Tips om bolig | UK

Det kan være vanskelig å navigere i et fremmed boligmarked. Her er noen pekepinner og tips til deg som skal finne bosted i Storbritannia.

bolig1

Generelt sett så er det lurt å starte å se etter bolig i god tid før du tenker å flytte. Orienter deg om hvilket område du helst vil bo i, og bestem deg for hvilket budsjett du har. Å leie sammen med andre er som oftest rimeligere enn å leie alene, og i så fall kan det være lurt å tenke tidlig på hvem du eventuelt vil bo sammen med. Husk at boligmarkedet i Storbritannia på mange måter kan oppleves som tøffere enn i Norge, og at du ikke nødvendigvis har de samme rettighetene. Dessverre så er det en del som blir lurt eller skuffet, og vi oppfordrer derfor til å ikke betale depositum før du har signert en kontrakt, samt å ikke signere en kontrakt før du har sett boligen selv.

Hvordan finne bolig

Det er flere meglerhus og byråer som kan bistå deg i å finne bolig. Noen universiteter tilbyr også å hjelpe studenter til å finne bolig, eller har en database med passende boliger. Nettsider som www.spareroom.co.uk, www.rightmove.co.uk, www.zoopla.co.uk og www.gumtree.com er også populære måter å finne bolig på, og hvis du skal leie i en kortere periode kan www.airbnb.com være aktuelt å bruke. Nettverk kan også være veldig behjelpelig. Ved mange universiteter er det Facebook-grupper for fag eller skandinaver, hvor folk legger ut om ledige rom i kollektiv eller ledige boliger.

Tips på visning

Husk å spørre om alle møblene inngår, og hva dere må dekke av regninger. Det kan være lurt å forhøre seg om hvilke leverandører som har blitt brukt tidligere til strøm, vann, internett og gass, og hvordan betalingen har foregått. For eksempel har noen hus ”pay as you go”-måler, som betyr at du med jevne rom må fylle på penger, mens i andre hus må du lese av måleren selv og så får du regning i posten. Det er noen tilfeller av mugg og/eller fukt i britiske bygg. Hvis boligen du ser på er nymalt eller det lukter klor kan det være grunn til mistanke. Ikke vær redd for å spørre om det har vært eller er et problem. Det kan også være lurt å sjekke trykket i dusjen, og om det er varmtvann.

bolig3

Pris og depositum

Pris kan variere veldig fra by til by og fra nabolag til nabolag i Storbritannia. Det er generelt dyrere å bo veldig sentralt eller nærme universitetet. Det kan være lurt å vurdere beliggenhet opp mot pris, og husk å ta hensyn til eventuelle reisekostnader. I noen tilfeller kan utleier kreve depositum som tilsvarer opp til 6 måneders leie up front, og/eller en britisk garantist. For noen så er det forståelig nok vanskelig å imøtekomme, men det går alltids an å forhandle. Depositum og garantist handler i hovedsak om at utleier vil ha en trygghet om at du kan betale leien. Et tips kan være å ta med vedtaksbrevet fra Lånekassen på engelsk som viser hvor mye støtte du får. Noen universiteter har egne ordninger for å hjelpe internasjonale studenter med garantister.

Kontrakt

De fleste utleiere bruker en standardkontrakt, men det er alltids verdt å lese grundig gjennom. For noen boliger har alle leietakere individuelle kontrakter, mens andre har én felles kontrakt for alle leietakerne. Merk at om dere har felles kontrakt så er dere samlet ansvarlige for at hele husleien blir betalt.

bolig2

Gulltips til dere som skal bo i kollektiv

Sett opp en plan for vasking og hvem som skal ta ut søppelet, betale regninger etc. så tidlig som mulig!

Håper ikke at dette innlegget er avskrekkende, for tross alt så er det masse norske studenter som bor i Storbritannia og som har det helt fantastisk.
.
Sist men ikke minst: Husk at vanlig reiseforsikring sannsynligvis ikke dekker innbo i utlandet! Men det gjør selvfølgelig ANSAs studentforsikring gjennom AIG! Den kan du lese mer om her. 
.
– Landsstyret, ANSA UK
.