Karneval i Rio

 

karneval i Rio 1

Foto av Nicolas de Camaret /dec.am

Farger, folkemengder og rytmer

Som for veldig mange andre ble årets høydepunkt, karneval, feiret i Rio de Janeiro for oss i ANSA Brasil.

Da jeg landet i Rio var flyplassen stappet full. På den ene siden hadde man alle lokale som prøvde å flykte ut av byen før galskapen startet og på den andre siden hadde man brasilianere fra alle hjørnene av landet som ankom med fjær i bagasjen. I tillegg kom forvirrede turister fra hele verden.

Selv om jeg prøvde å ikke ha for høye forhåpninger, var jeg veldig spent på hvordan karneval kom til å utarte seg. Det er tross alt karneval alle ønsker å snakke om når de forstår at jeg er utenlandsk.

karneval 4

ANSA Brasil

Flere norske studenter møttes hjemme hos noen av medlemmene i landsstyret til ANSA Brasil, der ladet vi opp sammen med venner og nye bekjente fra hele verden. Det var nok mennesker til at det alltid var noen som ville dra samme sted, men få nok til at man fikk snakket med alle.

karneval 3

The Beatles møter samba i solskinn

Under karneval i Rio var det mange hundre forskjellige «blocos» eller gatefester på godt norsk. Noen av dem bevegde på seg som en slags lang parade, og andre var store og små konserter i parker rundt omkring i byen. Selv om samba er et av hovedtemaene for karneval i Rio, fantes det all slags forskjellig musikk. Vi var blant annet med på en bloco med ungdommer fra favalene som danset til gatemusikk og en bloco med The Beatles musikk.

Blocos foregår til alle døgnets tider, så det finnes alltid en fest. Vi var derfor litt usikker på om vi hadde møtt opp riktig sted da vi skulle på «Sargento Pimenta» (Sgt. Pepper). Det var få mennesker i den store parken klokken ti på morgningen og musikken de spilte var lokal. Plutselig ble rockerytmer smeltet sammen med samba og det ble en gliende overgang til The Bealtes. Folk hoppet, sang og danset samba, og før vi visste ordet av det, var vi omringet av en folkemengde på nærmere 200.000. Å oppleve et gammelt barndomsminne, som The beatles musikk er for meg, blandet sammen med den nye kulturen jeg nå bor i, var utrolig hyggelig og noe jeg sent vil glemme.

karneval 5

Sambadrome

Det de fleste tenker på når de hører karneval i Rio de Janeiro er de store flotte paradene med ekstravagante kostymer og pene damer med fjær på hodet. Dette er Sambadrome. Her samles folk for å heie frem sine favoritt sambaskoler og danse med til rytmene som siver ut fra de mange paradevognene. Dette måtte jo vi også prøve ut. Det viste seg å bli en slitsom, men overraskende spennende affære. Det vi ikke var klar over var at hver sambaskole kun har 1 time og 15 minutter på å komme seg fra start til slutt, og holder de ikke dette får de en saftig bot. Så når paradevogner får motorstopp eller raser sammen og blokkerer veien heier 90’000 tilskuere frem sambaskolene i håp om at de skal holde tidskjema. Gledesbrølene som runger utover stadion når de kommer i mål på tiden kan sammenlignes med en hvilken som helst storkamp i fotball. Alt i alt var dette en opplevelse for livet. Utslitte satt vi oss i en taxi klokken fem om morgenen og håpet vi skulle komme oss opp til den neste blocoen noen timer senere.

karneval 2

Både fra studielivet og praktikantlivet merker vi en stor forskjell på før og etter karneval. Årets høydepunkt er nå ferdig og hverdagen har igjen startet i Brasil.

Av Monica Beeder og Ingvild Dagestad

Les mer om studier i Brasil

ANSA Brasil på ANSA.no

ANSA Brasil på Facebook