Slovakia: Aktiviteter i Košice

Aktiviteter for norske studenter i Kosice

For norske studenter i Kosice tilbys diverse fysiske aktiviteter, både i sosial sammenheng og for de som ønsker å trene aktivt.

University of Veterinary Medicine and Pharmacy har egen klatrehall på campus, samt idrettshall i tilknytting dorms. Her tilbys det organisert trening for internasjonale studenter mandag, tirsdag og torsdag, og man kan velge mellom basketball, fotball, volleyball, badminton og aerobics. Det blir også arrangert turer ut i næromliggende natur, og disse pleier å være veldig populære. Tilbudet fra skolen gjelder kun studenter tilknyttet universitetet.

For medisin studenter, og norske studenter ved de andre universitetene, kan Kosice som by tilby en stor interesse for ishockey. Man har derfor også muligheten til å utforske sine skøyte-ferdigheter på isen hele året, samt å gå på stemningsfylte kamper på klubbenes hjemmebane.

Utenom de tradisjonelle sportene, er det også norske og internasjonale studenter som har funnet yoga og kampsport senter, samt at det er mange treningssentre dersom man kun ønsker å strekke litt på musklene. Kosice arrangerer også maraton og triathlon.

Kjetil Løland, veterinærstudent

 

Falconry

falc

Veterinærstudenter i Kosice har en utmerket mulighet for å drive med rehabilitering og trening av rovfugler gjennom skolens falkeklubb. Dette er en spennende og sjelden fritidsaktivitet og medlemmene får ta del i en rikdom med lære og erfaring gjennom et tett samarbeid med skolens professorer og internasjonale falkeklubber.

Mae Pagler, veterinærstudent

Fjellturer

Det slovakiske landskapet er rikt på fjell. Fjellkjeden Karpatene strekker seg gjennom den nordlige halvdelen av det relativt lille landet. Tatrafjellene er navnet på den delen av Karpatene som ligger i Slovakia. Fjellområdet er preget av daler og innsjøer og har flere populære vinterdestinasjoner. Karpatenes høyeste topper finnes i Tatrasfjellene med ti topper ofjellkver 2600 moh. Blant toppene finner en det karakteristiske fjellet Kriváň (2492 moh.) som er et viktig nasjonalt symbol og som forøvrig er avbildet på Slovakias 1 eurocent mynt. Fjellet er lett tilgjengelig til fots og er et populært turmål. Det er således gode muligheter for flotte turopplevelser i Slovakia med kort reise til fjellområder fra de største byene i landet.

René Nøstvik Lande, veterinærstudent

Yoga

yoga joggaSamsara yoga ligger midt i sentrum og drives av det hyggelige ekteparet Mariana og Less. De tilbyr klasser for ashtanga yoga, sattva yoga og privatundervisning. I tillegg finnes det Mysore timer som går ut på at du kommer og gjør dine egne øvelser og blir rettet på av instruktørene.

For tiden er det ikke noen timer som blir undervist på engelsk, men så snart de flytter inn i nytt lokale vil tilbudet komme tilbake.

Med yoga får du trent både styrke og fleksibilitet, og hvis det gjøres regelmessig vil man merke tydelig fremgang. Yoga kan varmt anbefales! Det er også en veldig fin måte å koble av fra stressende studier, siden hver time starter med 10 minutters meditasjon og slutter med en 10 minutters total avslapning.

Anne-Lone Steinbakken, veterinærstudent

Agility

agil agKosice er en flott by å ha hund i. I tillegg til å kunne gå lange turer i en flott natur finnes det også muligheter for å gjøre andre morsomme aktiviteter sammen med hunden din, blant annet agility. Hvis du ønsker å trene egentrening er det mulighet for å leie en privat agilitybane, som ligger ca en halvtimes gåtur fra sentrum. Her finnes det alt fra felthindre til tunnel, pølse og hopphindre. Prisen ligger på 10 euro per time, så hvis man er flere blir det ikke mange kronene på hver.

Det finnes flere klubber i byen, blant annet Psie Centrum Pozitiv, som tilbyr klikkerbasert trening. Her finnes det tilbud om agility, lydighet, og flere andre aktiviteter. Vi er per dags dato to norske medlemmer som trener agility i klubben hver torsdag. I vinterhalvåret holdes treningen som regel innendørs, mens på sommeren holdes den på en utendørs gressbane. Det er bussforbindelser til begge banene. Vi trener i grupper på 4, og treningen varer ca. 1-1,5t. Treneren snakker ikke så godt engelsk, men med litt kroppsspråk og Google translate fungerer det veldig bra, og treneren er kjempeflink! Vi betaler en årsavgift på 48 euro + ca 8 euro per gang.

