Nils MArtin viser frem ANSA banneret på 17. mai

ANSA Slovakia: 9 kjappe fra 9 kjappe #6

Vi har spurt 9 medisinstudenter som sitter i ulike styreverv i ANSA Slovakia og ANSA Martin om å svare på 9 kjappe spørsmål om det å studere i utlandet. Her følger et mini-portrett av disse 9, følg med på bloggen for å lese alle intervjuene.

Navn og alder:
Nils Martin, 25 år

Nils MArtin viser frem ANSA banneret på 17. mai
Nils Martin viser frem ANSA banneret på 17. mai

Grunn for studievalg?
Interessen starta med naturfag, og på ungdomsskolen hadde vi en super lærer som gjorde at jeg ble interessert i menneskekroppen. Med årene så økte bare interessen for faget, og siden videregående har jeg ikke kunnet tenkt meg noe annet. Man får også muligheten til å hjelpe mennesker og føle at man utretter noe. I tillegg er det universelt og kan brukes over hele verden.

Hvorfor Slovakia?
Det var ganske tilfeldig, når jeg så på tidspunkter for opptaksprøver så passet det kun å ta det via Bjørknes og da måtte jeg betale. Var student på den tiden også og tok meg ikke råd til å søke på mer enn ett sted og Martin hørtes ut som en hyggelig by med et godt studentmiljø.

Hva er det beste ANSA gjør for nordmenn i utlandet?
ANSA gjør så mye! Alt fra det politiske hjemme i Norge med studiestøtte og autorisasjon av helsepersonell til det sosiale med en liten quiz, julebord eller fagseminar. Men det aller viktigste, syns jeg, er tryggheten det gir ved å ha ANSA i ryggen om det er problemer med skolen, Lånekassen eller om du rett og slett trenger noen å snakke med.

Hvorfor er du med i ANSA-styret?
Jeg har alltid likt å engasjere meg og syns ANSA er helt fantastisk. Jeg ble med allerede i første året, gikk på landsmøtet og ble rett og slett bitt av basillen. Siden har jeg vært med i lokalstyret i Martin og nå i Landsstyret, blir trist når jeg må gi meg!

Dersom du var ANSA-president, hva ville din hjertesak vært?
Som president ville jeg jobbet med å øke andelen som tar helsefaglig utdanning i utlandet. Da mener jeg ikke hovedsakelig leger, men det er snakk om mangel på faglært helsepersonell som f.eks. sykepleiere. Nå når det ser ut til at SAK har snudd og lar de med ikke-europeisk utdanning få autorisasjon er det ingen grunn til at ikke flere skal studere sykepleie eller vernepleie i utlandet. Da får vi også en mye større bredde i kunnskapen innen helsesektoren.

Hva er det beste med å bo i Slovakia?
Prisnivået er jo ganske behagelig, men det er ikke til å komme utenom den fantastiske naturen. En fjelltur er ikke langt unna og med gratis tog for studenter så er lett og komme seg til de forskjellige plassene.

Hva savner du mest fra Norge?
Vet ikke om det svarer på spørsmålet, men det første jeg kjøper når jeg lander på Gardermoen er baconpølse og Solo.

Tips til andre som lurer på å studere utenlands?
Tørr å ta sjansen, det er ikke så skummelt som det virker og ta kontakt med ANSA får å få tips og hjelp til søknadsprosessen. Ganske beskrivende er at jeg tror jeg får det hektisk i september når de nye studentene kommer, og jeg får melding av bekymrede foreldre som ikke får svar fra barna sine fordi de har det altfor gøy til å kunne svare en bekymret mor.