Presidenten: Seksti ganger hurra for ANSA!

I 60 år har ANSA gjort seg gjeldende i norsk politikk og vært en organisasjon av og for norske utenlandsstudenter over hele verden. Det fortjener en feiring gjennom hele året!

ANSAs 60-årsdag vil feires på sentrale arrangementer på sensommeren 2016, men vi kickstarter jubileumsåret i dag med en jubileumslogo spesialdesignet av Hovedstyrets egen Maren Hald Bjørgum!

ANSA60Logo

I Norge vil feiringen for medlemmene blant annet foregå på ANSAs sommerseminar 22. – 24. juli på Hadeland Hotell og etter forslag fra Hovedstyrerepresentant Renée Mari Salomonsen blir temaet for utkledningsfesten i år: “Dress like it’s 1956!”. Jeg gleder meg helt sykt! 

To uker senere fortsetter moroa. På ANSAs 60. Generalforsamling (GF) som finner sted i Sonja Henie-salen på Radisson Blu Plaza Hotell i Oslo 5. og 6. august 2016 vil ANSA fastsette sin politikk for det kommende året – og det blir fest og gøy på lørdagskvelden. Det vil definitivt skinne igjennom på GF at ANSA feirer seg selv. Så kjære alle medlemmer og tillitsvalgte: hold av disse datoene!

Antallet helgradsstudenter i utlandet har skutt i været de siste 60 årene – faktisk har det vært en tredobling – fra oppunder 6 000 til nesten 18 000 i dag. Andelen helgradsstudenter av den totale norske studentmassen er derimot fortsatt lav – og antallet utvekslingsstudenter fra norske universiteter synker for andre året på rad! Disse tallene viser at det er stadig flere potensielle medlemmer for ANSA å rekruttere i årene fremover – organisasjonsfrihet og frivillig medlemskap går forøvrig som en rød tråd gjennom vår historie. Tallene viser dessverre også at det er en stor jobb igjen med å få flere norske studenter til å studere ute. Det er med andre ord fortsatt behov for ANSA!

ANSA 1956-2015Kilde: Lånekassen

I neste nummer av ANSAnytt kan du blant annet lese om ANSAs historie. Hjemvendt utenlandsstudent Ole Kristian Bratset (som også sitter i ANSAs hovedstyre) har skrevet en flott artikkel etter å gjort et dypdykk i Riksarkivet, jubileumsboken fra 2006 og eldre utgaver av medlemsbladet ANSAnytt (eller Studiosi Vagantes som det en gang het!). ANSAnytt 1 2016 har jubileet som tema – så det er et must for alle utenlandsstudenter! Har du ikke mottatt ANSAnytt tidligere kan det være fordi du står oppført med feil adresse i vårt register – adressen din kan du endre ved å logge deg inn her!

Styrken til ANSA er jo at vi studerer over hele verden. Jeg ønsker derfor å oppfordre alle i organisasjonen (fra norske kontaktpersoner på universiteter i utlandet via lederne av de 27 landsstyrene i hele ANSA-verdenen – til alle våre medlemmer i mer enn 90 ulike land) til å tromme sammen lokale feiringer der nettopp du er. Dette kan gjerne gjøres i forbindelse med etablerte årlig arrangementer som organisasjonskurs, landsmøter, vinter- eller sommerleker!

Bruk hashtaggen #ANSA60 på sosiale medier og publiser bilder fra hvordan du feirer jubileumsåret 2016! Gratulerer med dagen, kjære ANSA!

ANSA60