Veronica Eide, 4-års veterinærstudent og styremedlem i ANSA Veterinær

Fotballturnering

fott fo fotbalANSA Kosice arrangerte for første gang fotballturnering 08.mai 2014, et arrangement som falt i meget god smak blant norske studenter i Kosice. Turneringen var åpen for alle, både medisinstudenter og veterinærstudenter som er medlem eller ikke-medlem av ANSA. Turneringen ble avholdt på Športovo-Zábavný Areál som ligger litt utenfor byen, de har et fint uteområde med skatebane, fotballbaner, hockeybaner. Turneringen hadde 60 deltakere, som samtlige ble brune i huden etter en fantastisk dag i solværet med fotball og grilling.premie

Arunthan Perinpasivam, 4-års medisinstudent og lokallagsleder i ANSA Kosice

 

 

Leserinnlegg: Hest i Kosice

“Det er fullt mulig å ta med seg hesten sin til Kosice og ha den i skolestallen, noe jeg har gjort. Jeg fant et transportfirma og fikk dermed frakta hesten min til Kosice like før skolestart. Skolen var behjelpelig med å finne ledig stallplass og finne kontaktpersoner. Jeg er i stallen hver dag og jeg drar dit en tur før skolen for å slippe ut hesten, mens møkking og foring er inkludert i prisen. Etter skolen drar jeg dit for å ri på trening, tur eller litt dressur for meg selv.

hestDressurryttere i Øst-Slovakia kan man vel telle på en hånd, men da er det moro å kunne litt som jeg kan lære bort. Det finnes to dressurstevner i Kosice hvert år det er mulig å delta på. På sprangsiden er det veldig mange flere ryttere, og jeg er i det siste også blitt litt bitt av basillen. Sprangnivået er ganske høyt her, mens det samtidig er en del mangler i grunnridningen.

  Det er to store sprangstevner i løpet av året, der det i tillegg er store arrangementer for både barn og voksne inne på arealet der. Hvis man skal delta på flere stevner må man kjøre et godt stykke, ettersom de fleste er rundt om Bratislava og regionen der. Utenfor Kosice finnes det også tre mindre staller der det går an å ha hest, men da blir det en del tid som går med til reising å ta i betraktning.

Veterinæruniversitetet i Kosice har på skolestallen også rideskole, der man kan låne/leie hester og ri både på tur og bane. Det er også muligheter for å ri stevne med dem.

En annen mulighet for å låne og ri hester der er å ri voltigehestene noen ganger i uka de dagene de ikke går voltige. Jeg rir ”min” voltigehest to ganger i uka nå, men det første året jeg var her nede, red jeg ham fire dager i uka – det er altså muligheter!

Jeg var på en del erdressurstevner i fjor, og det endte opp med at jeg kom på andreplass i hele Øst-Slovakia til slutt, mens jeg sammenlagt i Slovakia endte på en tolvteplass. Det er moro å gjøre det bra i et nytt land, men også vanskelig å bli akseptert med den ”norske” ridemåten, ettersom de her henger hauger av år etter i utviklingen innen dressur. Den ”gamle militærridningen” er høyt anerkjent, noe jeg synes er synd, ettersom mange internasjonale studenter kommer for å se på stevner og ser hva slags ridning som blir sett på som bra her. Jeg håper virkelig Slovakia kan komme etter både når det gjelder dyrevelferd, og også det med hestehold, og ride- og treningsmetoder. Jeg holder meg til mitt og det jeg har lært i Norge selv om jeg får mange kommentarer, og også tilbud om å trene for ”trenere” som skryter på seg at de har ridd i 30 år og kan alt.

Denne sesongen skal jeg delta på litt flere sprangstevner i tillegg til dressurstevnene, og jeg håper at flere slovakere kan se på hva slags ridning som vinner klassene og fra hvilke nasjoner de er, og dermed skjønne etter hvert at noe må endres innen ridningen her. Turmulighetene er uendelige her. Hvis man rir ut fra stallen, kan man ri i timevis uten å krysse sin egen vei, og både med skoger og jorder, kan man ta seg en heidundranes galopptur, men også klatre litt i skogen.

bestVæret er det største sjokket jeg fikk oppleve som hesteeier her nede. Ikke det at det var så veldig ekstremt vær, men det at slovakerne tror det er så ille for hestene. Det har resultert i at hvis det er litt for mye vind ute, hvis det regner, er for kaldt, for varmt, for fuktig, for leirete, ja, hva som helst egentlig, så får ikke hestene deres komme ut i paddock. Omtrent hele vinteren er det bare et fåtall av hestene som er ute om dagen, mens resten kun kommer ut når de blir ridd.

Det er altså et par justeringer som må gjøres med innstillingen til en selv før man bestemmer seg for å ta med egen hest til Kosice, men hvis man kommer gjennom det, overser andres hestehold og ”tips”, så kan man bukke og neie og få gode venner i de som ikke er av den gamle og grinete sorten. En ny generasjon med hestefolk er på vei inn i hesteverdenen i Kosice, og jeg er en del av den”.

påmatenHeidi Marie Kringsjaa Skallerud, veterinærstudet