Studere veterinær i utlandet?

Det å skulle flytte hjemmeifra kan kanskje virke skremmende for mange. Tanken på at mamma, leverposteien og brunosten skal befinne seg milevis unna kan få hvem som helst til å føle seg liten. Jeg husker selv min første tanke da den store gule bussen fra Student Agency rullet inn på Hlavni Nadrazi i Brno, Tsjekkia for snart 3 år siden. “Hva i himmelens havn har du gjort nå?” tenkte jeg da.
Men har jeg angret? Nei, ikke én eneste gang.

Det å studere i utlandet byr på helt spesielle opplevelser man ikke ville fått ellers. For det første blir du kjempe god på gebrokken engelsk, tegnspråk og skuespill. Engelskunnskapen blandt øst-europeere er ikke av den beste sort, så her gjelder det å ta hender, bein og lyder i bruk for å gjøre seg forstått.
“yes, I would like the chicken please” mens du flakser med armene og kakkler som en høne inne på butikken. Slike ting blir plutselig helt normalt.

Man møter mennesker fra hele verden man ellers aldri ville møtt. I min klasse er vi folk fra Norge, Sverige, Israel, Kypros, Østerrike, England, Tsjekkia og Slovenia. Det er utrolig spennende å treffe mennesker fra så mange forskjellige kulturer og bakgrunner. Plutselig sitter du med et helt annet perspektiv på verden og en haug med nye venner som du mest sannsynligis vil huske livet ut.

image

Du kommer fort i kontakt med levende dyr. I utlandet er det litt andre regler hva dyrehold angår sammenlignet med hjemme i Norge. Allerede første året på studiet fikk vi være med på å ta blodprøver, samt reise ut til gårder hvor vi fikk prøve oss på lytting av hjertet og lunger. Det å få holde på med slike ting så tidlig i studiefasen gir deg masser av motivasjon, samt en liten påminnelse om hvorfor alle disse timene med nesa i boka ikke er bortkastet.

Du får et helt spesielt forhold til vennene dine. Da jeg startet på veterinærstudiet kjente jeg absolutt ingen av de jeg skulle begynne sammen med. Men etter en uke i Tsjekkia bodde vi plutselig åtte jenter sammen i en og samme leilighet. Når alle er såpass langt borte fra familien sin blir man liksom ekstra nære venner med de man studerer sammen med. Det er fryktelig koselig å få så mange nye venner på så kort tid.. Jeg er ganske så sikker på at jeg vil holde kontakten med mine studievenner i lang tid etter at vi er ferdig utdannet, uansett om vi kommer fra forskjellige plasser i Norge.

image

Så, skulle du sitte der ute å lure på om du skal tørre å reise ut i det O´store utland eller ikke, så er i allefall min anbefaling klar; gjør det! Jada, det kommer til å være stunder hvor du bare gråter og snørrer i anatomi boka kl: 04.30 søndag morgen, samtidig som du lurer på om du hadde et “moment of stupidity” da du meldte deg frivillig til dette. Men tingen er den, at når alt kommer til alt så er det så innmari verdt det.

image

– Marie Ramstad Nordmo, 3. års student ved University of Veterinary and Pharmaceutical science Brno, Tsjekkia.