Veien til praktikantplass i UD

Kjære ANSA-venner,

Trenger du et avbrekk fra studiehverdagen? Har du lyst til å oppleve noe nytt? Er du nysgjerrig på hvordan det er å jobbe i UD, på en av de mange spennende utenriksstasjonene rundt om i verden?

I løpet av januar og februar utlyses mange praktikantplasser på utenriksstasjoner for høsten 2018. To tidligere praktikanter sitter i hovedstyret til ANSA, og under kan du kort lese litt mer om oss, hvor vi har vært og våre erfaringer:

Erika Vartdal var praktikant høsten 2016 (august 2016 til januar 2017) ved det norske generalkonsulatet i Murmansk, Russland. Generalkonsulatet er en stor utenriksstasjon, og det er også Norges nordligste utenriksstasjon. Under mitt opphold var vi 9 utsendte fra UD og 15 lokalt ansatte. Nordområdene er Norges viktigste utenrikspolitiske interesseområde, og stasjonen har høyt tempo og variert aktivitet innenfor de mange områdene Norge og Russland samarbeider på. Dette er alt fra næringsliv, kultur, migrasjon, sport, atomsikkerhet og miljøvern. Jeg fikk oppgaver innen visum-og utlendingsfeltet, taleskriving, politisk rapportering og kommunikasjon. Enkelte dager holdt jeg presentasjoner om norsk integreringspolitikk, tok imot gjester eller deltok på internasjonale konferanser om regionalt samarbeid. Andre dager fikk jeg kle meg ut som ”Snegurochka,” barnebarnet til den russiske julenissen, og dele ut gaver til barn på juletrefest eller bli intervjuet på morgen-TV(!) Oppholdet var ypperlig for en fersk statsviter – å delta på konferanser om menneskerettigheter og flyktningstrømmer, for deretter å kunne analysere det. Jeg forlot Murmansk under mørketiden og en gradestokk som krøp ned på -40 grader, og aldri har jeg vært så trist over å forlate et sted og et så fantastisk arbeidsmiljø.


Utdannelse: Jeg har en BA i statsvitenskap og jus fra University of British Columbia, Vancouver, Canada, og søkte praktikantstilling rett etter endte studier.

26609760_10159957361030096_1081006024_o.png solovkioyene-som-ligger-midt-i-kvitsjoen--et-vakkert-sted-med-en-dyster-historie.png

polarnatt-av-simon-roberts-fra-vkontakte.png


Amanda Gran var praktikant høsten 2016 (august 2016 til januar 2017) ved den norske ambassaden i Ottawa, Canada. Dette er en liten utenriksstasjon med totalt 11 ansatte hvorav 3 er utsendte fra Utenriksdepartementet, men med et svært hyggelig arbeidsmiljø og mulighet for variert og spennende arbeid. Canada og Norge har historiske forbindelser, og deler flere verdier og interesser, blant annet innenfor Arktis, forskning, utdanning og næringsliv. Mitt praktikantopphold var noe spesielt ettersom en stor del av oppholdet innebærte å bidra i planleggingen av det offisielle besøket av det norske kronprinsparet samme høst. Mitt hovedbidrag var utarbeidelse av en kommunikasjonsplan til besøket. Andre arbeidsoppgaver inkluderte: planlegging og organisering av møter og workshops, deltagelse på konferanser, møter og andre mingle arrangement, rapportskriving til UD, sosiale medier og hjemmeside, taleskriving, telefon og administrativt arbeid.

Utdannelse: Jeg har en BA i statsvitenskap og internasjonale relasjoner fra University of British Columbia, Vancouver, Canada og søkte praktikantstilling rett etter endte studier.

Begge har også bidratt i ansettelsesprosessen av ny praktikant – og vi deler derfor våre tips til søknadsprosessen under.

