Veterinærstudier i Bodø/Slovakia

Bodø. Kanskje ikke stedet jeg bare noen få år tilbake tenkte at jeg skulle begynne å studere, men så feil kunne jeg ta. I 2010 startet Universitet i Nordland opp Animal Science, et kombinert studieprogram som skulle vise seg å være en ypperlig sted å starte utdanningen.

I Bodø fikk vi muligheten til å bli kjent alle mann, bli kjent med livet som universitetsstudent, få en trygg start i kjente, kjære Norge, og ikke minst oppleve Bodø! På UIN hadde vi basis fag som genetikk, fysiologi, og økologi. Alt var kanskje ikke like spennende, og iblant glemte vi nesten hva vi egentlig studerte til, men mye skulle vise seg å være godt å ha med i kofferten likevel, den dagen i midten av februar 1,5 år senere. Slovakia stod for tur.

ver1

Slovakia, ett land jeg i hvert fall aldri trodde jeg skulle studere i, ett land jeg ikke kunne peke ut på kartet engang hvis du hadde spurt meg for nøyaktig 4 år siden. Brått fikk vi kjenne på hvordan det var å studere i utlandet, ny kultur, og et nytt språk. Men vi hadde hverandre, og vi hadde UIN i ryggen dersom det skulle være noe.

ver2

Vi kom raskt inn i det nye systemet, og fikk oppleve bade ulemper og fordeler ved å gå på skole i utlandet. Det er faktisk ingen selvfølge at det er toalettpapir på do! Faglig sett har alle fag har en teoridel (lecture) og en praktisk del (practical). Den praktiske delen fungerer iblant som en ekstra teoritime, men også som en oppfølgingstime der vi får prøve oss praktisk. I løpet av semesteret som varer i 13 uker har vi som oftest ett par prøver i hvert fag, også kalt «credits», som vi må bestå for å ta eksamen. Eksamensperioden legger vi opp selv ved å melde oss opp via en webside. Dette er veldig kjekt da du kan velge selv hvilke eksamener du føler du trenger litt lenger tid på å forberede deg til, og hvilke du kanskje bare trenger ett par dager på. Dette synes jeg fungerer veldig greit! Og dersom du ikke skulle bestå eksamen får du beskjed samme dag som du blir eksaminert, og kan melde deg opp igjen etter noen dager.

ver3

Etter 1,5 år i Kosice (som går kjempefort) avslutter du Animal Science med å skrive en bacheloroppgave. Denne må forsvares foran en jury samtidig som at du må ta en avsluttende eksamen, som oppsummerer det du har lært i løpet av det 3 årene. Det høres kanskje veldig skummelt ut, men tro meg, det går helt fint! Etter denne såkalte “defensen” og “state exam”, arrangeres det en høytidelig seremoni hvor familie og venner kan komme og se på. Etterpå er det fest, før alle går hvert til sitt for en lang sommerferie. Etter du har fullført dette studiet er du garantert en plass videre i veterinærstudiet ved Universitetet, og i midten av september er det på`n igjen.

Helt til slutt. Utenom skolen skjer det masse gøy her i Kosice. ANSA arrangerer alt fra 17. mai feiringer, Quiz, Bar til Bar runder, og masse annet sosialt. Ettersom det er relativt billig for oss norske studenter i Slovakia, rekker pengene mye lenger enn hjemme i Norge. Du tenker kanskje at Slovakia ligger bortgjemt helt øst i Europa, helt isolert fra omverdenen, men det kan jeg avkrefte med en gang. Herfra kan du ta weekendturer til byer som Budapest, Wien, Praha, Krakow, og mange andre byer.

ver4

Jeg angrer ikke ett sekund på at jeg valgte Animal Science programmet. Jeg hadde det super gøy i Bodø, og har det like gøy her i Kosice. Klart det iblant er mye å gjøre på skolen, men in the end sitter jeg igjen med masse kunnskap, mange morsomme minner, og mange nye venner. Så lenge du vet hva du vil, og reiser ned hit med et åpent sinn, og ikke har for mye forventninger om hvordan det skal bli, tror jeg dette er et program som mange vil ha glede av! Hvis det er noe du lurer på så må du bare ta kontakt!

Veronica Eide, 4-års veterinærstudent og styremedlem i ANSA Veterinær.