Et år som utvekslingsstudent i Canada!

Hei alle sammen! Mitt navn er Marius og jeg skal prøve å gi et lite innblikk i hvordan det er å være utvekslingsstudent i Canada. Jeg studerte et helt skoleår i 2013/2014 på The University of British Columbia i Vancouver. So here goes….

Jeg studerer til vanlig datateknikk i Trondheim på NTNU. Det er et 5-årig masterstudium, og de aller fleste som drar på utveksling gjør det i fjerdeklasse. NTNU hadde ikke avtale med UBC for min studieretning, så jeg måtte søke selv. Dette var ikke noe problem, da jeg bare måtte gå innom den internasjonale seksjonen ved NTNU. Når man skal være over 6 måneder i Canada må man søke om visum (study permit.) Det må gjøres etter man har fått skoleplass, og hele prosessen er på nettet så man slipper noe ambassadebesøk. Behandlingstiden ligger på ca 5-7 uker.

Jeg hadde vært fast bestemt på å dra på utveksling i lang tid i forveien. En av hovedgrunnene til at jeg valgte Canada og Vancouver var alle de gode mulighetene for å drive med skikjøring i områdene rundt byen. Whistler ligger kun 2 timers kjøring fra Vancouver, og Revelstoke litt over 6 timer. Vancouver virket også som en interessant by med mye forskjellig å by på, mens UBC er et veldig anerkjent og internasjonalt universitet, noe som passet meg veldig bra!

I starten av semesteret er det som alltid litt stress for å få registrert fag og forelesninger, siden det ble en god del forandringer i fagplanen min. Jeg var en såkalt non-degree visiting student, som betyr at jeg kun tok diverse fag ved UBC, og ikke en full grad. Som utvekslingsstudent må man prøve å finne fag som er så like som mulig de fagene du til vanlig ville tatt hjemme i Norge, og det fins et hav å velge mellom. Dersom det er problemer med at klasser er fulle eller lignende, kan det være greit å gå rett til professoren og snakke om man kan ta faget likevel, og de fleste har vært veldig behjelpelige med dette. Man må å ofte gå til studieveileder for å få registrert seg i fag høyere oppe i årstrinnene, fordi de som regel krever forkunnskaper fra andre fag. Men så lenge man har tatt lignende fag i Norge og forklarer dette så går dette veldig greit. Jeg fant fort ut at veilederne er utrolig hjelpsomme når det kommer til dette med forelesninger, registrering og fag hjemme i Norge, en prosess som er ganske annerledes fra det vi er vant med på norske universiteter.

Jeg syns arbeidsmengden i løpet av semesteret kanskje var litt større enn det jeg var vant med i fra NTNU og Norge. Jeg hadde en del prosjektarbeid i forskjellige fag som krevde mer tid. Det er også flere deler som teller på karakteren underveis i semesteret, som midterms, prosjektinnleveringer og vanlige quizzer eller tester. Det fører til at selve eksamenskarakteren ofte teller kun ca 40-50% av totalkarakteren i faget, og noen fag har ikke eksamen i det hele tatt. Siden jeg var vant med at eksamener ofte teller 100% av karakteren, syns jeg selve eksamensperioden var mindre stressende enn i Norge, så det er en god men veldig annerledes balanse.

Jeg ble etter hvert utrolig glad i Vancouver, mest av alt fordi byen har veldig mye forskjellig å by på. Generelt er det veldig naturskjønt i Vancouver og i områdene rundt byen og i BC generelt. Byen har flere fine parker og utrolig mange fine strender, samt en egen strand på campus, et yrende natteliv og utrolig mange sosiale arrangement på campus.

1490693_10153804160540157_1479251465_o

1981814_10153904302540360_1223941021_n

Jeg brukte mye av helgene og feriene i vinterhalvåret til å stå på ski, noe som var nettopp grunnen til at jeg reiste til Canada. Som student får man en veldig god avtale på sesongkort i Whistler, og det er et MUST! Studenter får generelt utrolig mange bra rabatter på skikjøring og skiutstyr. Whistler er Nord-Amerikas klart største skianlegg og har veldig mye god skikjøring å by på. I tillegg er det mye liv i Whistler Village når skidagen er over, med flere kule puber og utesteder. Det er definitivt ukens høydepunkt å kunne stå på ski med sånne fasiliteter, og det er også den desidert kuleste hobbyen på UBC, blant folk fra hele verden og en drøss med nordmenn. Jeg kan også anbefale Revelstoke og Whitewater om man er interessert i skikjøring, og mange reiser også sør for grensen til Mt. Baker og Washington. UBC har en egen Ski and Board Club som arrangerer rimelige skiturer rundt omkring i BC. I løpet av året har jeg også benyttet meg av muligheten til å delta på arrangementer i regi av ANSA Vancouver, noe som har vært utrolig morsomt med tanke på å dele erfaringer med andre nordmenn og møte studenter utenfor UBC. I år har det blitt holdt lokale arrangementer som hytteturer, hockeykamp og middager, og større arrangementer som høstseminar i Seattle og Winter Games i Colorado.

Skoleåret ble avsluttet med en roadtrip langs kysten nedover til California, før sisteåret på NTNU nå står for tur.

10320985_744381108945983_7127716159398653247_o

ANSA USA og Canada Winter Games 2014

1262582_723322134375409_955354998_o

Hockeycamp – Vancouver Canucks mot New York Rangers

1897019_711494908891465_1290514955_n

Hyttetur til Whistler med ANSA Vancouver

All in all, utveksling er noe jeg absolutt vil anbefale på det sterkeste. Det er en unik mulighet til å møte folk fra hvert verdenshjørne, få nytt perspektiv på ting og utforske et helt nytt skolesystem. Om man er i tvil så fins det utrolig mange ressurser og veiledere der ute som er behjelpelige helt fra starten!

Og da takker jeg for meg!

Hilsen,

Marius