ANSA Økonomi på verdensomreise: USA

Vi har spurt økonomistudenter rundt om i verden om deres studievalg og grunner for dette. Her får du svar på spørsmål du måtte ha ved å studere økonomi i utlandet og havet av muligheter innenfor økonomifaget.

 Navn og alder: Atle Alexander Berglie Johansen

 Hva og hvor studerer du? Jeg jobber med å ta en dobbelgrad i forretningsøkonomi og entreprenørskap (gründer) på University of North Dakota i USA. Skolen ligger i Grand Forks, en liten by hvor 1/3 av innbyggerne utgjør enten studenter eller faculty for skolen.

Grunn for studievalg? Hvorfor interesserte du deg før økonomifaget? Før jeg kom til USA var jeg usikker på hva jeg ville studere, men jeg visste jeg ville ta en grad innen forretning og ledelse. Onkelen min som er salgssjef for Porsche Center Oslo gjorde det veldig klart for meg hvor viktig det er å forstå økonomi om man ønsker en karriere innen forretning. Jeg møtte også med en karriererådgiver før avreisen min som satte økonomistudiet i perspektiv. “Det var ingen tvil,” sa han, “at økonomistudiet er meget populært og at det er mye konkurranse i jobbmarkedet.” Derfor var det utrolig viktig å stå frem ved å ta studiet i utlandet og gjennom engasjement i aktiviteter og organisasjoner utenfor eller gjennom skolen.

12814033_10153904504445549_4525892071041986354_n

Hva er det beste ANSA gjør for nordmenn i utlandet? ANSA gjør livet til studenter i utlandet utrolig mye enklere, og for en så liten medlemsavgift er det utrolig hvor mange fordeler som kommer med det. Jeg var på høstseminaret i Houston, TX i fjor og jeg ble overrasket over hvor godt organisert og effektivt landsstyret jobbet med hotell, måltider og arrangementer – alt jeg behøvde å gjøre var å dekke min egen flybillett! Enda viktigere, og som jeg forsto etter seminaret i Texas, er at organisasjonen tilbyr så mye mer enn bare materielle goder. Man lærer seg noe man ikke kan få på skolebenken – noe som er utrolig viktig for fremtidig karriere – og det er praktisk ledelse. ANSA har introdusert meg til herlige, utrolig engasjerte og motiverte nordmenn som ønsker å utnytte mer av utdannelsen.

 Hva er det beste med ditt studiested? Det som er fantastisk med Nord Dakota er det skandinaviske preget på staten. Man føler seg som hjemme, sett bort i fra at landskapet likner mer på flate Danmark en vakre Norge. Jeg er ganske sikker på at nasjonaliteten min har gitt meg flere fordeler og muligheter enn den vanlige amerikaner her i Grand Forks.

Hva savner du mest fra Norge? En skive ordentlig grovbrød til frokost med pålegg! Det er et privilegium, ikke en rettighet.

Tips til andre som lurer på å studere utenlands? Flere og flere tar en Bachelorgrad, så konkurransen blir større i alle felt. Det holder ikke lenger med en grad på CV’en for å få drømmejobben. Du er nødt til å vise deg frem! Rådet mitt er å holde en fot utenfor det akademiske. Bli engasjert i organisasjoner, om det så er ANSA, en klubb eller studentorganisasjoner på skolen. Ikke havn i den akademiske bobla hvor hver dag er en lang kamp for perfekte karakterer. Petter Stordalen skriver det i boka si, Jeg Skal Fortelle Deg Min Hemmelighet, at skole handler ikke bare om å få gode karakterer, det handler enda mer om å bygge god karakter. Jeg kunne ikke vært mer enig.