ANSA Russland Interimsstyre: Helgetur til St. Petersburg

Fredag 21.april til søndag 23. april arrangerte ANSA Russland Interimsstyre en helgetur til St. Petersburg. Vi fikk god hjelp til å arrangere turen av både det Norske konsulatet i St. Petersburg, Det Norske Universitetssenteret i St. Petersburg (DNUS). Spesiellt ønsker vi imidlertid å takke til Radina Trengereid, ambassaderåd/spesialutsending for utdanning-, forsknings- og teknologisamarbeid ved den norske ambassaden i Moskva, som ble med oss på turen til St. Petersburg.

Foran Isak-katedralen i St. Petersburg

For de av oss som dro fra Moskva, så ankom vi med nattoget til St. Petersburg tidlig om fredag morgen. Det var en behagelig tur, og den tar ca 8 timer. Man legger seg i Moskva, og våkner opp i St. Petersburg. Vi ble på Moskovskiy jernbanestasjon tatt i mot av Daria fra DNUS, som tok oss med til Det Norske Konsulatet, hvor vi ble veldig godt tatt i mot.

Her fikk vi en omvisning arbeidsplassen deres, og fikk innblikk i konsulatets arbeidsoppgaver som dreier seg om alt fra visumoppgaver, utvekslingsprosjekter og felles norsk-russiske kulturelle og politiske samarbeid. Etter kaffe og kaker, interessante samtaler, og svar på våre spørsmål, ble vi videre invitert til å besøke Det Norske Universitetssenteret. Mange av oss studenter som tar en fullgrad her på Russiske universiter, hadde ikke hørt om dette senteret før, og det var derfor en lærerik opplevelse. Dette er altså et universitet som eies og er finansiert av NTNU og Universitetene i Bergen, Oslo og Tromsø i fellesskap. Senteret er åpent for forsknings- og undervisningsaktiviteter innen alle vitenskapelige fagfelt, men mange av studentene som er der kommer for å lære russisk språk, kultur og politikk som et kortere utvekslingsopphold, opp til 3 måneder. På kvelden gikk vi ut og spiste Koreansk mat (av alle ting), sammen med praktikantene på konsulatet og utvekslingsstudentene fra DNUS.

Lørdagen, ble det arrangert en busstur for oss til Velikij Novgorod (Mektige Novgorod, se bilder over), en av de viktigste og eldste russiske byer, som av vikingene ble kalt for Holmgard. Byen som er vennskapskommune med Moss (av alle ting, igjen), har 218.000 innbyggere og er med det den 85. største byen i Russland. Her tilbragte både Olav Tryggvason sin barndom og Olav Haraldsson lengre opphold. Byen havnet under 2. verdenskrig i frontlinjen, og opplevde mange menneskelige og materielle tap. Novgorod har imidlertid blitt restaurert og er nå vernet på UNESCO’s liste over verdensarvsteder. Det ble en hyggelig tur med guidet omvisning, og vi fikk også møtt russiske studenter som kjente godt til den norske Skam-serien. På kvelden ble det georgisk mat, før hjemreise med hurtigtog (4 timer) for oss som kom fra Moskva på søndagen.

I Vinterpalasset i St. Petersburg.

Helgeturen ble et kjekt avbrekk fra en ellers travel studiehverdag, og en lærerik opplevelse. Neste arrangement for ANSA Russland Interimsstyre blir på 17.mai, hvor vi skal selv arrangere en 17. mai-frokost, før det blir tog med ambassaden, og deretter middag med resten av den “norske kolonien”.

Til høsten vil det dukke opp nye arrangementer, og vi håper flere norske studenter tør å velge Russland som studiested!

Hilsen landsleder Martin H. Inderhaug på vegne av alle oss i ANSA Russland Interimsstyre

Har du spørsmål om å studere i Russland, ta gjerne kontakt med oss på vår Facebookside “ANSA Russland”

Les også mer om studier i Russland på ANSA.no/russland