Bretzel, noe som regel forbinnes med den sørlige delen av Tyskland, med opphav fra middelalderen. Jeg vil ikke hevde jeg er en ekspert på krigler og ønsker derfor ikke å kreve dens tyske opphav. For det finnes mange varianter rundt om i verden.
Men i Sør-Tyskland har den en spesiell plass i folkets hjerte.
Bretzelen er for barn i sør-Tyskland(Bayern og Baden Württemberg)
som hvetebollen er for de norske smårollingene .
Det er et ganske vanlig syn å se barn med en bretzel i hånden som et mellommåltid. Jeg valgte å ikke ta bilder av tyske barn med bretzel i hånden, foreldre kan finne det bekymringsverdig at en mann midt i 20-årene tar bilder av barna deres.
Men hvor den norske hvetebollen har gjort jobben sin, har bretzelen mange flere munner å mette. Bretzel er for alle aldre, enten om man er på farten eller om man skal kose seg litt. Den kommer i mange varianter og er en selvfølge i alle bakerier og matbutikker.
Butterbrezel; En bretzel som er delt i to med et tykt lag med smør mellom seg.
Et utested er forøvrig oppkalt etter butterbrezel i byen Tübingen.
Käsebrezel: Ost smeltet på toppen. På samme måte som ostebriks.
Schinkenkäsebretzel; En skinkeskive og overdrevent mye ost på toppen.
Bretzel er også veldig populært blant studenter. Det er billig, godt og noe man kan mumse i seg mellom forelesninger. Det er som regel det billigste på menyen. Banning henger løst i luften og fortvilelsen er stor dersom det er utsolgt for bretzel i kantinen.
De kommer også i andre frekke former.
Bildet til høyre viser den spennende vrien ved å dyppe bakverket i kremost.
Til høyre kan man se “Obazda”, bayersk kremost.
Men som så mye er det bedre om man lager det selv.
Som Ingrid Espelid Hovig sier: “Nå har me juksa litt”.
Før herr ovn har gitt sin kjærlighet.
Etterpå.
Til denne ladningen tilberedte jeg noen pølser (weißwurst, typisk for Bayern) med en søt sennep.
Som man kan forstå er dette kun en liten del av bretzelen lange historie og tradisjoner. Man kan selvfølgelig kjøpe den i andre deler av Tyskland, men det smaker ikke helt det samme i Hamburg eller Berlin.
Spennende med bretzler er at for å få den gyldne fargen som er så innbydende trenger man natriumhydroksid. Også kjent som kaustisk soda eller lut. Det samme som brukes til å tilberede lutefisk. Artig.
Her en oppskrift på salte krigler, jeg har ikke prøvd den selv. Vet ikke om det er noe godt.
Hvis det er noen som ønsker å sende kritikk/ros til meg f.eks den norske klubb for salte kringler. Er mitt navn Peter A. Netland.
Dersom man ønsker mer informasjon rundt saltede kringler, bruk google.
Hvis man har spørsmål om studier i Tyskland eller ønsker selv å skrive noe på bloggen. Ta kontakt: Landsleder.tyskland@ansa.no