ANSA Polens Medisinske Fagseminar 2017

Kjært barn har mange navn. ANSA Polens medisinske fagseminar, Fagseminaret, eller bare FS. Dette kjære barnet hadde jubileum i 2017. Ikke bare var det femte strake året at det ble arrangert på Hotell Intercontinental i Warszawa – det var også 20-års jubileum for selve fagseminaret! ANSA Polens medisinske fagseminar ble først arrangert i 1997, da også i nettopp Warszawa. Resten har vært et eventyr. Fra et initiativ av nyetablerte ANSA Polen har fagseminaret vokst til å bli ANSA sitt største arrangement. På verdensbasis. 500 deltagere, på et femstjerners hotell, i hjertet av Polen.

For de første som ankom hadde ANSA Warszawa, som alltid, arrangert quiz torsdag kveld. Studentprest Hilde Sirnes har virkelig blitt varm i trøya som quizmaster og vartet opp med en variert og spennende quiz med tilhørende bilderebus. Vinnerne ble ingen ringere enn – ANSA Polen 😉

Det er likevel fredag sirkuset virkelig begynner. Styret satt klart i lobbyen og tok imot, registrerte og delte ut deltakerbånd til hvermann- og kvinne. Det er kanskje femte gangen vi er på hotell intercontinental, og for noen av deltakerne er det sikkert fjerde eller femte gangen de kommer inn i lobbyen på Intercontinental, men man blir alltid like oppstemt av det komplette oppholdet man får fra Intercontinental. For de som ikke hadde løpt opp til spaet, var det IV-drop in på fredag ettermiddag. Fullt av ivrige studenter fra første minutt med veiledning fra dyktige veiledere.

Fredag kveld var det duket for konsert. I år var vi så heldige å få besøk av Lars Vaular! Mannen som fikk avslutte Øyafestivalen 2017, tok turen til Warszawa for å underholde. Og for en konsert det ble! Vaular ga 100% fra start til slutt, hit etter hit. Til og med innslag fra KingSkurkOne. Ekstase. Vi må også nevne jentene i Angry Pops som virkelig satte stemningen før og etter Lars Vaular.

Det hører til intercontinental å få meg seg frokosten. Det er verdt en halv time mindre søvn for førsteklasses buffet og en avslappende frokost til harpespill. Da er man liksom nullstilt for en dag fylt med foredrag og spennende workshops.

Første foredragsholder ut var Kristian Gundersen. Gundersen er professor ved UiO og mest kjent for sin kritikk i nasjonal media av alternativ medisin og spesielt snåsamannen. Etter en presentasjon av noen forskjellige former for alternativ medisin, gikk Gundersen gjennom god forskning, og kom med sin kritikk av alternativ medisin.

Etter en kort kaffepause var det Safia Abdi Haase sin tur. Hun holdt et utrolig sterkt, men viktig foredrag om kjønnslemlestelse av kvinner. Safia snakket åpent om sin historie, sang og underholdt i sitt foredrag “Vi har så mye til felles” som gjorde sterke inntrykk på hver eneste deltager.

Under fagseminaret solgte styret i ANSA Polen lodd. Loddene gikk unna som varmt hvetebrød og vi fikk samlet inn hele ti tusen kronner! Beløpet i sin helhet gikk til Movember stiftelsen. Vinnerne fikk blant annet voucher på hotel intercontinental. Blir ikke mye bedre enn det, si!

Skjermbilde 2017-11-20 kl. 19.56.53.png

Etter lunsj kom Sigrid Buck og snakket om NorPalSawa. NorPalSawa er et samarbeid mellom norske og palestinske medisinstudenter, og man kan sende sin søknad fra 1. januar. For mer informasjon om prosjektet, søknad og tema, se http://www.norpalsawa.com

Så var det duket for Dagfinn Haarr. Denne fantastiske mannen holdt et lærerikt og vittig foredrag om rus sin effekt på menneskekroppen og sin utrolig rike kliniske erfaring med pasienter med omfattende rusproblematikk.

