Livet som førsteårsstudent på veterinærmedisin

Jeg heter Luke Eggins, og går i første klasse veterinærmedisin på Szent Istvan University, facultty of Veterinary Science i Budapest, Ungarn.

Luke Eggins
Luke Eggins
Skolecampus, Budapest
Skolecampus, Budapest

Jeg kom Budapest og universitetet rett fra videregående, og merket med en gang en stor forskjell i hvordan jeg selv ser på skolen, og hvordan skolen og lærerne ser på oss som elever. På videregående, og grunnskolen for den del, er ting lagt opp for elevene, og lærerne passer ofte veldig godt på om man gjør det man skal. Når man begynner å studere, har man derimot stor frihet til å bestemme selv hvor mye tid og arbeid man vil legge ned. Da er det viktig å ikke ta seg for store friheter!

11073406_10206566230373683_443338333_n 11077879_10206566231373708_343840756_n

Bilder: Teori fra kjemilaben og punkter man må lære seg på hodeskallen

Man lærer veldig fort at denne friheten ikke så lett lar seg ta i bruk, da nivået på hva man skal kunne er veldig høyt, og man må arbeide utrolig mye for å komme seg gjennom stoffet. Etter første eksamensperiode, har man gjerne lyst til å ta seg et års ferie for å komme seg fra sjokket, da denne er adskillig mye tøffere enn en matteeksamen på videregående! Det kan virke overveldende til å begynne med, og måten skolen fungerer på er helt annerledes enn man er vant til fra før. Dette er også noe man trenger tid for å tilpasse seg til.

En grunnleggende forskjell fra å være student på en veterinærskole, og å være en elev på videregående, er at man er veldig motivert for å gjøre sitt beste, da man er her helt frivillig for å realisere sin drøm om å bli veterinær. Det er også et veldig kjekt år sosialt sett, da man møter utrolig mange flotte mennesker fra mange land og kulturer, og har et veldig flott miljø både på skolen, og utenom. Det er veldig mye variert å finne på i Budapest, og sett bort ifra eksamensperioden, finner man tid til å kunne gjøre mye gøy utenom bare skolearbeid også!

20130927_175009 20130927_205318

Bilder: fra anatomi forelesning og disseksjon

Fagene på skolen er hovedsakelig nye og krevende. Man lærer seg raskt å prioritere, finne en fungerende studieteknikk, og ikke minst å ikke miste motivasjonen om ikke alt fungerer på første forsøk.

Alt i alt er det å begynne som veterinærelev en veldig innholdsrik opplevelse på både godt og vondt, og kan anbefales til alle som ønsker å studere veterinærmedisin i et helt nytt og annerledes miljø, spekket med spennende utfordringer!

Av Luke Eggins, økonomiansvarlig i ANSA Veterinær