Naturopplevelser i Slovakias fjellheim

Slovakia har mye bra natur å by på! Vi er svært heldige som bor i et land med så mye rå, uberørt natur, så sentralt i Europa, og det er vi selvfølgelig svært stolte over! ANSA Slovakia har tradisjonelt arrangert to felles turer i året, en om høsten og en om vinteren. Dette fortsetter vi også med i år, og her følger en oversikt over bare noen av de fantastiske turene vi kan begi oss på.

Martinske Hole- Velka Luka,1440moh, ca. 4t

Untitled

Selv om det går bilvei fra Vrutky opp til Martinske Hole, finnes det også gåmuligheter rett opp fra Strane som ligger ca . 10min i bil fra sentrum. Dette er en fin tur, enten på fjellsko, joggesko eller terrengsykkel. Du kan velge å enten følge stien rett opp, eller gå på en slakere traktorvei i sikksakk oppover. Du møter en asfaltvei ved ca 1100moh, der følger du veien ca. 0,5km hvor du tar av til høyre og fortsetter på stien. Samme vei ned som opp.

Ved ca.1200moh finnes det restaurant.

Ankomst: Buss nr. 40, 41 og 42 går til Strane. De som kjører selv: kjør opp korketrekkeren ved Lidl (Ul. Cervene Armady), fortsett rett fram over 65, rett fram i rundkjøringen, og følg veien til endes ved en stor parkeringsplass i en bratt bakke.

Chata Magura, 1115moh, ca.3t

na_chatu_klaciansk_15

Et fint utgangspunkt for lengre turer til Suchy(1468moh) eller Maly Krivan(1670moh.) Bratt oppstigning, men mulighet for overnatting, middag, pils og Becherovka! Samme veg ned som opp.

Ankomst: Ca. 15min kjøring til Turcianske Klacany, parkering lengst nord i landsbyen. Buss nr 27 fra Martin til endestoppet Turcianske Klacany, følg på gjennom landsbyen oppover mot fjellet. Stien begynner ved parkeringsplassen.

Hrad Varin via tog/elvebredden

hrad

Dersom man tar lokaltoget til Strecno (Varin/Strecno), og går tilbake langs elven, på motsatt side av elven enn det bilveien til Zilina ligger. Her går man til den øde borgen Hrad Varin (ruiner), og videre kan man gå til Chata pod Suchym, og derfra til Magura (dagstur).

Tlsta, 1247moh ca. 3,5t

tlsta

En fin tur med mulighet for en lengre rundtur via fjelltoppen Ostra. En bratt og en slakere oppstigning/nedstigning. NB! Ingen hytte på toppen, ta med mat og drikke.

Ankomst: Kjør sørover ut av Martin ca. 11km, hvor du tar av mot Blatnica – følg skilt. Kjør igjennom Blatnica mot fjella for parkering.

Chata pod Chlebom, 1423 moh, ca3t

chata

Muligheter for overnatting, mat og diverse drikkevarer. Dette er den mest vanlige veien til toppene Chleb(1645moh) og Velky Krivan (1709moh).

Ankomst: Kjør ca 20min i retning Poprad, ta av ved AutoAlles(en stor bilforretning på venstre hånd) hvor det er skilta til Trusalova. Følg veien til parkering etter ca 2km.

Velky Roszutec, 1610moh, ca.3t

velkyroz

En litt luftigere topp uten behov av noe teknisk utstyr. Ingen hytte undervegs.

Ankomst: Ca 1t å kjøre. Kjør til Zilina og ta av mot Terchova. Ta av til høyre i Terchova mot Stefanova eller Vratna. Følg videre skilting mot Stefanova hver det er parkeringsplass.

Vysoke Tatry

tatra

Det høyeste fjellområdet i landet, mellom Slovakia og Polen. Dette er et veldig alpint fjellområde med bratte fjell, store høydeforskjeller og flott utsikt! Mange av toppene krever teknisk klatreerfaring eller guide, men også mindre tekniske topper og fine fjellpass kan man oppdrive. Disse er merket på kartnr. 113 ”Vysoky Tatry”. Her står det også estimert tidsbruk på de respektive turene. Anbefalte turer er Krivan, Slavkovsky Stit, Lomicky Stit via kabelbane, Rysy og mange flere. Se info på nettsiden: http://www.vysoketatry.com/ for kart og informasjon på engelsk. Det finnes mange overnattingsmuligheter, blant annet i Strbske Pleso er det flere hotell og spisesteder, og mange flotte turløyper. Høysesong i mai-september.

