Gjesteinnlegg: «Failures» og Generasjon Perfekt!

Studentprest i Nord-Amerika Elisa Stokka er for mange i ANSA kjent for sine vaffelturnéer og sitt beredskapsarbeid i forbindelse med norske studenters store og små livskriser. På oppfordring fra ANSA-President Jakob Bergvik Aure har hun skrevet et tankevekkende gjesteinnlegg for oss her på ANSA-bloggen!

I min jobb som studentprest har jeg lenge vært opptatt av konsekvensene av «Generasjon Perfekt» og prestasjonspresset norske studenter lever under.

Studentprest Elisa Stokka

Studentprest Elisa Stokka (Foto: Sjømannskirken)

I et innlegg i Aftenposten i juni skrev Madeléne Leidland om frykten for ikke å være god nok:

«Jeg definerer meg selv ut ifra hva jeg gjør og får til. (…) Jeg prøver å male et bilde av meg selv hvor mine prestasjoner beskriver meg som person.»

Presset om å lykkes er enormt og frykten for å mislykkes enda større. Det kan virke som om rammene for hva som er såkalt vellykket og hva som er gode prestasjoner er litt for strengt.

Men hvordan leve med sine nederlag, tabber, stryk på eksamen og feilvurderinger?

Jeg opplever en type strenghet i Norge, som gjør at en ytre og vellykket fasade for enhver pris må opprettholdes. Vi i Norge tåler ikke svik eller feil, vi dømmer og fordømmer. Medier og journalister er nådeløse i sine beskrivelser og vi lesere tar del i hylekoret.

Slik jeg ser det fungerer ting annerledes her i USA. Her er det å satse, prøve og feile, og å gjøre seg refleksjoner, en del av livet.

I november deltok jeg på Transatlantic Science Week (TSW) i Boston sammen med ANSA-President Jakob og ANSA USAs Landsstyre. Det er en årlig konferanse for USA, Canada og Norge om utdanning, forskning og innovasjon i regi av den norske ambassaden i Washington D.C. Deval Patrick var «keynote speaker.» Han er tidligere guvernør i Massachusetts og fortalte om hvordan Massachusetts under hans styring gikk fra å være preget av stor gjeld, til å bli en god og velfungerende stat med god økonomi. Patrick er født i Chicago, i fattige kår hvor hans enslige mor til tider måtte ty til sosialhjelp for å få ting til å gå rundt. Han nevnte i en bisetning at veien derfra og til å bli en suksessfylt guvernør ikke hadde vært en rett og smertefri vei.

Innlegget fortsetter under bildet

Deval Patrick

Tidligere guvernør Deval Patrick på TSW (Foto: Elisa Stokka)

Samtalen i etterkant av hans presentasjon handlet om innovasjon og Norges manglende mot til å ta sjanser. ANSA New Englands Ingrid M. Hillestad, som nylig har begynt å jobbe i Boston etter å ha fullført en MBA ved Hult International Business School responderte:

Den store forskjellen mellom USA og Norge er at i USA er det lov å feile. Det er lov å mislykkes. Det er en del av læringsprosessen. Det gir mot til å tørre å satse, til å tørre å investere fordi det er lov å gjøre feil. I Norge er det nødvendigvis ikke slik.

Innlegget fortsetter under bildet

Ingrid M. Hillestad

MBA Ingrid M. Hillestad på TSW (Foto: Elisa Stokka)

Tidligere Guvernør Patrick responderte:

«Failures» former livsvalg og livsvei. Med en slik holdning stimuleres refleksjon, utvikling og kreativitet. Amerikanske selskaper søker ikke bare de «flinkeste» studentene, men studenter som er kreative og ikke tenker likt som alle andre.

Det kan virke som mange amerikanske arbeidsgivere har et bredere spekter de vurderer jobbsøkeren ut i fra. I Norge ansetter ofte arbeidsgivere unge folk med samme bakgrunn som dem selv, de med det beste vitnemålet/de beste karakterene.

Kanskje ikke rart at det å mislykkes, det å gjøre feil er mer skambelagt i Norge. I etterkant av den samtalen har jeg lurt på om dette er noe av bakteppet for «Generasjon Perfekt» og prestasjonspresset mange norske studenter strever med og som media i Norge har skrevet om?

Her i USA bli guvernøren sett på som en helt for hvordan han tok grep og snudde om på den økonomiske situasjonen i Massachusetts, selv om han i sin første tid som guvernør hadde mer enn én feilvurdering. Heltene er der med sin svakhet og sine mange evner og gaver, som de sier i USA. De mister ikke sin «heltestatus» selv om de går begår grove feil. Hvis de reiser seg igjen blir deres «heltestatus» styrket av at vedkommende har «gått på trynet,» men klart å komme seg gjennom motgangen.

I min verden snakker vi om nåde, om å bomme på målet og bli tilgitt. Et nådeløst samfunn gjør at vi tar færre sjanser, utsetter oss for mindre. Kanskje blir vi mindre modige og lever med større frykt for å mislykkes!

Kanskje vi har noe å lære fra guvernøren, og det amerikanske samfunnet?

 

 


ANSA og Sjømannskirken har et sammarbeid om beredskap for norske studenter i utlandet. Er du student i USA, Canada og Mexico med behov for hjelp eller noen å snakke med kan du kontakte Elisa som bor i New York City. Sjømannskirken og deres fem studentprester dekker store deler av verden. ANSA har også en sosialrådgiver på kontoret i Oslo som du kan kontakte på telefon og epost hvis du trenger noen å snakke med.