Presidenten: Hello World!

Generalforsamlingen føles lenger og lenger siden, sommervarmen forsvinner sørover, og overlappingen med tidligere president Vibeke Munthe-Kaas er vel overstått. Livet som president er helt fabelaktig og jeg tenkte jeg skulle fortelle dere litt om mine første par uker.

Allerede mandagen etter valget fikk jeg en halv dag med medieopplæring. Ben og Kaia fra Corporate Communications hadde sydd sammen en proft og relevant opplegg. Jeg fikk brynet meg på politiske kronikker og simulert tv-intervjuer om beredskap. Medietreningen kom godt med allerede neste dag, i et telefonintervju med DN. Dagene går og mediene ringer, det er veldig gøy å bli viet interesse fra studentaviser, større aviser og radiokanaler. Sakene har variert fra portrettintervjuer med spørsmål om mine kjernesaker til kommentarer på opptakskriterier i utlandet og antallet videregående-elever som reiser til USA på utveksling. Det finnes ikke lite ANSA kan uttale seg om, og vi er heldige som har et utrolig kompetent informasjonssenter om studier i utlandet som har vært til god hjelp med eksempler og fakta.

 

 

Minst like viktig er det at jeg møter politikere. Det er slik vi får sakene våre på dagsorden, og opparbeider støtte for dem. Jeg var heldig og fikk møte stortingsrepresentant Heidi Nordby Lunde (H) så tidlig som dag 3 på jobben. For en trivelig dame! Det var min første gang på Stortinget og Øystein og jeg fikk en aldri så liten omvisning av Heidi, mens vi snakket om ANSAs saker. Senere har jeg blant annet møtt Dilek Ayhan (H), statssekretær i Nærings- og fiskeridepartementet og tidligere daglige leder i Alarga, en organisasjon som gir stipender til fremragende, multikulturelle studenter. Igjen, et meget hyggelig møte med gode diskusjoner. Samtidig som vi oppfordrer næringslivet til å få opp øynene for den verdien utenlandsstudentene har, utfordret Dilek oss studenter til å vise frem hva det er vi har som skiller oss fra resten, og å utnytte ressursene og nettverket vi har etter et utenlandsopphold. Det er klart vi må!

 

Jeg var så heldig å ha overlapping samtidig som Arendalsuka, Norges årlige politiske møteplass, fant sted. Vibeke, Øystein og jeg var i Arendal i tre dager, deltok på en rekke debatter, og arrangerte ikke minst en selv, i samarbeid med Norsk Studentorganisasjon! NSO representerer norske og utenlandske studenter ved de fleste norske lærestedene, og er derfor en naturlig samarbeidspartner for ANSA. Karsten Wærner Nilsen, en mangeårig rådgiver i NSO og støttespiller for ANSA, fikk Vaganten på årets GF, og jeg fikk æren av å tildele ham medaljen foran en fullstappet pub. Det stemmer, vår debatt, aka #studentnach, fant sted kl. 22 på en jovial, liten Arendalspub. Debattantene satt med øl i hånda og stemningen var avslappet. Panelet, bestående av Torbjørn Røe Isaksen (H), Trond Giske (Ap), Iselin Nybø (V) og Torgeir Knag Fylkesnes (SV) var enstemmige om at norske studenter bør ta deler av eller hele studier i utlandet. Faktisk sa Kunnskapsministeren, til udiskré heiing fra ANSA-benken, at utveksling heller er noe man aktivt bør velge bort om man vil bli i Norge hele studieløpet, enn noe man aktivt må velge. Både Kunnskapsministeren og Trond Giske, som er lederen i Kirke-, utdannings- og forskingskomitéen på Stortinget, la til at bedre ordninger må på plass for at flere studenter skal dra til henholdsvis BRIKS, for statrådens del, eller hovedsaklig Kina, som Giske er mest opptatt av. Med andre ord var #studentnach en braksuksess. Vi gleder oss allerede til den tredje utgaven i 2015!

 

Sist men ikke minst, er en svært viktig del av å være president nemlig å være styreleder for ANSAs hovedstyre. Jeg kan love dere at det er en fornøyelse å lede en så kompetent og engasjert gjeng! For å gi dere en kjapp intro, så består hovedstyret av Jakob Aure, Maren Hald Bjørgum, Kristian Viflot, Erik Thompson, Hanna Reklev, Anikken Barstad Gjeruldsen, Nils Wiiburg, Håvard Brittmark, Jorge Moreno, som er de ansattes representant, og meg, som er styreleder. Vi hadde styrekurs og møte helgen etter GF, der vi blant annet fastsatte møtedatoene for året og tildelte oppfølgingsansvaret for ANSA-landene og utvalgene. For å slappe av etter de mange konsentrerte timene i møterommet, dro vi hele gjengen avgårde til hytta til Erik på Stavern lørdag kveld. Der ble det bading i regnet, grilling, team-building, mer bading, masse bilder og kjempegod stemning! Vi har funnet ut hvem som er glade i å synge ANSA-sangen «Kua», hvem som kan gå i spagaten, og hvem som har sterke meninger om menyen. Nyttig kunnskap for en leder å ta med seg videre?

 

Så nå er det bare for oss alle å glede oss til ANSA-året vi har foran oss. Det gjør i hvert fall jeg!