PRESIDENTEN: Yrkesfag i utlandet, ANSA-seminaret 2015

Det var med stor glede at jeg på onsdag åpnet ANSA-seminaret 2015, som vi arrangerer for andre gang i samarbeid med NHO og LO. I fjor handlet det om Internasjonal kompetanse – fordi Norge trenger mer av det. I år spisset vi budskapet og konsertrerte oss om Yrkesfag i utlandet. I det man nevner utveksling tenker nok de fleste først og fremst på høyere utdanning, og spesifikt på akademiske fag. På videregående er det mye lettere for studiespesialiserende elever å utveksle. Derfor var det viktig å understreke at utveksling er mulig og verdifullt også for de som velger praktiske yrker, slik ti tusener av ungdom gjør hvert år. Det gjorde vi blant annet med denne filmen, som vi åpnet seminaret med. Tusen takk til Nikolai, Hadia, Gerd og Kristin for gode ord!

Våre tre talere holdt engasjerende innlegg og det manglet ikke på spørsmål og kommentarer fra salen. Først ute var Sophia Grunert fra det tyske utenriksdepartementet, som ga oss en innføring i det tyske systemet for yrkesopplæring. Sigve Soldal Bjorstad fra EU-kommisjonen var neste taler; han fortalte hvorfor og hvordan EU arbeider for å styrke yrkesfagene, og øke utveksling og praksisopphold i utlandet gjennom Erasmus+. Deretter delte Simon Selliseth, en tidligere kokkelærling ved NOMA i København, artige historier og viktige erfaringer fra sitt praksisopphold i utlandet.

Så kjørte vi debatt! Benjamin Skiaker Myrstad, avtroppende leder i elevorganisasjonen, gjorde en strålende jobb som debattleder. Som prikken på i’en hoppet Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen inn i panelet og innrømmet at noe av det viktigste han gjorde for å fremme mobilitet på yrkesfagene var nettopp å delta på ANSA-seminaret.

Akkurat hvor mange yrkesfagelever eller fagskolestudenter som reiser ut er vanskelig å vite, det finnes lite statistikk og lite snakk om det, heller ikke hos Lånekassen eller hos SSB. De fleste vgs-elever som reiser ut drar med en utvekslingsorganisasjon eller en agent, men disse har et meget begrenset tilbud for yrkesfagelever. De fleste drar derfor gjennom avtaler administrert av SIU, som Erasmus+.

Det kom frem under seminaret at SIU får søknader for nesten 10 millioner kroner for disse ordningene, mens de kun får 3,5 millioner penger å dele ut fra Kunnskapsdepartementet. Det er altså ikke bare informasjon og villighet lokalt det står på! Allikevel er det klart rom for forbedring når det gjelder tilretteleggingen og mulighetene for elevene. Mange perspektiver rundt dette ble belyst, både fra utvekslingsorganisasjoner som Explorius og det franske instituttet, samt fylkeskommuner, NOKUT, ONF, LO og andre aktører i sektoren. Det kom opp en rekke spørsmål som vi tok med oss videre til Kulturhuset ettersom tiden løp fra oss.

Det er ingen tvil om at ANSA-seminaret er kommet for å bli! Tusen takk til LO og NHO som støtter oss og til alle som ville delta. ANSA skal jobbe videre med å belyse viktigheten og verdien av internasjonalisering av fagutdanning – det er ingen tvil om at det trengs!

Les mer om seminaret hos Fri Fagbeveglse, hos NHO og hos den tyske ambassaden.