Krasjkurs i hva du bør vite før avreise til Italia.

map-of-milan

Så kult at du vil studere i Italia! Vi i ANSA Italia er her for å gi deg et 101-kurs i hvordan få en noenlunde oversikt over hva du bør sjekke og forstå når du kommer ned til Italia.

De fleste studenter fra Norge i Italia er i Milano, noen i Roma og så litt spredt i flere forskjellige byer i Italia. Noe av denne informasjonen som er her kan være rettet mot Milano, men vi håper du finner dette nyttig likevel da det ikke er så forskjellig fra resten av landet.

Ambassaden
Norge har en ambassade i Roma og flere konsulater gjennom hele Italia. Disse arrangerer som regel 17. mai og flere andre arrangement gjennom året. Ambassaden ber alle studenter som kommer til Italia om å registrere seg hos dem da det blir lettere å ha en oversikt over hvor mange nordmenn det finnes i Italia i tilfelle det skulle skje noe gjennom året. Gå inn på www.reiseregistrering.no

Codice Fiscale
Det italienske byråkratiet er notorisk for å være tungvint og krevende å forstå. Enkelte programmer vil fikse dette for deg, men undersøk dette nærmere med skolen og programmet ditt. I bunn og grunn er codice fiscale (uttalt codiche fiskale) ditt personnummer gjennom oppholdet i Italia. Dette brukes av universitetene og i noen tilfeller dersom du skal leie leilighet. Du må gå til immigrasjonsmyndighetene (Agenzia delle Entrate) i byen din og for å få dette trenger du å ta med:

  1. Passet ditt
  2. To kopier av informasjonssidene på passet ditt

Leilighet
Standarden på en gjennomsnittsleilighet i Italia er noe lavere enn det vi er vant til i Norge, likevel finnes det mange supre leiligheter for studenter. Ved leie av leilighet spørs det veldig på ditt budsjett, du kan finne alt fra de flotteste og dyreste leilighetene til de mindre lekre og rimiligere.

De fleste studenter går gjennom et firma som ordner kontrakt og alt mulig annet du måtte trenge gjennom din leieperiode, men de krever som regel 10% av din leieavgift gjennom året. Du kan gå gjennom flere nettsider for å finne leilighet som blir leid ut av privatpersoner, men sikkerheten på disse kan variere noe. De nettsidene vi har linket til under har generelt høy sikkerhet.

Årstider og vær
Italia er en kjent sommerdestinasjon for nordmenn, og dette forstår man dersom man bor her gjennom året. I nord regionene ligger gjennomsnittstemperaturen rundt 0 i vintermånedene og rundt 30 grader i sommermåndene, og noe varmere lengre sør. Man trenger derfor ikke ta med de tykkeste ullplaggene eller jakkene fra Norge – om man ikke vil stå på ski da 🙂

Årstidene er også noe annerledes, da sommermånedene strekker seg fra mai til september og vintermånedene fra desember til februar.

Kultur
Italia er beriket med historie og kultur. Gjennom hele landet finner du forskjellige verdenskjente historiske plasser, som det skjeve tårn i Pisa, Colusseum i Roma, Duomo i Milano, Venezia, Duomo i Firenze, Pompeii med flere. Her kan man velge og vrake i historiske utgravninger og berømte steder du har sett på film eller hørt om fra venner og bekjente. Det er bare å hoppe på neste tog fra den italienske hjembyen din for å besøke flest mulig under oppholdet ditt.

I den italienske byen du bor i er det nok av opplevelser. I Milano alene kan man se nattverden av Leonardo Da Vinci, besøke gamle slott og flere museum. Det er bare å dra fram det kleine turistkartet og plotte ut hva man vil gjøre denne dagen.

duomo-pano
FOTO: http://www.centrostuditaliani.org
bobdylantavla
FOTO: Scanpix
U6_MkjZyzpQQ8nVTWZdvWAqpBak4Zzd2bIt8ZpMDQm0Q
FOTO: PRICECATEGORY_A / TERJE RAKKE.

Sjømannskirken
Den nærmeste sjømannskirken til Italia ligger i Geneve i Sveits, bare en liten togtur fra nord-Italia.

Ellers har vi studenter muligheten til å kontakte studentpresten for Europa Vest, Bjørn Olav Bøe. Gjennom samtaler og diskusjonskvelder, eller kanskje bare en rask lunsj eller en samling på en pub en kveldstid, ønsker studentpresten å treffe flest mulig av dere. Som regel legges det opp til en reiserute som gir mulighet for å stoppe litt opp underveis hvis noen ønsker å ha litt mer tid til en personlig samtale. Studentpresten har taushetsplikt og lang erfaring i å samtale med mennesker.

Arrangementer gjennom året:

 1. Fra mai til oktober 2015 er verdensutstillingen (World Expo) i Milano. Dette er som arkitekturens OL og arrangeres cirka hvert fjerde år. For mer informasjon så har vår informasjonsansvarlig, Solveig, har vært å besøkt denne allerede.
 2. Fashion week. Dette må være noe av det Milano er mest kjent for, og er definitivt noe som tiltrekker seg besøkende. Denne arrangeres både i månedsskiftet september/oktober og i mars/april. Som student i byen under denne tiden finnes det flere gratis arrangementer, som Fashion Night Out i regi av Vogue og det finnes også muligheter for å se flere fashion shows.
 3. ANSA Kick-off er en årlig tradisjon i samarbeid mellom ANSA Sveits, Italia, Spania og Frankrike. I to år på rad har dette eventet vært i Barcelona, og i år er vi så heldige å få arrangere dette herlige arrangementet. Dette blir en helg fylt med nye bekjentskaper, ANSA informasjon, sosiale sammenkomster og hyggelig samarbeid. Mer om arrangementet kan du lese her.
 4. For designinteresserte arrangeres den årlige designweek i Milano i månedsskiftet mars/april. Fuori Salone er en verdenskjent utstilling som designere streber etter for å få utstilt designet sitt. Håvar har tidligere blogget litt om dette.

Nyttig informasjon:

 1. Vi i landsstyret kan hjelpe deg med alle henvendelser du måtte ha, det er bare å ta kontakt gjennom mailene våre som du finner her.
  IKKE NØL MED Å TA KONTAKT – vi er her for deg! 🙂
 2. Den norske ambassaden i Roma har nyttig informasjon for studenter her.
 3. Selvfølgelig har ANSA mye nyttig informasjon.
 4. Sjømannskirken: http://www.sjomannskirken.no/sveits/
 5. Studentprest Bjørn Olav Bøe
 6.  Leiligheter i Milano
 7. Et tips dersom du er avhengig av utbetalingen fra Lånekassen er å sette til side litt av pengene fra høstsemesteret til vårsemesteret. Eller være bevisst om at høstsemesteret varer til februar, og vårsemesteret varer til juni/juli, selv om utbetalingen fra Lånekassen ikke er synkron med dette.

Vi ønsker deg alt god i studietiden!

// Martine W. Gundersen

Besøk vår hjemmeside.
Vi legger også ut hverdagsbilder på Instagram og snapchat @ ansaitalia