ANSA Medisin: Studier i Lodz, Polen. Judyta Ulanowska

IMG_5025

Navn: Judyta Ulanowska

Alder: 20 år

Universitet: 2. året ved Medical University of Lodz, 6MD

Hjemby: Kragerø

ANSA-verv: Styremedlem i ANSA Lodz

Hvordan var ditt første møte med Polen?

Jeg kan ikke huske å ha blitt tatt imot på noen spesiell måte. Fadderuka her i Lodz er ikke en vanlig ting, og MUL organiserte bare noen få aktiviteter. Jeg kom så å si rett før starten av undervisningen så jeg rakk bare å bli med på bowling. Der ble jeg kjent med en del mennesker, men flesteparten møter man etterhvert på forelesninger.

Synes du det var vanskelig å sette deg inn i hvordan du skulle søke?

Ja, det synes jeg. Lodz er ikke så kjent blant norske studenter (ennå), så det var ingen jeg kunne stille spørsmål. Jeg visste ingenting om studentmiljøet eller universitet i det hele tatt.

Hvordan var selve søknadsprosessen, og hvorfor akkurat Lodz?

Jeg ble født i Polen og jeg har en del familie her, så jeg kjente byen litt. Å kunne polsk har hjulpet meg masse under søkeprosessen, den engelske siden til MUL var ikke så bra den gangen som den er nå. Derfor fant jeg det meste av informasjon fra den polske nettsiden. Jeg tok også noen telefonsamtaler med Deans Office om selve opptaksprosessen.

Jeg hadde søkt tre forskjellige universiteter i polen (Lodz, Bialystok og Wroclaw) fordi jeg var så redd for at jeg ikke ville komme inn på noen av dem. Det ble (til min store overraskelse) helt motsatt, men etter mange samtaler med foreldrene mine valgte jeg å takke ja til Lodz.

Måtte du ta opptaksprøve?

Ja, det måtte jeg. Jeg fant noen gamle sett med spørsmål på universitet sine nettsider. Jeg hadde cirka en uke på å forberede meg, dessuten har jeg akkurat blitt ferdig med siste eksamener på VGS så kunnskapen satt fortsatt godt i hodet.

Opptaksprøven var i form av muntlig «intervju» på Skype. Da jeg ble oppringt av universitetet hadde jeg en del tekniske problemer i starten, og de (som stilte spørsmål) ville utsette opptaksprøven uten å la meg fikse problemet først, så jeg ble veldig stresset av dette. (Stor tips til dere som skal ha Skype intervju/opptaksprøve— sjekk at alt fungerer som det skal på forhånd!).

En annen ting jeg synes var litt skremmende var at jeg ikke kunne se hvem jeg snakket til. Alt dette gjorde at konsentrasjonen min ikke var helt på topp ,og jeg var mer opptatt av å roe meg ned enn å besvare spørsmål.

Så det var litt min egen skyld at opptaksprøven var en veldig stressende og ubehagelig opplevelse. Jeg vil ikke skremme noen av dere som har tenkt å søke, for det kommer til å gå bra! Om dere bare har generell kunnskap om menneskekroppen, basics i kjemi og biologi så har dere ingenting å grue dere til.

IMG_3877
Lodz

Var det vanskelig å finne et sted å bo?

Jeg var ganske heldig, og fikk leie et rom i kollektivet av en venn av meg som skulle bytte studier. Jeg bodde sammen med to jenter, og selv om jeg flyttet et annet sted senere, så er de fortsatt blant mine nærmeste venner.

Personlig synes jeg ikke at er vanskelig å finne leilighet eller rom i Lodz, og jeg har ikke hørt om noen av mine utenlandske venner som har hatt problemer med det.

De fleste jeg kjenner bor med en eller to andre, det er få som bestemmer seg for å bo alene, litt pga at det er få hybler til leie, de fleste leilighetene har minst to soverom. Lodz er et relativt billig by å bo i, leien er mindre enn i Warszawa, Krakow og Wroclaw.

Hvordan var det å skulle studere på engelsk?

Jeg opplevde ingen problemer i kommunikasjon med studenter eller professorer, men fagspråket er en helt annen ting. Man må rett og slett sette seg ned, og lese og pugge en del begreper som man møter senere i mesteparten av fagene. Men det er en vanesak.

Å være med i en stor internasjonal gruppe gir deg gode muligheter til å forberede engelskkunnskaper og etterhvert blir det veldig naturlig å snakke engelsk.

