Transatlantic Science Week 2014

Hei kjære lesere fra rundt om i verden!

27-28. Oktober var det duket for den 13. Transatlantic Science Week konferansen. I år var konferansen lagt til Canadas metropol Toronto, hvor norske studenter fra British Columbia, Alberta, Ontario og Quebec deltok. Transatlantic Science Week er et samarbeid mellom USA, Norge og Canada, hvor det vektlegges økt internasjonalisering mellom forskjellige aktører innen forskning, innovasjon, politikk, diplomati og høyere utdanning. Målet for TSW er at disse aktørene kan møtes med et mål om å danne en arena for samarbeid på lang sikt, og selvfølgelig vedlikeholde og forbedre partnernskapet mellom de tre landene. Konferansen i Toronto var den 13. i rekken, og hadde et hovedtema som er utrolig relevant for alle landene, og spesielt i dag; nemlig utfordringer og muligheter i Arktis, med et spesielt fokus på lokalsamfunnet, bærekraft og sikkerhet.

toronto-012222

Konferansen ble åpnet av kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen, som understreket betydningen av internasjonalt samarbeid på tvers av landene, og viktigheten av kvalitet og midler til økt forskning fra høyere utdanning.

IMG_2713

Etter diverse åpningstaler var det også muligheter for diskusjon og en liten spørsmålsrunde til panelet, som er eksperter i forskjellige felt. Dette panelet er representert av Fran Ulmer, som er utnevt Special Advisor to State Department on Arctic Science and Policy av Obama-administrasjonen og Terry Audla, presidenten for Inuit-befolkningen som bosetter store deler av nord-Canada og Alaska. Terry Audla la stor vekt på viktigheten av samarbeid, respekt og en gjensidig læringsdynamikk mellom Inuittene, og internasjonale selskaper, regjeringer og forskningspartnere. På spørsmål fra salen om hva som er det viktigste for Inuittene svarte Audla at “self-reliance” er høyest på listen blant de mange utfordringene rundt klimaendringer og nye demografiske og politiske landskap. Dette var også et tema som gikk igjen gjennom resten av konferansen i de forskjellige paneldiskusjonene som handlet om alt fra økonomi, klimaspørsmål, sikkerhetstrusler, urbefolkningens menneskerettighter og politiske grenser/reguleringer.

IMG_2711

7 norske studenter på tvers av Canada tok turen til Toronto for å delta på TSW, hvor vi også fikk muligheten til å diskutere våre opplevelser som utenlandsstudenter med kunnskapsministeren, og hva vi kan gjøre for å få flere nordmenn til å velge Canada som studiested. Røe Isaksen legger stor vekt på at både utveksling og fulltidsstudier til utlandet bør være både synligere og enklere. Vi som studenter etterlyste også mer behjelpelighet og informasjon allerede på videregående skoler, og vi kom frem til at den viktigste strategien for å øke tallet på norske studenter i Canada er mer reklamering og synligjøring av fordelene ved studier i Canada.

IMG_2714De norske studentene som deltok på TSW kom fra University of British Columbia Vancouver, University of Alberta, McGill University, University of Toronto og University of Ottawa. Senter for internasjonalisering av utdanning (SIU) vil i samarbeid med ANSA, kunnskapsdepartementet og den norske ambassaden legge økt fokus på Canada som studieland, og her kan du sjekke ut Facebook-pagen for mer informasjon om “Velg Canada” kampanjen:

https://www.facebook.com/velgcanada

Transatlantic Science Week 2014 var utrolig spennende, lærerikt og ikke minst en helt unik mulighet å delta på for oss studenter. Arktiske spørsmål er viktige i dag og kommer nok til å bli enda viktigere i årene som kommer, og det er et felt med behov for et mangfold av kompetanser. Mulighetene innen forskning og satsing på disse spørsmålene innen høyere utdanning er mange, og både Norge, USA og Canada ser seg villig til å forbedre det allerede solide samarbeidet. Vi i ANSA Canada er takknemlige for muligheten til å delta, og ikke minst for å kunne dele tanker rundt studier i Canada, utfordringer og fordeler med kunnskapsdepartementet. Vi håper at flere får øynene opp for Canada som studieland og de mange mulighetene innen internasjonalisering, samarbeid og jobbmarked mellom Norge og Canada!

 

Stor ANSA-klem fra The Great Write North – Canada!!

 

Erika Vartdal,

Landsleder ANSA Canada