Hovedstyret: Tomas Engebretsen

Hovedstyret i ANSA består av seks nåværende utenlandsstudenter og to tidligere utenlandsstudenter og blir valgt på Generalforsamlingen i Oslo hvert år. Hver måned får vi høre fra en av dem her på ANSAbloggen hvor de forteller litt om seg selv og “livet i Hovedstyret”.

14715664_10157641782900704_2069735377429711509_o
Hovedstyret på tur i Dublin. Foto: Maren Hald Bjørgum

Jeg (helt til høyre på bildet over) heter Tomas Engebretsen og tar en mastergrad i fysikk på INSA i Toulouse. I dag var det min tur til å skrive et innlegg her.

Da jeg som ferskt ANSA-medlem reiste til Frankrike for tre og et halvt år siden, hadde jeg ingen anelse om hvor stor betydning ANSA skulle få for mitt utenlandsopphold. Men jeg var jo så heldig at jeg havnet i ANSA-metropolen Toulouse, hvor alle kan «Flere kvins» utenat og ANSA-medlemskap er en selvfølge for enhver som blir dratt med inn i dette unike, norske fellesskapet. Før jeg visste ordet av det hadde jeg allerede meldt meg som kontaktperson og flere verv skulle det bli.

En studentby uten like

Toulouse er Frankrikes fjerde største by. Den er plassert helt sør i landet, så tett på Pyreneene at man fra enkelte steder i byen kan se fjellene tydelig hvis været tillater det. Fjellkjeden isolerer landet fra de spanske hetebølgene, men det betyr ikke at det ikke blir varmt i Toulouse. Sommeren byr ofte på temperaturer over 30 °C kombinert med en kontinuerlig solstek. Heldigvis er det meste av skolesesongen utenfor den kraftigste varmeperioden, noe som gjør det mulig å rette fokuset på studier fremfor gjennomsvette T-skjorter.

Studentene utgjør en markant andel av befolkningen i Toulouse og det merker man fort når observerer menneskene i byens gater. De fleste av de norske studentene har bosatt seg i byens sentrum, som er et forholdsvis lite område. Derfor er det ikke uvanlig å treffe andre nordmenn i butikken eller på gata og takket være ANSA kjenner alle alle. De fleste går på teknologiskolen INSA, som i samarbeid med SIU driver det spesifikke programmet NorgINSA. Dette er et genialt opplegg som i tillegg til franskkurs gir de norske studentene tilpasset undervisning det første året slik at de kommer opp på samme nivå i realfag som de franske. Det var gjennom dette opplegget at undertegnede ble introdusert til studentlivet i Toulouse.

12778876_10153952071440148_7708553411650675157_o
En god gjeng med nordmenn forbereder seg til eksamen. Foto: Marcus Olai Volle

 

Men hva skulle jeg gjort uten ANSA?

10649812_10203751350480899_3078019184991827767_nJeg kom til Toulouse med et fransk vokabular som utelukkende besto av ordene «bonjour» og «oui». Dette ble jo selvsagt en utfordring da jeg fant ut at all undervisning var på fransk. Men det er utrolig hva man lærer i løpet av seks uker med franskkurs – og når man i tillegg er omgitt med språket til enhver tid, kommer det veldig fort. Derfor er ikke språket noe særlig problem i dag (selv om jeg fortsatt ikke har lært meg å skarre). Nå er det den franske undervisningskulturen som har overtatt statusen som den største utfordringen. I korte trekk vil det si lange skoledager, uforutsigbare eksamener og lærere som gir inntrykk av å forvente mer av studentene enn det som er fysisk mulig. Jeg lever likevel i troen om at all erfaring er anvendelig og derfor har jeg aldri angret på valget. Men jeg har vanskeligheter med å se for meg en fritid her nede uten alle de tradisjonsrike arrangementene til ANSA og Tekna. Jeg setter stor pris på denne muligheten til å trekke meg tilbake til et miljø hvor jeg kan snakke norsk og avkoble fullstendig fra skolehverdagen. Det er jo tross alt viktig å la hjernen restituere.

12226722_10206661307084483_148353063_nEn av tingene jeg savner fra Norge er de fantastiske turmulighetene. Livet i Toulouse var min første smak på det å bo i urbane omgivelser. Overgangen ble særlig stor med tanke på at jeg flyttet direkte fra villmarka i Finnmark, hvor jeg hadde tilbragt de to siste årene i Norge. Det er nemlig lite jeg liker bedre enn å bedrive friluftsliv i uberørt natur. Særlig merker jeg at naturen kaller når vinteren kommer og skisensongen fyrer løs. Både bortoverski, nedoverski og oppoverski står meg nært. Heldigvis har ANSA løsninger for sånne som meg; organisasjonen har nemlig reddet meg både gjennom skiturer i Pyreneene og vinterleker i Sveits.

Engasjement!

En februarhelg i 2015 fant jeg meg selv på ANSA Frankrikes landsmøte. Jeg følte jeg at jeg måtte gi noe igjen for alt ANSA hadde gitt meg og stilte derfor til valg. Det var slik jeg endte opp som leder av ANSA Frankrike og det var her mitt engasjement for ANSA begynte for fullt.

I løpet av året i landsstyret ble jeg med på sommerseminar og generalforsamling og jeg ble introdusert til andre tillitsvalgte fra hele verden. Ellers besto året hovedsakelig av intensive forberedelser til karrieredagen Norsk-Fransk Forum, ANSA Frankrikes største årlige arrangement. Alt i alt var styrevervet en erfaring som både var lærerik og morsom på en gang og savnet etter ANSA-verv var dermed stort da jeg var ferdig. Det passet meg derfor ypperlig å få muligheten til å fortsette engasjementet i årets hovedstyre.

