ANSA Medisin: Videreutdanning på Harvard Medical School, USA

Navn: Marie Thoresen
Alder: 38
Studie: Medical Education (videreutdanning i medisinsk utdanning) – Harvard Medical School i Boston, USA
Tidligere utdanning: Medisin – Royal College of Surgeons i Dublin, Irland
Turnustjeneste: Ålesund sjukehus og Haram kommune
Spesialisering og jobb: 
– LIS og konstituert overlege ved medisinsk avdeling ved Ålesund sjukehus
– LIS og overlege på lungeavdelingen, St. Olavs Hospital
– universitetslektor i lungemedisin og prosjektleder for innføring av OSKE (objektiv strukturert klinisk eksaminasjon) ved Fakultet for medisin og helsevitenskap, NTNU
ANSA: Tidligere nestleder i ANSA Irland, 2001
Hjemby: Trondheim

“Det er et privilegium å få være med på å påvirke hvordan mange av fremtidens pasienter blir behandlet.”

Hva var motivasjonen din for å starte på en slik master, som ferdigutdannet og spesialisert overlege?
Jeg har alltid hatt en interesse for medisinsk utdanning og syns det har vært morsomt og givende å lære opp turnusleger og LIS i indremedisin. De siste årene har jeg arbeidet med klinisk undervisning og klinisk eksamen for medisinstudenter. Jeg syns det er veldig motiverende å arbeide med forbedring av medisinstudiet. Det er et privilegium å få være med på å påvirke hvordan mange av fremtidens pasienter blir behandlet.

Hvor langt er studiet?
Dette er et toårig, forskningsbasert masterprogram. Det første året bor og studerer jeg i Boston. Neste år er dedikert til forskning, og jeg kan forske på et prosjekt i Norge dersom jeg ønsker det.

“Vi har ingen med PhD i medisinsk utdanning i Norge …”

Hvorfor valgte du Harvard Medical School? Har Norge noe lignende?
Det finnes ikke noe strukturert videreutdanning i medisinsk utdanning i Norge, men det er mulig å ta mastergrad i medisinsk utdanning i Dundee, Leeds og flere andre steder i Europa. Jeg valgte Harvard Medical School fordi jeg tror på å ha nok tid til å gjøre et omfattende og selvstending forskningsarbeid. Harvard har et toårig program som er forskningsbasert og tilbyr det beste programet på dette området etter min mening.

Vi har ingen med PhD i medisinsk utdanning i Norge, men Susanne S. Smeby, lege og stipendiat ved NTNU, vil bli den første når hun disputerer om et par år.

Hvordan var prosessen for å komme inn på studiet? Fikk du hjelp fra noen organisasjoner eller foreninger?
Jeg måtte sende en søknad for jeg beskrev bakgrunnen min, motivasjonen min for studiet og mulige forskningsprosjekter i mastergraden. I tillegg måtte jeg ha anbefalingsbrev fra tre personer på NTNU. Deretter ble jeg kalt inn til intervju via Skype og fikk beskjed om at jeg kom inn noen dager senere. Jeg jobbet stort sett med søknaden på egenhånd med gode råd fra kolleger og venner.

Det er verdt å nevne at jeg fikk stipend fra Legeforeningen via Caroline Musæus Aarvolds fond som dekker noe av skolepengene det første studieåret. Ellers er det gode muligheter til å søke om stipend via for eksempel Fulbright, NORAM (Norge-Amerika Foreningen), Aker Scholarships og lignende.

Hvordan er egentlig den sagnsomsuste Harvard Medical School? Tips til hva man må gjøre om man besøker Boston?
Harvard Medical School ligger i Longwood Medical Area, sammen med mange store sykehus slik som Brigham and Women’s Hospital, Boston Childrens Hospital og flere andre. Mitt førsteinntrykk er at undervisningen er god, følger anerkjente prinsipper for god læring og det er lett å se at respekt for pasienter og et ønske om en god helsetjeneste for alle mennesker er ledestjerner i undervisningen.

Se baseballkamp med Boston Red Sox på Fenway Park, lese og arbeide på Boston Public Library og besøk til Harvard Square og Harvard Yard i Cambridge rett nord for sentrum – dette er den originale campusen og er verdt et besøk.

photo-1488750059241-ed3ad4563245

“Vi er 12 studenter fra hele verden og aldersspennet er 23-60 år!”

Hvordan er studentmiljøet?
Studentmiljøet på masterprogrammet i medisinsk utdanning er virkelig bra. Vi er 12 studenter fra hele verden og aldersspennet er 23-60 år! Medstudentene mine kommer fra Sør-Afrika, Canada, USA, Pakistan, Egypt, Bahrain, Indonesia og Taiwan.

Hvordan er det å være tilbake på «skolebenken»? Hva har du lært hittil?
Gøy! For meg er det viktig å alltid lære noe nytt og være interessert i noe. Å studere her syns jeg er som en travel ferie; det vil si masse arbeid, men allikevel noe helt annet enn vanlig.

Hittil har jeg lært mye om forskningsmetode i medisinsk utdanning og hvor viktig det er at medisinsk utdanning også er evidensbasert. Dessuten, det har virkelig vært en øyeåpner å lære mer om hvordan voksne lærer best.

Hvordan er forholdet mellom studenter og professorer?
På masterprogrammet er vi veldig knyttet til professorene og de andre som underviser oss. For meg virker det som om undervisningen på Harvard Medical School, både for medisinstudenter og sånne som meg, er gjennomtenkt og pedagogisk. Ikke noen gammeldagse metoder og fryktbasert undervisning å spore enda!

“Det å komme med pekefingeren og få pasientene til å skamme seg funker dårlig, etter min mening.”

Aktivitet som medisin er noe det er stort fokus på i legemiljøet i Norge for tiden – er dette noe det bør bli større fokus på på profesjonsstudiet?
De fleste føler seg bedre dersom de kan være i aktivitet og dersom de spiser sunt. Så fokus på dette er viktig, men kanskje medisinstudiet også kunne lært bort noe om hvordan man motiverer pasienter til å ta sunne valg for seg selv? Det å komme med pekefingeren og få pasientene til å skamme seg funker dårlig, etter min mening. Vi må jobbe med motivasjonen.

Tips til de som ønsker å studere videre etter profesjonsstudiet i utlandet?
Vær på utkikk etter studieprogrammer og/eller forskningsmuligheter som kan ta deg til utlandet. Bruk ressurser i ANSA til å hjelpe deg videre, og snakk med organisasjoner som tilbyr støtteordninger. Og, til slutt – bare gjør det!

Kontakt ANSA Informasjonssenter her.

De fleste av oss er jo fortsatt medisinstudenter på profesjonsstudiet, hva mener du er det viktigste å ha fokus på for å kunne fullføre profesjonsstudiet? Noen tips?
Mitt beste tips er å finne motivasjon i å hjelpe mennesker og tenke på akkurat dette hver eneste dag. Det kommer snart travle dager som ung lege, og det kan være godt å forankre seg i hvorfor det å være lege betyr noe for deg. Ta frem denne motivasjonen når det røyner på; det hjelper.

Et boktips for de som ønsker å lære mer om hvordan man lærer best som student er “Make it stick” av Brown, Roediger, McDaniel. Den var en vekker for meg om hvilke lærestrategier som virkelig fungerer, og er en leseverdig bok for alle studenter og de som jobber med læring.

Av Sigrid Buck

Har du lyst til å studere medisin i utlandet? Sjekk ut mer her. Lik ANSA Medisin på Facebook og les mer om oss.