Presidenten: Om Berlinmuren og skolepenger

Etter en fantastisk helg i Hamburg i regi av ANSA Tyskland, skulle mandag morgen benyttes til å skrive en tale til International Students Day (https://www.facebook.com/events/1493308757589282/) på Universitetet i Oslo. Jeg var ganske så inspirert av helgen og skriblet i vei. (Jeg kom deretter på at innlegget skulle holdes på engelsk – men da denne bloggen stort sett er på norsk, velger jeg å publisere den uoversatte versjonen.)

International Students Day ble startet opp for å vise solidaritet med ni studenter i det okkuperte Praha, som i 1939 ble henrettet for å ha demonstrert mot nazistene. I 2014 handler mobiliseringen først og fremst om å gi et klart nei til forslaget om innføring av skolepenger for studenter fra land utenfor EØS. ANSA stilte opp og sa klart ifra om at vi også mener dette er en særdeles dårlig idé.

Det er en ærverdig talerstol i gamle festsal på UiO, en som ble brukt i sin tid som Storting, og der flere lover ble vedtatt som åpnet Norge mot utlandet.
Det er en ærverdig talerstol i gamle festsal på UiO, en som ble brukt i sin tid som Storting, og der flere lover ble vedtatt som åpnet Norge mot utlandet.

Kjære studenter og alle dere andre som er her,

Jeg vil gjerne åpne med å snakke litt om Tyskland. I helgen var jeg i Hamburg for å besøke de norske studentene i Tyskland og delta på deres årlige samling. Som leder for de norske utenlandsstudentene har Tyskland en helt spesiell plass for meg. Det har vært norske studenter i Tyskland i mange hundre år og studenter derfra var med på å grunnlegge ANSA i 1956. Men Tyskland er ikke bare historie. Selv om det bare er en brøkdel så mange norske studenter i dag som det var for 40 år siden er Tyskland fortsatt et utmerket studieland for norske studenter.

Bare en uke før jeg var i Hamburg var verdens øyne rettet mot Berlin. Muren som ble revet for 25 år siden hindret mennesker i øst fra å reise til vest og oss i vest til å reise mot øst. I dag studerer halvparten av alle Norges fremtidige leger i land som for bare en mannsalder siden lå bak muren. De fysiske murene som hindret oss i å dra hvor vi enn måtte ønske har blitt revet ned, men i hodene våre står det fortsatt søte, små, hvite stakittgjerder som rammer inn vår grønne flekk.

Verden er mer tilgjengelig for oss i dag enn noen gang tidligere. Vi har reist utenlands mange ganger, også på et studentbudsjett. Vi kan søke opp nesten hva som helst på nettet og lære om potensielle studiesteder. Allikevel velger vi det trygge. 9 av 10 nordmenn som tar hele graden sin i utlandet velger å ta denne på et skandinavisk språk eller engelsk. På 1970-tallet var det nesten 1500 norske studenter i Tyskland. I dag er det bare 200 igjen. I land som Brasil, Russland, India og Kina er det godt under 100 norske studenter til sammen som tar en hel grad. Som om ikke det var nok gikk antallet norske utvekslingsstudenter NED med 7,4 prosent i forrige skoleår.

Det er noe helt annet å studere i utlandet enn å dra dit på ferie. Du lærer selvsagt noe om Italia når du drar på ferie dit, og du lærer en del om Frankrike når du lærer språket på skolen. Men skal du virkelig lære både språket og kulturen bør du bo på det stedet. Når du om seksti år kikker tilbake på livet dit og lurer på når du hadde det som best vil studietiden stå i en særstilling. Disse få årene mellom skole og karriere er en unik mulighet for å bli kjent med samfunnet du lever i, til å se verden og til å få medstudenter og venner over hele verden.

Så alle dere studenter her i dag, vit at det ikke er for sent å reise ut! Men vent heller ikke for lenge!

Når du blir eldre kommer du ikke til å angre på at du gikk glipp av en sesong på fotballaget eller hadde et avstandsforhold til kjæresten i et halvt år. Du kommer til å huske universitetet ditt i Valencia, kaoset i New Dehli eller studiekameratene dine i Sao Paulo. Du som person vil lære mye mer av et utenlandsopphold enn av nok et semester eller et år i hjemlandet. Du vil lære om landet du lever i, om Norge sett utenifra, og antakeligvis om deg selv.

Dette høres kanskje ut som propaganda fra presidenten i ANSA – lederen av organisasjonen for norske studenter i utlandet. Men du trenger ikke ta det fra meg. Ta det fra vår egen kunnskapsminister, Torbjørn Røe Isaksen. Han har uttalt gjentatte ganger at alle norske studenter bør dra til utlandet, og at det burde vært slik at man aktivt måtte velge bort et utvekslingsopphold heller enn slik som det er i dag når vi aktivt må velge å reise ut.

Men selv en minister har ikke uendelig med makt. Det er dere som må reise ut, helst frivillig. Så dette er min oppfordring til deg som er student: Kom deg ut! Våg å gå din egen vei! Våg å reise til det ukjente! Men krev også god informasjon og god oppfølging. Si ifra til universitetet ditt eller høyskolen din når de gjør det vanskelig for deg.

La meg runde av med å gå tilbake til Tyskland, for tyskerne, de har forstått noe essensielt. De har forstått at utenlandsstudier er en investering, og de har forstått at studentmobilitet ikke skjer av seg selv. Deres egen etat for internasjonalisering av høyere utdanning annonserte i forrige uke at de har som mål å sende halvparten, HALVPARTEN, av tyske studenter til utlandet i løpet av graden deres. Og det kommer ikke tomme ord fra tyskere, de legger en plan og de gjennomfører den. Ordnung muss sein!

Vi er så heldige i Norge å kunne ta i mot ikke bare over 1000 tyske studenter på våre læresteder, men også mange studenter fra alle verdens kontinenter.

Jeg har en oppfordring til kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen, lederen for Stortingets Kirke-, utdannings- og forskningskomité Trond Giske og resten av landets utdanningspolitikere: Reis til Berlin og lær av tyskerne. De har revet Berlinmuren, og de river stadig ned flere murer. Vi bør ikke være noe dårligere enn Tyskland, og vi bør heller ikke motarbeide innsatsen deres. Internasjonalisering går begge veier.

Vi bør lage ordninger som gjør det enklere for norske studenter å dra ut. Og vi kan ikke, om vi virkelig ønsker internasjonalisering, stikke kjepper i hjulene for studenter som vil til Norge, uansett om de kommer fra Tyskland eller fra andre land.

Studenter fra hele verden er samlet i dag, på den internasjonale studentdagen. Og det er dere vi er her for å feire. Så takk for meg, og gratulerer til dere alle!