Lørdagens siste innslag kom fra komiker Sofie Frøysaa. Frøysaa holder regelmessige show på Latter og vi var så heldige å få høre utdrag fra stand-up showet hennes “ambisiøs og deprimert”. Her tok hun blant annet opp hvordan en hverdag med diagnosen Tourette er, og om hennes oppvekst på sørlandet med to mødre. Et helt fagseminar i latterkrampe snakker for seg selv.

Lørdag ettermiddag var dedikert til workshops. I år fikk vi til et variert tilbud av workshops, blant annet AHL-trening, case-trening i akutt indremedisin, førstehjelp simulering på hotellrom, og kommunikasjonskurs med Hilde Sirnes. Takk til alle instruktører for flott innsats!

Ikke noe fagseminar uten gallamiddag. Ikke noe fagseminar uten tema på gallamiddagen. I år var det rød løper og Hollywood som sto for tur. Banketten var dekket til med oscarstatuetter og filmrekvisita. Deltakerne skuffet ikke. Vakrere knippe mennesker skal man lete lenge etter. Flotte kjoler og stramme dresser. Undertegnede har til og med hørt rykter om at Amy Winehouse og Lady Gaga tok turen.

Under middagen vartet leder i ANSA Polen, Magnus opp med Kahoot quiz. Og som alltid, latteren hang løst, stemningen var i taket og “kua” ble sunget så det ljomet, før festen fortsatte på dansegulvet og holdt på ut i de tidlige morgentimer

For morgenfuglene holdt Sjømannspresten Hilde Sirnes en morgenstund med en god dose energiinnsprøytning før Lasse Gustavsson entret podiet. Gustavsson holdt innslag på fagseminaret for 7 år siden, og det var på høy tid at vi inviterte han igjen. Salen var fullsatt halv 11 søndag morgen da Gustavsson snakket om sin alvorlige ulykke da han var nyutdannet brannmann. En sterk skildring fra en mann med en fantastisk evne til å formidle.

Etter en, for noen, vital kaffepause snakket Eivind Valestrand og Kristin Kornelia Utne om henholdsvis Nmf og YLF. Valestrand er leder i Nmf snakket om jobben de gjør for medisinstudenter i Norge og i utlandet, og hva som blir fokuset deres i tiden fremover. De har mye bra i gjerdet så følg med på deres hjemmesider og følg dem på facebook! Utne, nestleder i YLF snakket om konflikten med arbeidsgiverorganisasjonen Spekter som vi vant, samt hvorfor YLF er en viktig organisasjon for oss når medisinstudentene etterhvert skal inn i LIS-stillinger.

Æren å avslutte ANSA Polens medisinske fagseminar 2017, ble tildelt Katrine Mathisen. Mathisen har lang erfaring fra hæren, før hun bestemte seg å studere medisin. Etter dette har hun hatt flere utenlandsoppdrag, mest kjent for å behandle krigsofre nær frontlinjen i krigsherjede Mosul, Irak. Foredraget var rikt på bilde- og videodokumentasjon.

Og før man rakk å si onomatopoetikon var det over for denne gang. Det tjuende fagseminaret i rekken var fylt med god stemning, lykke og moro. Tusen hjertelig takk til alle deltakere som kom i år, og som kommer tilbake år etter år. Uten dere hadde fagseminaret aldri overlevd i 20 år, eller vokst til å bli verdens største ANSA-event. Vi i ANSA Polen er voldsomt stolte over årets fagseminar og vi er uhyre takknemlige over alle fine tilbakemeldinger dere har gitt oss!

Tusen takk til workshop-instruktører, Hilde Sirnes og ANSA Warszawa. Tusen takk til Lars Vaular m/crew, Angry Pops og alle foredragsholdere. Takket være dere ble fagseminaret den suksessen det var!

Tusen takk for i år og på gjensyn til ANSA Polens medisinske fagseminar 2018!

Nusser og klemmer fra ANSA Polen