Krivan, 2494moh 5t

krivan

Slovakias nasjonalfjell. Veldig karakteristisk topp fra øst som også er avstøpt på kobbermyntene her til lands. Den er også det nærmeste fjellet til Norge som er høyere enn Galdhøpiggen. Fantastisk utsikt, ingen teknisk hjelp trengs, men ganske bratt i mot toppen kan by på problemer med hund. Mange høydemeter og ingen hytte i fjellet, så ta med nok vann og mat. Kjøp kartnr.113 ”Vysoky Tatry”, Krivan er i område D-1. Parkering står merket på kartet.

Ankomst: Kjør i retning Poprad og ta av hovedveien (D1) ved Liptovsky Peter til vei nr. 537 mot Vavrisovo/Pribylina/Podbanske. Følg denne i 20km til Tri studnicky, hvor det er parkering. (Se kart)

Sutovsky vodopad

sutovsky

En fin foss som ligger ved Sutovo (på vei mot Krakow, forbi Turany, ca 20 min fra Martin), ikke langt fra startstedet når man går til Chleb. Fin plass å gå på varme sommerdager.

Skimuligheter

jasna

Martin ligger ca. 400moh og er omringet av fjellkjedene Mala Fatra og Velka Fatra som er opptil 1709moh. I disse fjellene er det flere små alpinanlegg og man har bl.a. Snowland i Valčanska Dolina og det mer snøsikre Martinske Hole, godt synlig fra byen, innen en drøy halvtime i bilen. Ofrer man 1-2t i bilen kan man dra til litt større skianlegg i fjellkjedene Nizke Tatry og Vysoky Tatry:

Vrátna (Mala Fatra) byr på flere skianlegg, bl.a. en gondol(saktegående!) som ender i salen mellom Chleb og Velky Krivan. Freeridemuligheter.

Jasna 1000høydemeter, hovedanlegget for skoleturene våres:) Stort anlegg med god heiskapasitet og nedfarter på begge sider av fjellet. Gode freeride muligheter.

Tatranska Lomnica høyesteliggende i landet, med skiheis fra 900-2189moh. Litt dårlig heiskapasitet. Mulighet for gondol helt opp til Lomnicky Stit (2632moh) for å få seg litt utsikt.

Toppturer

I slovakia ligger tregrensen på ca 1400moh. Skogene er ganske grove, både av bar og løvskog, og ligger som regel bratt til. Dette gir mulighet for morsom skogskjøring på de rette stedene. Over tregrensen får man veldig fin utsikt, men ofte vindpåvirket snø. Kanskje den mest populære toppturen i Martin-området er fjellet Chleb eller Velky Krivan, som tilbyr fin utsikt og mulighet for forholdsvis lang nedkjøring i en gammel alpintrasé.

Ellers er den gamle heistraseen opp mot Martinske Hole populær, så lenge det er nok snø til det. Se detaljer for hvert fjell overfor. Følg med på skredfaren: http://www.hzs.sk/

Vysoke Tatry er generelt veldig alpin fjellkjede, som også gir bratt skikjøring. For dem som ikke liker brattkjøring, kan man følge daler oppover og dermed unngå den bratteste kjøringen, men allikevel få litt høydemeter og utsikt. Utenom dalførene er det som regel bratt rennekjøring som gjelder – utrolig mange muligheter for dem som liker slikt. NB! Vysoky Tatry er et eksponert og potensielt farlig fjellområde på vinterstid. Følg med på skredvarslinger og førerapporter der du skal. God kompetanse på skikjøring og bruk av skredutstyr anbefales! Info om skredfare: http://www.hzs.sk/

Zapadne Tatry er litt mindre alpint enn Vysoky Tatry, og er et utmerket alternativ for topptur. Tur til Ziarska Chata anbefales. Dette er et godt utgangspunkt for mange toppturer i nærområdet, både bratt og mindre bratt. Følg med på skredfaren: http://www.hzs.sk/