Motorsykkellappen i Slovakia!

Hanne motorsykkel

Å være norsk student i Slovakia medbringer en del fordeler. En av disse er at man har muligheten til å ta forskjellige førerkort, såfremt man har skaffet seg residence card. En vesentlig stor fordel er at der er mye billigere her enn i Norge!

Da jeg flyttet til Slovakia visste jeg om flere som hadde tatt sertifikatet for bil her nede, og begynte selv å tenke på å ta motorsykkellappen. Dette ble en realitet da jeg startet med kjøretimer i vår. I ettertid har det kommet flere spørsmål om hvordan man gjør det, og hva som trengs. Det du trenger (hvertfall i Slovakia, men regner med i hele EU) er residence card, for å bevise at du har oppholdt deg i landet i mer enn 6 måneder. Dette er noe mange skaffer seg uansett i løpet av det første semesteret. Deretter må du rett og slett finne en plass som gjør det på engelsk, noe som kan være en utfordring. Jeg måtte også endre fra norsk førerkort til slovakisk, før jeg kunne ha oppkjøring.

 
Residence card er et ID-kort du trenger for å vise at du bor i landet, og det krever mye papirarbeid, og flere timer på politistasjonen. Dette kreves for Slovakia: http://www.slovak-republic.org/residence/permanent/.
Sjekk opp for deres land hva som kreves, og når dette er i boks er det bare å starte med kjøretimer!

 
Jeg har fått flere spørsmål om dette i ettertid, blant annet om trafikken her er vill i forskjell til hjemme. Dette er noe jeg kan bekrefte, men man venner seg til det. Selv om kjøremåten og kjøretimene er helt annerledes lagt opp enn hjemme, syntes jeg 300 euro (2600NOK) absolutt var verdt det! Mitt mål var bare å komme velberget fra de fem (!) kjøretimene, og ikke kjøre mer motorsykkel her nede.

 
Oppkjøringen var også helt annerledes, da det var en politimann som var sensor. Først var det teoriprøve på engelsk, deretter kjegle-kjøring før man kjørte ut i trafikken med politimannen etter i en bil. Politimannen snakket selvsagt ikke et ord engelsk, og var ikke så veldig interessert i slike “utlendinger” sånn som meg. Men etter en nervepirrende oppkjøring fikk jeg endelig førerkortet, og har nå slovakisk førerkort som er gyldig i Norge! Genialt når jeg har pendlet gratis gjennom bommene til og fra jobben på Heimdal Dyreklinikk i sommer!

Hanne førerkort
Slovakisk førerkort

Anbefaler alle å ta flere førerkortklasser om dere har mulighet, jeg har lyst til å ta BE til neste år (noe som koster 150 euro!).

– Hanne Aakerholm, leder ANSAvet