Vi dro til Falun VM! Petter runda det.

WOW! For en HELG! 15 glade ANSAere trappet opp tidlig forrige torsdag for å karre seg til Falun hvor det 40ende ski VM ble arrangert. Et VM som skulle vise seg å bli en parademarsj for Norge, Therese Johaug, og Petter Northug.

Morgenstund har gull i munn... Og Gull ble det nok av i Falun
Morgenstund har gull i munn… Og Gull ble det nok av i Falun

Vel framme var det tid for å sette opp lavvoer (takk for lånet 1. Skougum!) for å få pakket ut sakene og gjort klar til en lang dag med langrenn, kombinert, og hopp.  Lavvo er et konsept svenskene er stort sett uvitende om, så organiseringen av lavvoplasser kunne de gjort bedre. Heldigvis er vi nordmenn og vet hva vi driver med!

Lavvoer på plass og frokosten fortæres. En ny dag langs løypa venter!
Lavvoer er på plass og frokosten fortæres. En ny dag langs løypa venter!

Ute i løypene gjorde jentene jobben og vant stafetten foran et fullsatt Lugnet Skistadion. Vi satt øverst i Mördarbacken og heiet frem Weng og Johaug, før vi sprintet ned til Sprintbakkene hvor Jacobsen og Bjørgen avsluttet det de andre hadde startet. Magnus Moan måtte ta til takke med den kjipe fjerdeplassen på oppløpet før Rune (ikke) Velta og tok bronsje i hoppbakken. Og DER var det stemning! Svenskene er ikke videre interesserte i hopping så det må ha vært over 90% nordmenn i hoppanlegget. Til og med speakeren var norsk! Det var mer som å være i Holmenkollen enn noe annet sted. Helt fantastisk med andre ord.

Hvor er Svenskene? Hvor er Svenskene? Er de her i det hele tatt?
Hvor er Svenskene? Hvor er Svenskene? Er de her i det hele tatt?

Etter Veltas hoppprestasjon gikk vi tilbake til leiren for å grille og skaffe oss noen nye venner. Også her var det kun nordmenn og etter ett gull og to bronsje manglet det ikke på stemning selv om det ikke var fullt på campplassen. Etter en lang dag hadde vi en rolig kveld. Vi måtte også lade opp for resten av helgen! Eller kanskje vi bare gledet oss til å ligge i soveposer…

Fredagen var det herrenes tur til å gå stafett og denne gangen satte vi opp base ved bunnen av sprintbakkene for å kunne se innspurten og den spennende nest siste stigningen. Og spennende skulle de bli! Helt til Northug bestemte seg for å gå fra Calle Halfvarsson på oppløpet. Da var det avgjort. Det ble en liten smakebit på hva som kom til å skje senere i helgen.

For vår del satt vi i skogen med stort sett full oppvartning: primus, grill, pølser, solbærtoddy, kakao, jäger og alt annet som hører med i skogen var på plass. Det var skogsfest med 40000 mennesker og Ja Vi Elsker over høyttalerne. Kan det bli stort bedre?

IMG_8130
Johaug i fint driv opp Mördarbacken

Joda, det kan det. Middag i regi ANSA Sveriges multitalent av en økonomiansvarlig, Hege Waadal Hansen, skapte stor begeistring blandt sultne ANSAere. Det er nemlig ikke hver dag man får servert gourmetpølser og krydrede grønnsaker med bearnaisesaus i en lavvo camp!

Etter middagen var det medaljeseremoni på Falun torg etterfulgt av et besøk til Sjømannskirken som var på plass for anledningen! Deres representanter vant konkurransen om å være VMs hyggeligste (tett etterfulgt av alle de frivillige som jobbet med arrangementet). Aldri før har vafler smakt så godt, stoler vært så behaglige, og snapchat vært så hyppig brukt som den timen vi var på besøk. Sjømannskirkens mystory besto mest av forskjellige ANSAere som spiste sjokolade, drakk vann, eller sang trivelige sanger med de ansatte i kirken. PR kåte? Vi? Neinei…

Etter dette var tekstforfatter ganske tom for energi og forsvant ned i soveposen, men det ryktes at flere kom tilbake til lavvoene ved seks tiden om morgenen i ordentlig ANSA style!

Glad gjeng på toppen av Mördarbacken
Glad gjeng på toppen av Mördarbacken

Selv om det var forskjeller i leggetidspunkt var alle med fra start av første medaljeøvelse på lørdag: 30km klassisk for damer! Johaug var storfavoritt og infridde så til de grader! Noen husker kanskje ett renn fra Kuusamo tidlig i sesongen? There vant 10km klassisk med 42 sekunder. Lørdagen i Falun var stort sett en reprise x3. Det ble samme resultat på plassene bak henne også med Marit Bjørgen som nummer to og Charlotte Kalla som nummer tre.

