ANSA Kina: Golden Week, 黄金周

Ut

Ordet «ferie» fantes i det kinesiske språket allerede under Jin-dynastiet, som varte fra starten av 1100-tallet til rundt midten av 1200-tallet. På den tiden var det vanlig med ferie på den dagen keiseren ble født eller den dagen han overtok makten over imperiet. I dagens Kina derimot, faller ferien på 1. oktober hvert år for å minnes etableringen av Folkerepublikken Kina. Dette er også den første dagen av den nå sju dager lange ferien som går under navnet The Golden Week.

Selv om Folkerepublikken Kina ble opprettet 21. september i 1949, er det likevel 1. oktober kineserne minnes, siden dette var dagen selve seremonien for å feire etableringen av det nye landet fant sted på Tiananmen Square. Siden 1950 har 1. oktober derfor blitt feiret som nasjonaldag.

Ferien varer i tre dager for fastlandskina, to dager i Macau og en dag i Hong Kong. Men den tre dager lange ferien faller vanligvis med en helg i midten, slik at man får en sju dager lang ferie fra 1-7 oktober, kjent som ”Golden Week”. Dette er den lengste offentlige ferien i Kina, bortsett fra Spring Festival, og siden det er så få ferier i Kina benytter mange muligheten til å reise. Bare 1. oktober var det forventet at 13 millioner mennesker ville benytte seg av tog som fremkomstmiddel!

Selv har jeg ufrivillig blitt stasjonert i Shanghai, da de kinesiske myndighetene må ha passet mitt inn for visumsøknad. Løsningen har blitt å reise til grønne områder for å unngå de største folkemengdene. En mulighet er å ta metroen ut til Chenshan Garden og nyte naturen, stillheten og fraværet av mennesker.

Chenshan Garden  Nyter parklivet

Et annet alternativ er å prøve seg på turistattraksjoner som Yu Garden. Der blir det en kamp å komme seg til billettluken, og da man endelig kommer frem kan det være frustrerende at selgeren skal ha lunsjpause.

Travel turistgate på vei til Yu Garden

Det aller beste er å rømme fra folkemassene til en hjemmesnekret strand ved elven i Shanghai.

Høstværet på Bund Beach

Mvh

Guro Cathrine Remme
Økonomiansvarlig, ANSA Kina 2015-2016