ANSA Veterinær: Intervju: Veterinærstudent i Budapest

JACQUELINE1

Jacqueline Müller
Alder: 24
Studiested: Szent Istvan University, Faculty of Veterinary Science

Hva gjorde at du valgte å bli veterinær?
Dyr har alltid vært en stor og viktig del av livet mitt.
Jeg har vokst opp med både smådyr og stordyr, og fra 15-års alderen fikk jeg muligheten til å være med veterinærene i hjembygda både på smådyrsklinikken og ute i stordyrspraksis. Der fikk jeg fort mange og mye å se opp til, og iløpet av denne tiden da jeg virkelig fikk oppleve hva det innebar å være veterinær, bestemte jeg meg for at det er dette jeg vil.

Hvorfor valgte du å studere i utlandet og hvorfor i Budapest?
På det tidspunktet da jeg skulle søke meg inn på veterinærstudiet, var en av veterinærene hjemme på „Veterinærsenteret i Midt-Troms“ nyutdannet fra Budapest, og foreslo for meg dermed å søke meg inn på Szent Istvan her i Budapest. Jeg søkte, kom inn og sånn ble Budapest til mitt studiested. Jeg var vel i utgangspunktet klar for å flytte til utlandet for å studere, i og med at det er veldig vanskelig å komme inn på NVH i Oslo. Men at det skulle bli Budapest, det var bare flaks og tilfeldighet.

Har du noen tips til de som studerer eller skal begynne å studere i utlandet?
Det er alltid en stor fordel å ha kontakter som studerer eller har studert i utlandet, som kan hjelpe med råd og veiledning. Ellers tror jeg det kan være tungt og vanskelig å begynne på et studiet i utlandet uten eldre studenter som hjelper en på rette spor den første tiden.
Det er viktig at man har et åpent sinn og er positiv – Noe som er en stor del av forutsetningen for å studere på et studiet som dette i Budapest. Veterinærstudiet her i Budapest er veldig tøff og det forventes mye av oss,så det er viktig at man holder motet oppe og ser lyst på ting. Da går det din vei! Man må selvfølgelig være høyst motivert, dissiplinert og ha en god struktur i hverdagen og lesingen. Universitetssystemet her i Budapest er veldig forskjellig fra det i Norge,så man burde være innstilt på at det ikke er noe „kjære mor“, men det gjelder å ha „ben i nesa“.
Ikke bare er det Universitetssystemet som er forskjellig, men også menneskene og kulturen. For meg som kommer fra en liten bygd med bare noen tusen innbyggere, var dette noe jeg brukte lang tid på å venne meg til. Men er man tilpasningsdyktig, sosial og interessert i andre mennesker, går dette veldig bra. Idag trives jeg godt her i Budapest med det meste det innebærer.

Hva er drømmejobben?
Når jeg er ferdig utdannet veterinær, vil jeg først og fremst begynne å jobbe i allmennpraksis – dvs. Delvis smådyrs- og stordyrspraksis blandet. Men jobben med stordyr synes jeg er mest spennende!
For meg er det viktig å praktisere i allmennpraksisen noen år før jeg evt. bestemmer meg for å spesialisere meg innenfor et fagfelt. Jeg synes det er viktig å kunne litt av alt. Men en evt. spesialisering har jeg ikke tenkt på enda, det er enda langt fram i tid.
Jeg kan også tenke meg å jobbe i mattilsynet. En av grunnene er at jeg engasjerer meg innenfor feltet dyrevelferd. Det er så mye som er spennende innenfor dette yrket og mulighetene er enorme. Jeg gleder meg!