ANSA Polens Medisinske Fagseminar 2016

Endelig var helgen her! 8 måneder med forberedelser skulle koke ned til tidenes helg i Polens hovedstad, og 8 spente styremedlemmer i ANSA Polen gledet seg stort til å kunne ønske 500 deltagere velkommen for faglig og sosialt påfyll.

Verdens største ANSA arrangement ble tjuvstartet torsdag 10. november av ANSA Warszawa og studentprest Hilde, som vartet opp med quiz i ekte ANSA-ånd. Kategorien “logikk” tok mange på senga, men til slutt ble det kåret en verdig vinner i Edda Borgen & the quiz fountain.

11.november er Polens Independence day, som gjerne blir markert med utrolig mye politi i gatene og en rekke demonstrasjoner i tillegg til klassiske parader. Den polske himmelen var klassisk november-grå og gradestokken viste rett over null, så man kan kanskje si at Warszawa ikke viste seg fra sin aller beste side, uten at det satte noen stopper for stemningen!

Fra tidlig fredag morgen begynte de 500 deltagerene å renne inn dørene på fantastiske Hotell InterContinental, og ANSA Polen satt klare til å ta imot.

Fredag kveld var det konsert med selveste Sandra Lyng, og Lokomotif bestående av to Krakowstudenter varmet opp. Det ble full fest på Club Proxima, og da Tooji entret scenen for å synge duett med Sandra på “Play my drum” ble taket virkelig løftet! Kort sagt ble det levert et forrykende show fra de to bandene, så de fleste selfies ble over gjennomsnittet svette og mange møtte med hese stemmer dagen derpå.

Lørdag morgen kunne Warszawa varte opp med strålende solskinn, og etter en nydelig frokost akkompagnert av harpespill ble gårsdagens utskeielser (nesten) glemt, og nå var det tid for foredrag!

Den faglige delen av fagseminaret ble sparket igang lørdag morgen av Bård Fossli Jensen, barnelege med pHd i medisinsk kommunikasjon. Han holdt foredrag om hvordan man best kan kommunisere med sine pasienter, og vi fikk mange gode tips til hvordan man kan kommunisere bedre med de aller minste.

Neste ut var President i ANSA, Ole Kristian Bratset. Han ga oss en grundig innføring i ANSA Sentralt sitt daglige virke, og hva jobben som president går ut på. Ole Kristian oppfordret også til videre engasjement, og vi var alle enige med ham i at ANSA hadde gjort en strålende innsats i forbindelse med autorisasjonssaken! At han i tillegg hadde med norsk godteri var svært populært, markert med et sus igjennom salen da første smash-pose ble trukket frem.

Etter en kjærkommen kaffepause entret tidligere norgesmester og verdensrekordholder i hukommelse scenen, ingen ringere enn Oddbjørn By. Han tok oss igjennom diverse teknikker for å huske mer av det vi lærer, mildt sagt veldig nyttig for oss medisinstudenter! Han ga oss også noen gode tips både for medisinsk pensum og for å lære polsk, og engasjerte samtlige i salen. Bøkene hans ble revet bort i pausen av ivrige deltagere, og hans workshop på ettermiddagen ble en stor suksess.

Stian Westad, spesialist i kvinnesykdommer og fødselshjelp og avdelingsoverlege ved Kvinneklinikken ved Lillehammer Sykehus var vår neste foredragsholder. Han fortalte oss om en feil som ble gjort på hans vakt, og hvordan dette ble håndtert i ettertid. Vi fikk et godt eksempel på hvordan slikt kan bli håndtert og samtidig opprettholde pasientens tillit til helsevesenet, og vi fikk mange gode råd på veien.

Norges morsomste dame tok turen til Warszawa for å avslutte lørdagens show!

Else Kåss Furuseth holdt et foredrag med utdrag fra hennes forestilling “Kondolerer”, og både latteren og tårene satt løst hos samtlige tilstede. Foredragene ble dermed rundet av til stående applaus.

Lørdag ettermiddag ble det avholdt workshops for de heldige som fikk plass, og folk fikk bryne seg på luftveishåndtering, point of care ultralyd, Memo, suturering, ABCDE og Intraosseøs tilgang. Takk til alle instruktører for innsatsen!

Lørdag kveld var det duket for bankett med 1920-talls tema, og takket være ANSA Warszawa var spisesalen pyntet til en fabelaktig Gatsbyfest!

Her hadde alle deltagerene gått all-in med finstasen, hvilket resulterte i at hele hotellet var dekket med fjær fra X-antall røytende boaer. Det gikk unna med taler fra både ANSAs President, tidligere leder i ANSA Warszawa Richard Wangsmo og Esben Esther Pirelli Benestad. Mathias Hvidsten fra ANSA Poznan sørget for god stemning på mikken og at “Kua” gikk på repeat gjennom kvelden – som seg hør og bør på et skikkelig ANSA arrangement.

15045446_1591435210882422_757238309_o
ANSA Polen pyntet og klare for 20-tallsfest!

Søndagen ble startet med morgenstund med studentprest Hilde, før Frode Gallefoss inntok podiet med tema humor i helsevesenet. Her fikk vi eksempler både på god og heller uheldig bruk av humor i klinikken, og gode tips for når og hvordan humor kan bidra til et bedre forhold med pasienter og kolleger.

Kristin Kornelia Utne, lege i spesialisering og styremedlem i Yngre Legers Forening, tok turen til Warszawa for å fortelle om Legeforeningens virke og om ny struktur i spesialist-utdannelse for leger. Veldig nyttig å få innblikk i dette da endringene trer i kraft allerede høsten 2017!

Da Magnus i ANSA Polen styret hadde mistet stemmen troppet Sigrid Buck fra ANSA Slovakia opp på kort varsel og snakket om NorPalSawa Prosjektet – flaks at hun allerede hadde tatt turen fra Martin for å være med på FS! NorPalSawa er et samarbeid mellom norske og palestinske medisinstudenter, der Magnus var en av de heldige som var med under årets prosjekt. For mer informasjon om prosjektet, søknad og tema, se http://www.norpalsawa.com

Leif-Ove Hansen, styreleder i HivNorge, holdt et usminket og informativt foredrag om det å leve med HIV i Norge i dag. Tenk at behandlingen nå er så god at man som HIV-positiv faktisk kan bli smittefri! Det var også svært nyttig for oss å høre om hvordan møtet med helsevesenet er som HIV-positiv, og at vi fortsatt har litt å lære på den fronten.

15127323_10158069903665643_2135933140_o

Til å avslutte fagseminaret 2016 hadde selveste Esben Esther Pirelli Benestad tatt turen til Warszawa, og holdt et fargerikt foredrag om det hen kaller kjønnsbegeistring. Tema kjønn er svært aktuelt, og det var fint å få innblikk i de utfordringene man fortsatt møter i dagens samfunn dersom man ikke definerer seg med de tradisjonelle kjønnsbegrepene.

Helgen gikk så altfor fort, med god stemning fra ende til annen. Takk til alle dere deltagere som huket tak i oss i løpet av helgen med hyggelige tilbakemeldinger – det setter vi så sykt stor pris på! Et noe redusert styre sjekket ut fra hotellet søndag ettermiddag, uhyre stolte over hva vi hadde fått til!

Tusen takk til sponsorer, workshop-instruktører, ANSA Warszawa, Sandra Lyng og samtlige foredragsholdere – uten dere hadde ikke dette vært mulig!!

Takk for i år, og håper å se dere igjen til neste års fagseminar!

-ANSA Polen

14795843_797497650353753_120274320_o-1