran seg, var disse trettifire elevene så heldig å få en ørlite dypere innsikt i hvordan de skal forvalte fremtiden sin.

Skal din skole på studietur til Spania? ANSA Spania kan tilby dere lokalkunnskapen dere trenger – helt gratis, og på norsk! For kontaktinfo, se http://www.ansa.no/spania .