Hva svarer du på det evige spørsmålet; Hvor mye må en lese? 

Så mye man føler for, alle lærer best på forskjellige måter. Noen trenger å lese stoffet en gang så sitter det, mens andre må lage fargerike notater og lese fem bøker. Jeg er litt på begge sider, avhengig av faget.

Hvordan holder du oppe motivasjonen?

Det er noe jeg strever med veldig ofte. For meg hjelper det med å ta pauser når jeg må lese samme setning ti ganger. Da slapper jeg av ute på verandaen. Om jeg har lengre tid så tar jeg en tur ut på byen, spesielt til de små butikkene i sidegatene. I mange av dem føler man seg som i en annen verden. Så det hjelper absolutt å skifte omgivelsene. Dra på tur, gjøre ting som man liker, og huske på å bruke tiden fornuftig.

Hvilke fag har gitt deg mest så langt i studieløpet ditt? Hvilke fag har vært tyngst?

Det mest lærerike faget så langt har nok vært anatomi, kan ikke forestille meg å studere medisin uten å bestå dette faget først. Det har også vært den tyngste for meg, så langt.

Hvordan er forholdet mellom studenter og professorer?

Her i Polen gjelder det fortsatt en gammeldags holdning til professorer og generelt personer som er eldre og gjerne bedre utdannet. Eldre professorer er veldig nøye på hvordan man snakker til dem (gjerne med etternavn og grad, Sir/ Mister er ikke nok). Noen ganger kan du oppføre deg høflig og få kjeft likevel. Det venner man seg til etterhvert, selv om det er meget ubehagelig å bli sett ned på, på den måten. I slike tilfeller prøver jeg bare å tenke at mest sannsynlig så  kommer jeg nok aldri til å møte disse menneskene igjen uansett, så et par timer er det mulig å holde ut.

Er det mange nordmenn ved universitetet? Har du flest internasjonale, eller norske venner?

Jeg er ganske sikker på at vi er rundt 40 stykker. Jeg ble kjent med de norske studentene først i høsten 2017, altså da jeg startet mitt andre år og hadde endelig noen fag sammen med folk fra 4 MD, der (dessverre) de fleste norske er. Sammen har vi klart å få til ANSA-lokallaget vårt!

På året mitt er det ingen fra Norge og derfor så har jeg flest internasjonale venner.

Hvordan opplevde du kulturen da du kom til Polen?

Jeg er jo veldig vant til den polske kulturen så det var ingenting nytt for meg, men jeg opplever dette stedet helt annerledes når jeg er i et internasjonalt miljø, det føles ikke som man er i Polen, men i mange land samtidig.

3 tips til hva man MÅ se/gjøre om man besøker Polen?

Piotrkowska (eller p-street, som vi pleier å kalle det) er byens mest kjent gate med butikker, restauranter og klubber.

Manufaktura er kanskje det kuleste kjøpesenteret i Lodz, den befinner seg i området til en gammel tekstilfabrikk, med mange industrielle bygninger.

Et sted jeg liker spesielt godt er Pasaz Rozy, en bakgård midt i Piotrkowska hvor alle bygninger er dekorert med biter av knuste speil. Perfekt sted for å ta bilder.

IMG_2332
Pasaz Rozy

Hva gjør du på fritiden? 

Jeg kunne ønske å si at jeg driver med noe skikkelig kult. Jeg er med i ANSA Lodz, men ellers går mye av tiden til å lese det jeg ikke rakk å lese i løpet av uka og gjerne forberede meg til neste uke. Jeg vet, høres veldig spennende ut. Om jeg føler at jeg har ekstra god tid en helg så tar jeg veldig gjerne og lader opp batterier for neste uke, med andre ord, sover. MEN det er ikke bare kjedelig! Avogtil når man klarer å samle en gjeng så går vi sammen ut på byen, på kino osv.

Har du noen tips til de som ønsker å studere medisin i utlandet? 

Bare gjør det! Du kommer ikke til å angre. Den livserfaringen man får fra studier i utlandet er utrolig nyttig med tanke på fremtidig karriere og ikke minst privatlivet.

Hva er viktig for å kunne fullføre studiet? 

Å gjøre sitt beste, men ikke til enhver pris, og huske på at man er sin egen sjef.

For mer info om studier i Polen, kan du lese mer her!

Av Solveig Hansine Torgersen

ANSA Medisin