ANSA Økonomi på verdensomreise: Chile

Simen Thams, 21 år.

Hva og hvor studerer du?  Jeg studerer økonomi og ledelse(siviløkonomi) på BI. Jeg har for øyeblikket et semester på «Facultad de Economia y Negocios, Universidad de Chile» som er et av de beste business- og økonomiskolene i Chile.

Picture45.png
Valparaíso er en kystby ved siden av Santiago som er helt unik, og den er på Unescos verdensarvsliste.

Grunn for studievalg? ‘Facultad de Economia y Negocios’ er blant Chiles beste business universiteter, og ligger sentralt i byen. Jeg har tidligere vært på utveksling i Spania, og lært spansk så jeg så denne muligheten til å forbedre spansken og studere i det som regnes som Latin-Amerikas finansdistrikt. I Santiago, Chile ligger hovedkvarterene til mange av de største latinske bankene, og flere internasjonale banker er representert. Chile er en av landene som har skrevet under flest internasjonale handelsavtaler og er et av verdens frieste økonomier, og derfor er Chile veldig utviklet institusjonelt og demokratisk i forhold til nabolandene. Etter finanskrisen i Europa har det kommet mange spanjoler spesielt, og mange av disse har hatt stor suksess. Chile liker europeere, og mitt inntrykk er at det er relativt lett å lyktes karrieremessig i Chile. Spesielt innen finans.

Hvorfor interesserte du deg for økonomifaget?  Jeg engasjerte meg i økonomi og samfunn i en ganske tidlig alder, og den virkelige interessen kom vel når jeg var på utveksling i Spania under finanskrisen. Jeg så hvor ille økonomien kunne gå, og jeg så viktigheten av en solid, trygg og fleksibel utdanning. Jeg interesserte meg fort for entreprenørskap og økonomistyring på videregående, og innså fort at dette var noe for meg. Da vår ungdomsbedrift vant 3.plass i markedsføring under NM i ungt entreprenørskap så startet dette en gnist inni meg om at dette var veien for meg å gå!

Hva er det beste ANSA gjør for nordmenn i utlandet?  Latin-Amerika blir ofte oversett, og derav har vi heller ikke et lokallag her i Chile; men jeg har fått mye informasjon fra ANSA, lest studentrapporter, fått mange gode kontakter og en veldig gunstig forsikring. Jeg har tidligere dratt på utveksling, og har da også fått mye hjelp fra ANSA. Jeg ser på dem som veldig profesjonelle, og jeg liker hvordan de globalt sett jobber med å bedre internasjonaliseringen av norske studenter i utlandet og åpner opp mulighetene i verden for norske studenter!

Picture44
Utsiktspunktet fra Sør-Amerikas høyeste bygning i Santiago. Med snødekte Andesfjell i bakgrunnen.

Hva er det beste med ditt studiested?  Mulighetene. Vi er i overkant av 100 utvekslingsstudenter på mitt universitet og det er mange av de som har fått betalt internship i flere av de største bankene her, for eksempel HSBC. Chile jobber intensivt med å internasjonalisere seg, og jeg ser på det som veldig oppnåelig å lyktes her i Chile. Om du er interessert i Finans, og vil knytte kontakter over hele Latin-Amerika så vil jeg høyst anbefale Santiago for norske studenter. Jeg utelukker ikke muligheten for å komme tilbake for internship eller mastergraden her i Santiago. Det er en by med mange muligheter, og av det jeg har hørt fra de som har internship her i Santiago, så hører jeg at de får tidlig ansvar og mer relevante arbeidsoppgaver enn det de hadde fått i deres respektive land.

Hva savner du mest fra Norge?  Servicekulturen, effektiviteten, naturen og venner- og familie. Når du bor i en millionby med flere innbyggere enn Norge så setter man pris på hvor nærme og naturnært Oslo er som hovedstad.

Tips til andre som lurer å studere utenlands?
Teknisk: Orienter deg, besøk ANSA, les studentrapporter, start visumprosedyrer tidlig.
Personlig: Les deg opp om kulturen, sett deg inn i språk, og utfordr din komfortsone!

Når man reiser til utlandet, lærer man utrolig mye. Du møter mennesker fra hele verden, knytter kontakter og vennskap du ikke hadde knyttet i Norge. Det er absolutt ingenting jeg angrer på når jeg reiste til Chile. Selv om det faglige skulle være enklere eller vanskeligere enn hjemme, så lærer du så mye mer av å studere i utlandet, med en helt annen kultur enn den vi har hjemme (la oss innrømme det, Norge er et annerledesland).

Verden blir mer og mer globalisert, og du får en gylden mulighet til å skille deg ut fra søkebunken!

Picture3