ANSA Danmark: Det er deilig å være norsk student i København

Har du kommet inn på studier i København, i Danmark? Skal du ta en bachelorgrad, en mastergrad, et årsstudium eller kanskje du skal på utveksling til København i høst? Kanskje du er en av de tusen som allerede studerer i byen og er på vei tilbake for å fortsette studiene dine. Uansett, høsten er i anmarsj og studentene er på vei tilbake til Skandinavias hovedstad, København.

Det er ikke uten grunn at København flere ganger er kåret til verdens beste by å bo i, eller at ordtaket ”det er godt å være norsk i Danmark” er blitt til. København er en fantastisk by for alle og enhver, med en hyggelige atmosfære, omgjengelige danske mennesker og syklister overalt. Byen er veldig kontinental men på samme tid både intim og lett å orientere seg i.

Studentmiljøet i denne vakre byen er stort, internasjonalt og godt. Danmark har lange og gode tradisjoner for høyere utdanning, og mange av lærestedene konkurrerer i toppsjiktet om å være Europas beste. Høyere utdanning i Danmark kjennetegnes av høy kvalitet, lange folketradisjoner og et godt samarbeide mellom universiteter og næringslivet. Hvis man er litt engstelige omkring hvordan det er å studere sammen med dansker, så skal man ikke være bange, det danske ordet for redd. Danskene er utrolig hyggelige, utadvendte og lette å bli kjent med.

 Selv om man er student, og skole og lesing kommer først, så er det viktig å kose seg og nyte studenttilværelsen. Og byen byr på mange muligheter for dette. Man bør utforske og bli kjent med byen, man skal være litt ”turist” og se det som må sees. København byr også på utrolig god shopping, og mange gode matopplevelser. Dette er å finne rundt omkring i hele byen, men det er en god ide å oppsøke de områdene som ligge utenfor indre by, for eksempel ta en tur til Nørrebro, Vesterbro og kødbyen.

Og ønsker du å dra ut på byen i København, finnes det utallige barer og nattklubber å velge mellom. Disse er generelt billigere enn i Norge og har åpent til solen står opp. De fleste universitetene har også enten torsdags-bar eller fredags-bar (gjerne på skoleområdet).

 København er en sykkelby, man sykler uansett om solen skinner, det regner eller det snør. Så når man flytter til København, er sykkel noe av det første man bør skaffe seg. Det er faktisk både lettere og kjappere å komme seg rundt og frem på sykkel, enn i bil, og alt er tilrettelagt for syklistene. For ikke å snakke om at det er det billigste alternativet, i tillegg så er terrenget flatt, og det er korte avstander til alt. Så enten man skal på skolen, på jobb eller til byen, til og med ut på byen, så hopper man på sykkelen.

Undertegnede (Marthe Ulseth), og en venninne på sykkel langs Søerne i København.
Undertegnede (Marthe Ulseth), og en venninne på sykkel langs Søerne i København.

I København er det alltid noe som skjer, året rundt. Noen eksempler kan være utendørs kino, festivaler, konserter, fredagsrock i Tivoli, Copenhagen Dining Week, Copenhagen Fashion Week, maraton og diverse andre løp, samt mange flere (man kan finne alle begivenheter i København på siden AOK.dk). Spesielle arrangementer for studenter, både sosiale og fag relaterte, er det også ofte. Så her skal det ikke være noen grunn for å kjede seg.

Spesifikt for alle norske studenter tilbyr ANSA (Association of Norwegian Students Abroad) mange arrangementer. ANSA arrangerer sosiale kvelder som pub quiz, julebord, 17. Mai feiring, samt mange flere. Her kan man komme og bli kjent med andre norske studenter i København. Utover dette arrangerer også den norske sjømannskirken jevnlige arrangementer, som for eksempel middager, gjerne med typisk norsk mat for alle nordmenn.

Det er bare å glede seg til studiestart og studenttilværelsen i en av verdens beste byer, København!

Nyhavn er en av de flotteste havnene i Skandinavia og et populært sted både for Københavnere og turister.
Nyhavn er en av de flotteste havnene i Skandinavia og et populært sted både for Københavnere og turister.
Tivoli (fornøyelsespark) er den mest besøkte attraksjonen i København med over 4,5 millioner gjester hvert år.
Tivoli (fornøyelsespark) er den mest besøkte attraksjonen i København med over 4,5 millioner gjester hvert år.
Københavns Indre Søer – bedre kendt som Søerne – er en rad av tre rektangulære innsjøer kurvet rundt vestkanten av sentrum, danner en av de eldste og mest karakteristiske trekk ved byens topografi. Søerne er et populært sted å gå en tur, eller løpe rundt om, da det er en rund tur på omkring 6,3 km.
Københavns Indre Søer – bedre kendt som Søerne – er en rad av tre rektangulære innsjøer kurvet rundt vestkanten av sentrum, danner en av de eldste og mest karakteristiske trekk ved byens topografi. Søerne er et populært sted å gå en tur, eller løpe rundt om, da det er en rund tur på omkring 6,3 km.

 Unyttige fakta, du kanskje ikke visste, om København

I middelalderen het byen ”Køpmannæhafn”, dette var et utrykk for den betydning, kjøpmennene hadde for byen på dette tidspunkt

København var en gang omringet av en bymur, hvor passasje bare var mulig ved en av byens tre “porter” – Vesterport, Østerport og Nørreport

København omfavner og elsker julen, og i Tivoli pyntes juletrærne med 102 350 lyspunkter

I Norge kjenner vi alle til ”Danskebåten”, dette er DFDS Seaways båt som kjører mellom Oslo og København. I Danmark kaller de denne ”Oslobåten”

Danskene oppfant LEGO. Navnet LEGO er en kombinasjon av ordene ”leg godt”

København har flere ganger blitt kåret til verdens beste by å bo i. Sist gang i juni 2014 av det internasjonal livsstilsmagasinet Monocle

Dansker elsker å kle seg i sort

I 2013 var det 2791 norske studenter som tok hele utdanningen sin i Danmark (tall fra den norske lånekassen)

Nyttig å vite som student – det danske karaktersystem

Karaktersystemet i Danmark, som gjelder ved alle utdanningsinstitusjoner, er annerledes fra vårt karaktersystem. De opererer med en 7-trinns skala. Hvor:

       12 er høyeste karakter og tildeles til de med en fremragende ytelse, tilsvarer en A

      10 er nest høyeste og gis til de med en utmerket ytelse, tilsvarer en B

       7 tildeles for en gode ytelse og tilsvarer C

       4 tildeles for en ordinær ytelse, og tilsvarer D

       2 tildeles for en tilstrekkelig ytelse, og tilsvarer E

        00 tildeles for en utilstrekkelig ytelse, og tilsvarer F

       – 3 gis til de som har valgt at innlevere en blank eksamen

Hilsen Marthe Ulseth, 

Rekrutterings og Markedsansvarlig i ANSA Danmark