26653686_10159957382170096_761331_o.jpg

 

26613434_10159957370055096_1754272921_o.jpg


Tips til søknad og forberedelser:

Generelt:

 • Søk flere utenriksstasjoner, men velg deg ut et par steder som du virkelig ønsker å være praktikant ved. Det er stor konkurranse om plassene, spesielt i engelskspråklige eller vestlige land. Stasjoner med spesifikt språkkrav har ikke like stor konkurranse om plassene.
 • Enkelte utenriksstasjoner vil vite om du har søkt flere stillinger. Dette er ikke negativt, så bare vær ærlig.
 • Les utlysningen nøye og ikke legg ved andre dokumenter som stasjonen ikke ønsker vedlagt. Disse blir ikke tatt med i vurderingen uansett fordi det ville vært urettferdig ovenfor andre søkere!
 • Du må ha over middels gode karakterer for å hevde deg i bunken
 • Unngå skrivefeil i alle dokumenter du sender inn
 • Hør med tidligere praktikanter om tips og hjelp
 • Få alltid noen til å lese over/gi tilbakemelding på søknadsbrevet ditt
 • Hvis utenriksstasjonen krever et visst språknivå må du fremheve hvilket nivå du er på. På mange steder er det vanskelig å jobbe eller bo uten å kunne det mest grunnleggende språket, vær ærlig. Mange stasjoner tilbyr likevel språkopplæring, og man må ikke alltid jobbe direkte med avanserte oversettelser eller for eksempel skrive offentlige dokumenter på russisk.
 • Det gikk ikke på første forsøk for oss. Av og til må man prøve flere ganger – ikke mist motet.
 • Ordningen er ment for studenter under utdanning, men dette gjelder som regel også hvis du har fullført bachelor.

Søknadsbrev & CV:

 • Fokuser på hva du kan tilby utenriksstasjonen, din motivasjon og hvorfor du ønsker å arbeide ved akkurat deres ambassade eller konsulat i søknadsbrevet. Du må vise at du vet hvor du søker og hva som foregår på den stasjonen.
 • Vær ærlig (!) og prøv å gjøre søknadsbrevet litt annerledes og spennende. Unngå de vanlige klisjeene! Ambassadens ansatte leser utallige søknadsbrev – her hjelper det å stikke seg ut litt.
 • Bruk tid på CVen din, trekk frem de mest relevante erfaringene dine og hold CVen på maks en side. Hold den ryddig og attraktiv.
 • Det er veldig positivt om du har hatt ulike verv eller engasjement ved siden av studiene – trekk disse fram i søknaden din! Om du har mye forskjellig, trekk kun frem det som er mest relevant.
 • Hold søknadsbrevet relativt kort og lettlest, maks en side.


Intervju:

 • Vær deg selv!!! Dersom du har fått intervju, så er du allerede ansett som kvalifisert til stillingen, og nå ønsker de å bli bedre kjent med deg.
 • Intervjuet er likevel veldig viktig, og dette er din sjanse til å overbevise.
 • Husk at ambassadens ansatte er helt vanlige folk, så det er ingen grunn til å bli nervøs for intervjuet! De ønsker bare å prate med deg og bli litt bedre kjent med deg, hvem du er, og din motivasjon
 • Sett deg godt inn i norske og landets interesser, les over søknadsbrev og CV en ekstra gang, og forbered deg ellers på typiske intervjuspørsmål.
 • Noen stiller veldig faglige spørsmål, andre stiller mer spørsmål rundt personlige egenskaper og ferdigheter. Det gjelder å være forberedt på begge.
 • Sørg for at du sitter et stille og rolig sted med god internett/telefonlinje. Av og til kan det bli litt skurring, så pass på at du snakker veldig tydelig og sakte, spesielt på telefon!
 • Prøv å le litt og skape en god tone, selv om det er over telefon.


Dersom du har flere spørsmål eller ønsker mer informasjon, etc, så kan du kontakte oss på:

Erika – erikavartdal@gmail.com
Amanda – amandagran@hotmail.com

26653547_10159957370755096_1376830523_o

26241711_10215269080539349_23460423_n

Lykke til med søknaden og et spennende praktikantopphold!