Guide til alle nye studenter i Frankrike!

Velkommen til et nytt skoleår og Frankrike!

Å flytte til nytt land byr på mange utfordringer. For å hjelpe deg i begynnelsen, vil vi i dette blogginnlegget lage en liten guide til Frankrike.

Frankrike er et land med romantiske byer, vingårder, strender, og fjell perfekt til en fantastisk skiopplevelse. Med tusenvis av internasjonale studenter, bidrar dette til et mangfold og uforglemmelige opplevelser som student i Frankrike.

Før du reiser

Det kan være vanskelig å bestemme seg for hva man bør ha med seg, når man reiser til Frankrike for første gang. Når du har pakket ferdig vil du sannsynligvis ende opp med mer bagasje enn det du hadde sett for deg. Det er opp til deg å velge hva du vil ha med, men det kan være lurt å ha med sommerklær og noen klær tilpasset en kald høst. En litt varm jakke til vinteren kan være smart.

7054501709_6edb9d5618_m.jpgHusk at du må ha alle papirer klart før du reiser. Fødselsattest (med oversettelse til fransk) er viktig i Frankrike. Denne kan du bestille på skatteetatenes nettsider. Når du bestiller på nett, kan du be om apostillestempel; hvis ikke kan du få det hos fylkesmannen etter at du har fått attesten i posten. Dette er et stempel for bekrefter at underskriften på attesten er riktig, og som man ofte må ha for å kunne bruke den i utlandet.

Frankrike er ikke like digital som Norge, så du har mange møter med underskrifter foran deg-ting tar tid, sånn er det bare! Vær åpen og nysgjerrig. Respekter at du er i et annet land med andre normer og tradisjoner, aksepter og la deg fascinere. Det er dette som er så spennende med å flytte utenlands.


Bolig

Dette kan være vanskelig, spesielt uten å være i Frankrike. Private utleiere krever fransk garantist, en person som har lønn i Frankrike. Dette kan være en stor utfordring, men et godt tips fra oss er å gå gjennom andre nordmenn som er i Frankrike og som kanskje etterlater seg en leilighet man kan flytte inn i etter dem. Ta gjerne kontakt med lokallag, om du ønsker å vite om det er noen ledige ”norske” leiligheter. Hvis ikke, anbefaler vi å kontakte ANSA sentralt for hjelp.

24105911121_79107fa833_m.jpgSkolen kan også ofte hjelpe med bolig, og har gjerne flere samarbeid med studentleiligheter eller byråer som leier ut leiligheter. Ta kontakt med dem og forhør deg. Hvis du skulle ønske å finne et kollektiv på egenhånd, finnes det alltid mange facebooksider i den byen du kommer til hvor studenter legger ut artikler om at søker etter en å dele leilighet med. Søk på ”byen din + colocation” eller ”byen din + erasmus” i søkefeltet på facebook, så kan du finne mye forskjellig.

Etter at du har skaffet bolig kan du søke om CAF. CAF er en boligstøtte hvor du vil få en månedlig bidrag til husleien. CAF kan være litt komplisert, men det letteste er å møte opp personlig på et av CAF-kontorene med RIB (Relevé d’Identité Bancaire- kontonummer med andre ord), kopi av gyldig legitimasjon og flerspråklig fødselsattest samt leiekontrakt.

Åpne bankkonto

For å åpne konto i Frankrike må man ha med seg pass, samt et bevis på hvor man bor. Det kan forresten være greit å sjekke hvilken grense man får på kortet da noen banker har en grense på under 1000 euro i måneden for studenter. Dette kan heves ved forespørsel.

Telefon

Telefon er gjerne noe du vil fikse fort, ettersom du ofte må oppgi telefonnummer på diverse dokumenter du signerer. Av erfaringer kan vi anbefale Boygues sitt abonnement ”B&You” og Free Mobile. For å bestille et av disse abonnementene på nett, må du oppgi navn, adresse, e-post og et telefonnummer. Telefonnummeret må være fransk, så du kan for eksempel oppgi nummeret til en klassekamerat eller liknende.

 

Vi i ANSA Frankrike kan hjelpe deg med spørsmål du har om studier, rettigheter, eller andre ting som måtte falle inn. Skulle det dukke opp noen problemer underveis er terskelen for spørsmål veldig lav. Vi er her for å gjøre din studiehverdag enklere og morsommere.

Hold deg oppdatert på arrangementer og liknende ved å følge oss på facebook. Det meste av informasjonen kommer også på mail, så pass på å ha oppdatert medlemsprofil til en hver tid. Dette kan dere gjøre på medlem.ansa.no.
Lykke til med studiene i Frankrike, og ikke nøl med å kontakte oss!

Hilsen landsstyret i ANSA Frankrike.