12191271_1098399276838737_447946210042576365_o
Landsstyret i ANSA Frankrike 2015 på Norsk-Fransk Forum. Foto: Trude Nytun

Tre spennende land og et rykende ferskt utvalg

Også tiden i hovedstyret har gått veldig fort. Møte nummer tre av seks er rett rundt hjørnet og jeg føler meg fremdeles som nyvalgt. Så langt har styrevervet gitt meg et godt innsyn i ANSAs aktivitet i hele verden. Jeg lar meg stadig fascinere av alt jeg hører fra mine flotte medstyremedlemmer om det de opplever på sine reiser. Selv er jeg så heldig at jeg har fått ansvaret for landene Frankrike, Spania og Italia og utvalget ANSA Realfag, som alle er underlagt initiativrike styremedlemmer. Det er veldig moro å se alt de får til, og hadde jeg hatt muligheten, hadde jeg uten å nøle blitt med på samtlige arrangementer som de organiserer. Som HS-representant får jeg i hvert fall oppleve en god del av dem!

fil_000
ANSA Spanias nye styre

I høst var jeg med på organisasjonskurs i Barcelona, som var et samarbeid mellom alle de tre landene i tillegg til ANSA Sveits. Disse landene har samarbeidet om organisasjonskurset i flere år på rad og som vanlig ble det et minneverdig arrangement hvor mange bekjentskaper ble knyttet på tvers av ANSA-landegrenser. Samme helg hadde ANSA Spania landsmøte og et nytt landsstyre ble valgt med Julie Nordmo i spissen som landsleder. Nå har styret allerede stiftet lokallag i Barcelona og avholdt en forrykende julehelg i Madrid, og det fortsetter å ose av enormt engasjement.

I starten av november var jeg med på Karriereforum Paris (nytt navn på Norsk-Fransk Forum) i regi av ANSA Frankrike, hvor det nå er Ninni Stenkula som styrer skuta. Landsstyret i Frankrike har jobbet kontinuerlig i åtte måneder for å legge til rette for arrangementet, og da sier det seg selv at resultatet ble en suksess. Også her deltok medlemmer fra flere forskjellige ANSA-land i hele Europa, noe som er veldig trivelig for en HS-representant å bevitne.

img_5757
Presentasjon av ANSA som organisasjon er en viktig del av jobben til oss i HS. Her fra Karriereforum Paris. Foto: Guro Reinaas

I Italia har landsleder Andrea Musum full kontroll. De har startet opp sitt første lokallag, som er i Roma, og dermed har ANSA Italia innført en bemerkelsesverdig geografisk utvidelse av sin aktivitet, som tidligere var begrenset til Milano. Landsstyret i Italia har også grandiose planer for vårsemesteret som jeg gleder meg til å følge med på.

Som jeg allerede har antydet, var jeg så å si fri for ANSA-verv før jeg ble med i HS. Det er egentlig ikke helt sant. I tiden mellom landsledervervet og HS-vervet var jeg nemlig med på å starte opp utvalget ANSA Realfag, som jeg nå også har fått overordnet ansvar for. Det ledes for tiden av Ørjan Holm og har styremedlemmer i flere deler av verden. Siden utvalget er helt nytt, er det særlig morsomt å se hvordan det utvikler seg. De har også veldig interessante planer for tiden framover!

HS-møter er ikke bare sakspapirer

Foruten reisene til ANSA-landenes arrangementer inkluderer HS-vervet flere reiser på HS-møter. De fleste av disse er på ANSA-kontoret i Norge, men når nesten alle møtedeltakerne uansett må flys inn fra hele verden, hvorfor ikke holde ett av møtene i for eksempel Dublin? Det var nettopp det vi gjorde i oktober, til glede for meg, som gjennom en mengde quizkvelder på britisk-irsk pub i Toulouse har blitt stor tilhenger av irske drikkevarer. Men før jeg dro til Irland var ikke dette et land jeg forbandt med noe særlig annet enn nettopp barer. Turen ga meg et mye bredere inntrykk av dette fantastiske landet som ligger og gjemmer seg bak Storbritannia. Derfor undrer jeg meg over at ikke flere nordmenn velger Irland som studieland når de først bestemmer seg for å dra til et engelskspråklig land.

14855976_10157641780360704_6256955127907255853_o
HS-møtet i Dublin inkluderte et besøk på biblioteket på Trinity College. Foto: Maren Hald Bjørgum

Avslutningsvis er det ikke til å stikke under en stol at det å sitte i HS er en del arbeid. Rapporter må skrives og sakspapirer må fordøyes. Det er jo det vi har blitt valgt til å gjøre. Men det er egentlig bare gøy. Dessuten er ikke HS-arbeid som annet arbeid. HS-arbeid er å ha kontakt med folk i hele verden og bli en del av et unikt, tverrfaglig nettverk. HS-arbeid er å oppdage steder som man ikke ville besøkt på eget initiativ. HS-arbeid er å påvirke hele driften av verdens beste organisasjon.

Budskapet med dette innlegget er en oppfordring om å engasjere seg i ANSA. Mulighetene for å engasjere seg er mange, enten det er på lokalt, nasjonalt eller sentralt nivå. Og hvis det ikke er noe ANSA-aktivitet der man holder til selv, er det lite som skal til for å sette det i gang. Jeg håper å treffe mange engasjerte mennesker, både gamle og nye, på karrieredagen neste uke og på sommerseminaret og generalforsamlingen til sommeren.