ANSA Vet: En dag som veterinærstudent

Jeg skal prøve å gi et lite innblikk i hva vi veterinærstudenter møter på i vår skolehverdag. I dag har vi vært på skolens stordyrsklinikk. Nå som vi har kommet oss til 4. klasse byr studiet endelig på veldig mye praksis og i dag var intet unntak. I løpet dagen roterer vi rundt på klinikkens ulike avdelinger, hvor vi har timene lagt opp for oss.

I dag stod kastrering av en unghest på planen og to studenter skulle få gjøre jobben. For en gangs skyld var det en fordel å være 180cm, min hånd rakk høyest i været og jeg var en av de heldige som skulle få kappe en balle! Man blir så gira og tenker at endelig skal jeg få prøve meg litt som ordentlig veterinær. Og så kommer tvilen. Uæææ, tenk om hvis om atte. Shit! Den hesten lever jo og her kommer jeg og skal boltre meg med skalpellen. Heldigvis er læreren der med oss hele tiden og det jo ikke akkurat et komplisert inngrep heller, men man blir veldig redd for å gjøre feil likevel.

Så blir man gira igjen- BIG TIME! Det gikk, man fikk mestringsfølelsen i magen og testikkelen som trofé i handa.

Bilde

Bilde

 

Neste time ble også startet med jubel, vi skulle nemlig gjøre et keisersnitt på ei purke som allerede lå og venta på oss. Denne gangen fikk også to elever være med på selve inngrepet, resten fikk være assistenter og ta imot grisungene, eller som meg- å styre anestesien.

Bilde

 

Resultatet av keisersnittet ble tre levende grisunger. Det er jo uvanlig at det ikke er flere, ettersom griser vanligvis får mye større kull. De vi fikk var i hvertfall friske og fikk rimelig mye oppmerksomhet i sin første levende time. De er jo så skjønne og siden purka lå under kniven var det kamp om beinet for å gi litt omsorg til de tre.

Bilde

 

 

 

Bilde

Så er det tid for patologi. Da går vi inn i et stort rom hvor dyrene som skal obduseres ligger klare til oss. Hva man får kommer litt an på hva skolen har fått inn, men det er som oftest griser, kaniner, hest eller kylling. Studentene deler seg opp i smågrupper og deler på å få dissekere. Vi skal opp i praktisk eksamen i dette faget, så det er bare å øve det man kan. På slutten av timen går vi sammen med læreren og gjennomgår hvert kadaver. Vi diskuterer det vi har funnet og mulige bakterier, virus og andre mulige døds- eller sykdomsårsaker. Det kan se kanskje groteskt ut der vi står med store kniver og gyver løs, men det er et veldig viktig fag og vi lærer utrolig mye av å analysere organer og finne dødsårsaker. Dette er uten tvil en av de timene jeg liker best!

Bilde

 

Siste time er indremedisin og i de fleste timene får få såkalte ”case studies”. Det er så kjekt (og nødvending) å øve på og få inn tankegangen som veterinær. Hvilke spørsmål vi burde spørre oss selv og hvordan vi bør tenke. Siden vi er på stordyrsklinikken er dette som oftest en hest som er pasient her fra før. Vi går over alt fra historie og symptomer til å utføre kliniske undersøkelser som tannrasp, ultralyd eller gastroskopi.

Bilde

 

 Etter en lang dag med masse praksis er det også mye tid som blir brukt i bøkene. Ingen vei utenom det! Det ER et stort studie og mesteparten av tiden blir brukt teoretisk, men da er det så deilig å ha dager som denne som minner oss på hva som er i enden og hvorfor vi må pugge så mye som vi gjør.

Bilde 

Og med det takker jeg for meg!

 

Hilsen Malene Hermansen,

Veterinærstudent ved Szent Istvan University, Budapest.

 

Og husk at det bare er å sende spørsmål om veterinærstudiet til oss i Ansavet.

Veterinaer@ansa.no