En typisk skoleuke for en førsteårs veterinærstudent

Jeg heter Luke Eggins, og studerer veterinærmedisin på Szent Istvan University Faculty of Veterinary Medicine i Budapest, Ungarn. Når man begynner på en slik utdanning, er det så klart å forvente at den typiske skoleuken vil se litt annerledes ut fra andre typer utdanninger.

Det er to typer timer man må gjennomføre hver uke. Man har forelesninger, som er den teoretiske kunnskapen man må kunne i hvert fag. I enkelte fag, har man også praktiske timer i tillegg til dette. I det første året på skolen, som er ett av de to årene som kalles prekliniske skoleår, er det praktisk undervisning i 4 fag. Disse er anatomi, kjemi, botanikk og biokjemi.

Anatomi er det desidert største og viktigste faget man har i det første året, og det er definitivt det faget man bruker mest tid og energi på å lære seg! Her der det bare å rulle opp ermene, og pugge slavisk på strukturer på både bein, muskler, blodårer og organer. Den praktiske undervisningen foregår i et disseksjonsrom, der det jobbes med bein og muskler i det første semesteret, blodårer og organer i det andre semesteret. Her nytter det å være forberedt for timen, slik at man ikke bare står å klør seg på hodet under timen!

Kjemi og biokjemilabben kan sammenlignes med labber som mange er kjent med fra videregående, der man blander sammen stoffer for å finne et bestemt resultat. Her får man utdelt en laboratoriebok, som skal følge deg gjennom hele semesteret.

Botanikk har også en praktisk del av undervisningen, der det fokuseres på planter med et mer spesifikt veterinærmedisinsk bruksområde. I forelesninger i dette faget, vil det heller fokuseres mest på de brede spørsmålene i plantenes verden. Dessverre, er det ikke alt som har noe relevans til veterinærmedisin, noe som man selvsagt irriterer seg grønn over når man leser til eksamen!

Forelesningene i alle fag er egentlig som man kan forvente, med PowerPoint slides og klassisk tavleundervisning i hovedfokus. Her er det likevel anatomi som skiller seg ut fra mengden også! I anatomi er det bare å holde tungen rett i munnen, for det kommer enormt mye informasjon på kort tid, og alt skal huskes på! Det ryker nok en del skrivebøker i de tre semestrene man skal lære anatomi!

Det er ikke alt som er like interessant for alle, men det kan sies at det er nok å bryne seg på som første års veterinærelev. Da hjelper det så klart å huske på at det er 4 år igjen!
Likevel vil nok de fleste veterinærstudenter være enig i at det vi definitivt bli verdt det.

Av; Luke Eggins, økonomiansvarlig i ANSA Veterinær