Presidenten: Nytt år, nye muligheter

Godt nyttår, kjære bloggleser! Vi i ANSA avsluttet fjoråret med mange hyggelige arrangementer for deg som er utenlandsstudent, og sparket i gang 2015 med enda mer aktivitet . Her er noen glimt fra den siste tiden.

Den 19. desember var det duket for en brakende karrieredag i Oslo. Marte Gerhardsen, leder for Tankesmien Agenda, åpnet det hele. Hun ble etterfulgt av Håkon Haugli, leder i Abelia, og deretter Fabrice Favero, administerende direktør i Nestlé Norge. Det ble stilt masse spørsmål fra salen, og det var nesten litt synd å måtte runde av. Utenfor holdt rekordmange bedrifter stand. Samtidig holdt lege og turnus-ansetter Øystein Hovi Rognerud fra Sykehuset i Vestfold, foredrag der han fjernet myter og mystikk rundt turnusordningen. ANSA Samfunn inviterte til en paneldebatt om NATOs rolle i et urolig Europa med mange fremmøte og spennende diskusjon. Fra frokosten ble servert kl 10, til de siste ble med på Fisk og Vilt på kvelden var rundt 500 studenter innom Karrieredagen. Tusen takk til dere!

De to neste dagene var viet til våre øverste tillitsvalgte. Ved lederdagen lørdag formiddag var 14 land og 4 utvalg representerte, i tillegg kom Nina, som er leder for interimsstyret i Kroatia. Lederne (og i noen tilfeller, deres stedsfortredere fra styret) diskuterte økonomistyring, medlemsoppslutning, bruk av den nye grafiske profilen og sikkert noen avsporinger om hva de skulle i ferien. Hovedstyret kom og disket opp lunsj, og ettermiddagen fortsatte med HS-møte. Her ble budsjetter, statsbudsjettprioriteringer og annet moro vedtatt og saker diskutert. Noen styremedlemmer var ørlite redusert for del 2 av møtet dagen etter – etter julebordet (døpt julesoirée). Som bildene kanskje røper var temaet Juleevangeliet.

 

Mandag morgen var den magiske ANSA-helgen over, og det gjenstod et siste oppdrag før ferien, nemlig Studenttreffet i Stavanger. Dette er en karrieredag med mål om å lokke flinke utenlandsstudenter fra Rogaland tilbake til regionen. Jeg holdt en appell og anmodet studentene om å heller bli i utlandet så lenge som mulig. Kanskje ikke så populært? Men standen til ANSA var i hvert fall veldig populær, det var hverken behov for å overtale noen om å bli medlem (de fleste var det allerede), eller for å sjekke ut forsikringen (de som hang rundt standen gjorde jobben for meg!). Det er godt å se at vi har så fornøyde medlemmer :). For de som var ferdig i utlandet kunne Eirik Holdø, som var med meg på standen, fortelle om ANSA Alumni Stavanger der han selv er leder. Kanonkjekt!

 

 

2015 brakte løs, og (nesten) det første som skjedde var at 4 svensker og 2 dansker ringte på i Storgata 19. Danskene kom fra Danish Students Abroad (DSA), som ble opprettet for 2,5 år siden, og den gang hadde en del kontakt med ANSA. Svenskene startet opp Swedish International Alumni (SIA) i sommer, og våre tre organisasjoner har hatt litt kontakt siden. Vi brukte to dager i Oslo til å snakke om hverandres aktiviteter, finansiering, struktur, utfordringer. Jeg tok mine kollegaer til Kunnskapsdepartementet for et veldig hyggelig møte med Kunnskapsministerens rådgiver Magnus Thue. Vi snakket om hvorfor Regjeringen er opptatt av at studenter skal kunne dra, og bør dra, til utlandet, spesielt til fremvoksende økonomier, og hvordan de ønsker at en interesseorganisasjon som ANSA skal jobbe opp mot myndighetene. Angående sistnevnte syntes han det fungerte ypperlig slik det var i dag, han turte i hvert fall ikke si annet i mitt nærvær. Vi var også en hyggelig tur på kaffe og konfekt hos Norsk Studentorganisasjon for å snakke om hvordan de jobber og samarbeider med sine svenske og danske motparter, og også med ANSA. Svenskene har blogget om de to dagene her.

Allerede uken etter var ANSA vertskap for en liten konferanse. Denne gang i samarbeid med AmCham (det Norsk-Amerikanske Handelskammeret) og den amerikanske ambassaden i Oslo. Konferansegjestene var fra norsk næringsliv, og HR-sektoren spesielt. Vi ville kaste lys over ansettelsesprosessen når kandidater med utenlandsk utdannelse kommer på bordet. Man snakker i flotte ord om internasjonal kompetanse, men man er også livredde for feilansettelser, og norske og nære universitetsgrader føles litt tryggere… eller? Det var i hvert fall 70 personer interessert i å høre mer om, og de møtte opp den 13. januar.

Vår worhshop resulterte i at 4 grupper ansatte “Ulrikke” med bakgrunn fra Frankrike og USA, 3 grupper valgte “Børre” fra NTNU og Kina, mens kun én ansatte “Ola” med hele utdannelsen fra Norge. Nå var det mange ulike grunner og vurderinger rundt disse valgene, og deltakerne fikk hjelp fra NOKUTs representanter som ga “turbovuderinger” og ANSAs studieveiledere som kunne fortelle dem om skolenes opptakskrav, anseelse og karaktersystem. Valgene og utfordringene man står ovenfor ble godt belyst av et sterkt panel bestående av Virke-direktør Vibeke Hammer-Madsen, utdanningspolitiker Marianne Aasen, HR-direktør i DNB Glenn Menkin, og Manpower-direktør Maalfrid Bratt. For ikke å glemme våre innledere: Chargé d’Affaires og fungerende USA-ambassadør Julie Furuta-Toy, statssekretær i Nærings- og Fiskeridepartementet Dilek Ayhan, NOKUTs direktør for utenlandsk utdanning Stig Arne Skjerven og Emma Nilzén fra Experis. Det var massevis å diskutere, og vi håper å kunne fortsette diskusjonen til neste år! I mellomtiden kan du lese mer om arrangementet her.

Januar er forøvrig en periode hvor mange videregående studenter begynner å tenke ekstra hardt på fremtiden sin. ANSA holdt åpen dag 12. og 13.  januar der mange elever og unge kom for å høre på foredrag om populære studieland og fagretninger, eller for å få personlig veiledning på drop-in. Det hele organisert av mine super-dupre kollegaer på ANSAs infosenter. Hvis du er lei deg for å ha gått glipp av muligheten er det bare å følge med på http://www.ansa.no, det kommer nye arrangementer stadig vekk og veilederne våre er tilgjengelige hele tiden, de!

Vi i ANSA har ingen planer om å roe oss ned, og håper dere alle har en god start på semesteret (også dere som har eksamen for tiden, og også dere som rammes av den lave kronekursen). Lykke til med høstsemesteret til alle dere på den sørlige halvkulen, og godt vårsemester til dere i den nordlige!

– Madeleine