Kombinertgutta og hopperne var også i aksjon denne lørdagen. Vi valgte å følge kombinerten fra hoppstadion. Med pizza. Om folk var misunnelige i løypa på at vi hadde grill var de definitivt misunnelige på at vi hadde den geniale ideen å bestille pizza til VM området. ANSA vant matkonkurransen på lørdagen også.

Pizzafest i hoppbakken! Dette må dokumenteres
Pizzafest i hoppbakken! Dette må dokumenteres…

Vinne gjorde også Norge som tok hjem den første seieren i laghopping i VM sammenheng siden 1993 (som også var i Falun)! DET blir det stemning av!

Norges nykronede verdensmestere i laghopp blir hyllet av folkehavet
Norges nykronede verdensmestere i laghopp blir hyllet av folkehavet

Stemningen fortsatte hele kvelden inne på Camp Viking som var satt opp på andre siden av VM området fra der vi campet. En camp av nordmenn, for nordmenn, med nordmenn og norske tradisjoner. Kvelden ble en stor suksess og en legendarisk mystory så dagens lys på snapchat.

Søndag. 5mil. Snøvær. Johan Olsson og Petter Northug i superform. Opptakten til mesterskapets kanskje største høydepunkt kunne knapt blitt bedre. Vi satte som vanlig opp full camp i skogen, spiste gourmetpølser og drakk god både kald og varm drikke, mens vi så forholdene bli tøffere og tøffere i løypa før start.

Nam nam!
Nam nam!

Og snøværet bare fortsatte. Fra første stavtak til målgang lavet det ned og gjorde det enda tøffere å gå. Northug hang seg som vanlig på bakerst i feltet mens de andre store kanonene vekslet på å gjøre forsøk på å gå ifra. Forgjeves. Petter hang på og ingen klarte å riste av seg noen av favorittene. Det var rett og slett ikke mulig i de forholdene var. Dermed var det duket for en utrolig spennende avsluttning på dette VM!

Herrene kjemper seg gjennom snøværet og løse løyper
Herrene kjemper seg gjennom snøværet og løse løyper

Inn i den siste Mördarbacken hang Northug bakerst i det resterende feltet på ca. 20 mann. Sundby, Dyrhaug, og Tønseth var alle med foran, men i front kjørte en pigg Lukas Bauer med nytt skipar på det han maktet. Han fikk god hjelp av Johan Olsson og andre sterke løpere. Petter var i trøbbel. Trodde vi i alle fall.

Vi venter i spenning på siste runde
Vi venter i spenning på siste runde

Men mannen er laget av noe som må minne om det IronMan er laget av. Det finnes ett lager med energi et sted som veldig få andre har. Jeg tror det heter vilje. For da de gikk inn i sprintbakkene rett foran oss for siste gang var det en innbitt Petter Northug som fosset fram i feltet, tok innersvingen på fem mann ned mot den neste sprintbakken, og måkte på videre inn på stadion. Da de gikk inn i sprintbakkene var han kanskje nr. 16. På vei inn på stadion var han nr. 5. Opp siste lille krønet ble han nummer tre. Og derfra var det liten tvil om at Norge ville få en ny gullmedalje. Men FOR et drama! Selv hadde jeg arvet ett fint skilt med Petter og fine hjerter på i forkant av den siste runden. I dag er jeg glad det ikke var noe TV kamera rettet mot oss, for det var en over middels begeistret og spent landsleder som nå sto og hoppet som en 14 åring og skrek av full halls med et norsk flagg i den ene hånda og det nevnte skiltet i den andre. Men det var lett verdt det. For mer spenning i hverdagen skal en lete lenge etter!

IMG_8253
Bunnen av sprintbakkene, fine skilt, og flotte ANSA jenter

Med stemmen borte og bena på bristepunktet etter fire dager med vandring og ståing var det på tide å pakke sammen sakene og sette nesa hjemover. Der ventet en god, myk seng og andre hverdagslige goder vi tar for gitt.

På vegne av hele ANSA Sverige: Takk for denne gang Falun! Neste gang blir det med enda flere dalahester (gave til utøverne på pallen) hjem til Norge. Og den største utgaven burde gå til Petter Northug.

Petters neste Dalahest
Petters neste Dalahest

/Christoffer Laulund – Landsleder ANSA Sverige