ANSA Medisin: Studier i Slovakia

Navn: Emte Marie Skjeret Tynes
Alder: 26
Studie: Medisin (Jessenius Faculty of Medicine i Martin, Slovakia)
ANSA: Tidligere leder og nestleder i ANSA Martin
Hjemby: Sykkylven

“Det var tydelig fra starten at det ikkje var så mange som pratet engelsk av dei slovakiske innbyggerane …”

Hvordan var ditt første møte med Slovakia?
Mitt første møte med Slovakia og studentmiljøet i Martin ble ein veldig positiv opplevelse. Vi ble hentet av medstudenter på flyplassen, og fikk god informasjon om kva som skulle skje vidare i veka. ANSA arrangerte ei fadderveke, der vi fekk hjelp til å skaffe slovakisk simkort samt og forklare og vise oss byen vi skulle bo i 6 år. Det var tydelig fra starten at det ikkje var så mange som pratet engelsk av dei slovakiske innbyggerane, og det var derfor vanskelig å gjere seg forstått den første tida, men dei aller fleste var imøtekommande og hjelpsomme.

Synes du det var vanskelig å sette deg inn i hvordan du skulle søke? Hvordan var opptaksprøven?
Da eg søkte meg til Universitetet i Martin var eg så heldig å kjenne nokon som studerte ved universitetet allerede. Eg fikk da nyttige tips og informasjon fra henne om søknadsprosessen. Det var også informasjon ute på hjemmesida til ein privat videregående skole. Eg husker ikkje nøyaktig korleis søknadsprosessen fungerte, men husker ikkje at eg hadde noken nevneverdige problemer med det eller synes den var spesielt tungvint. Opptaksprøva var vanskeligere enn eg trudde den skulle være. Eg personlig synes kjemidelen var lettere enn biologidelen.

Du kan lese mer om søknadsprosessen og medisinstudier i Slovakia HER

“Eg budde første veka i Slovakia på studenthostell sammen med medstudenter under innføringsveka i kjemi og slovakisk.”

Var det vanskelig å finne et sted å bo?
Eg budde første veka i Slovakia på studenthostell sammen med medstudenter under innføringsveka i kjemi og slovakisk. Det å finne leilighet var veldig greit, og det var litt forskjellig å velge i.  Det var mulig å flytte sammen med medstudenter eller velge å leie leilighet aleine. Ein fikk også gode tips frå eldre studenter. Det er tydelig i Martin nå, at mange Slovakere ønsker å leie ut til internasjonale studenter, og det er mange leiligheter ute til leie. Utfordringa er å holde prisane på eit fornuftig nivå i forhold til slovakisk standard.

Hvordan var det å skulle studere på engelsk?
Det å skulle studere på engelsk var først ei stor utfordring, med det gikk seg til veldig raskt. Det finns mange gode lærebøker på engelsk som ikkje har et for vanskelig språk og er forståelige sjølv om ein ikkje har engelsk som morsmål.

Her har ANSA Medisin laget en forslag til bokliste for 1.-4. klasse. 

“…  ein må finne ein god studieteknikk som fungerer for seg sjølv.”

Hva svarer du på det evige spørsmålet; hvor mye må en lese?
Det finns ingen fasit på nøyaktig kor mykje ein må lese. Det er veldig individuelt, og ein må finne ein god studieteknikk som fungerer for seg sjølv. Det å lese jevnt, og prøve å ha ein viss oversikt i faga er klart viktig.

Hvilke fag har gitt deg mest når du ser tilbake på studieårene og på hvilket punkt har motivasjonen vært størst?
Det må være ein kombinasjon av pathophysiology, pharmacology og internal medicine.
Motivasjonen har nok vært nokså jevnt gjennom alle seks åra, men det er klart det er meir givende med dei kliniske faga ein begynner med i tredje klasse og utover.

Hvor mange nordmenn studerer i Martin? Har du flest norske eller internasjonale venner?
Er usikker på nøyaktig kor mange nordmenn det er her, men eg tipper det ligger på rundt 400. Eg har flest venner som er nordmenn. I mitt trinn er vi ca 70 nordmenn og 15 studenter fra andre land som studerer sammen på den internasjonale linja.

“… derfor tiltaler ein professorer med tittel og etternavn. “

Hvordan er forholdet mellom studenter og professorer?
Det er generelt eit godt forhold mellom lærere og elever på studiet. Respekt og formaliteter er viktigere enn i Norge, derfor tiltaler ein professorer med tittel og etternavn.

Hvorfor valgte du Slovakia/Martin?
Eg valgte Martin på grunn av dei gode skussmåla eg hadde fått frå medstudenter. I tillegg var det å ha nærheit til fjell og skimuligheter viktige faktorer for meg.

3 tips til hva man MÅ se/gjøre om man besøker Slovakia?
Ein bør ta seg ein tur og oppleve naturen og dei flotte fjellområde, reise en tur på eit av dei mange spa-anlegga Slovakia har og sist, men ikkje minst, nyte den fantastiske våren og sommeren som er i landet.

“Det er også viktig å huske og leve i løpet av dei 6 åra ein er her nede, og ikkje kun lese.”

Har du noen tips til de som ønsker å studere medisin i utlandet?
Det er ein stor overgang til å begynne med, det å flytte til et annet land og begynne å studere. Det er eit nytt språk å forholde seg til, og ein skal finne seg til rette i ein ny by.  Det å ha gode venner og medstudenter rundt seg letter kvardagen i studietida. Det er også viktig å huske og leve i løpet av dei 6 åra ein er her nede, og ikkje kun lese.

Av Silje Annette Løseth Rivrud

Har du lyst til å studere medisin i utlandet? Sjekk ut mer her.
Lik 
ANSA Medisin på Facebook og les mer om oss.