ANSA Slovakia: 17. mai 2015

Tradisjonen tro ble feiringen av 17. mai utført både i Martin og i Kosice. I Martin feires dagen på Skanzen, et utendørsmuseum like utenfor sentrum, som i stor grad kan minne om ei (fjell)seter hjemme i Norge. Det består av flere trebygg i laftet stil, samt store grønområder der det gjetes geiter og andre husdyr til vanlig. I disse bildesjønne omgivelsene skal nasjonalfølelsen ikke måtte vike på grunn av utsikten hvertfall.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Det årlige bunadsbildet inneholder stadig flere bunader!

Det hele startet med at studenter rundt i hele Martin by arrangerte frokost sammen i mindre grupper. For noen er det champagnefrokost, for andre mer nøkternt, men fellesnevner for alle er at det serveres mengder med deilig mat og drikke, og man nyter en lengre frokost med nære venner, i bunad, dress eller annet fintøy.

Fortsettelsen fulgte på Skanzen, etter at fellesbusser fraktet studentene fra sentrum. Der ble feiringen åpnet på ærverdig vis med taler fra blandt annet ANSA Slovakia leder Nils Martin Ek, samt ambassadør i Slovakia Inga Magistad. I år var vi også så heldige at sjømannsprest Tim Georg Engelsvold ville komme til Martin og feire med oss. Vi vil takke alle som holdt taler og bidrog til at feiringen av 17. mai i Martin ble så representativ som overhodet mulig for en ordentlig nasjonaldagsfeiring i Norge.

Det ble servert wienerpølser i norske lomper (Takk til Aulie Lomper som sponset oss med lomper til hele gjengen, og bidrog til å fornorske stemningen mange hakk opp fra den svenske ketchup og sennep vi hadde!), og på grillen lå det slovakiske klobasa (grove, krydrede pølser) og diverse kjøtt. I ekte 17. mai stil var det selvfølgelig også vafler og kaker å få – i tillegg til det en måtte ønske av drikke (ingen mangel på øl og vin, i ekte slovakisk stil). Vi må få takke alle som tok med seg kaker og bakverk for den fantastiske innsatsen, det ble et utrolig kakebord av det!

Lekene ble utført i triatlonstil, med potetløp, styltegange og hamring av spiker – der vi fikk mange verdige vinnere! Og premiene var selvsagt tatt med fra Norge – melkesjokolade og bamsemums!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vi i styret i ANSA Slovakia (bildet over) er svært stolte og fornøyde med årets feiring, været kunne ikke blitt bedre, folk var i godt humør, og alt gikk som på skinner! Takk igjen til alle som bidro, vi gleder oss allerede til neste år!