ANSA Medisin: Studier i Danmark, Karen W. Fjæreide

Kilde

Navn: Karen Winthergård Fjæreide

Alder: 22 år

Universitet: 3.år (bachelor) ved Aalborg Universitet, Aalborg

Hjemby: Bærum

Verv i ANSA: Tidligere redaktør i ANSA Danmark

Hvordan var ditt første møte med Danmark?

Jeg ble tatt godt imot av medstudenter, på tross av at språkbarrieren var en utfordring for en del av danskene, som overhodet ikke skjønner norsk. Heldigvis er de tålmodige, og det å prøve å forstå hverandre blir fort litt som en ”team building exercise”.

Synes du det var vanskelig å sette deg inn i hvordan du skulle søke? Hvordan var opptaksprøven?

Nei, det ligner veldig på Samordna opptak i Norge, hvor det er en felles opptaksside for alle universitetene. Jeg tok ingen opptaksprøve, men skulle sende inn et motivasjonsbrev på ca. 1 side.

Var det vanskelig å finne et sted å bo?

Aalborg er en relativt liten by i forhold til, for eksempel, København, så det er nok lettere her enn i storbyene. Men det har blitt vanskeligere de siste årene, da Aalborg vokser og flere og flere studenter velger å studere her. AKU (studieboliger) har ”tak over hodet”-garanti, og ellers er det mange Facebook-grupper hvor man kan finne leiligheter og kollektiv. Hvis man leier privat finnes det både alternativer for de som ønsker å bo alene, og de som vil bo sammen med noen. Studieboligene er typisk for enkeltpersoner, eller par.

Hvordan var det å skulle studere på dansk?

Jeg var litt nervøs i starten, fordi forelesningene på de første semestrene foregår hovedsaklig på dansk. Jeg oppdaget fort at når man hører og leser dansk 24/7 så tar det ikke lang tid før man lærer det. Selv begynte jeg å snakke dansk på slutten av 1. semester.

Hva svarer du på det evige spørsmålet; Hvor mye må en lese? 

Det varierer veldig: i stedet for å fokusere på antall sider/timer du skal lese, finn ut hvordan du lærer best: er det ved å lese, dra på forelesing, gjøre case oppgaver (det er det mye av i Aalborg, og personlig synes jeg det er en utrolig god måte å lære på) osv. Noen moduler krever mer lesing og terping enn andre, men take-home message er helt klart ”work smart, not hard”. Gjør det som funker for deg!

Hvordan holder du oppe motivasjonen?

Minner meg selv på hvorfor jeg begynte på studiet og hva motivasjonen min var/er. Gir meg selv lov til å ta pauser fra lesingen når jeg trenger det (og faktisk holde pause når jeg holder pause). Hvis jeg føler jeg har for mange ting som skal gjøres og føler meg litt ”lammet”, starter jeg ofte med den minste oppgaven bare for å komme i gang.

Hvilke fag har gitt deg mest så langt i studieløpet ditt? Hvilke fag har vært tyngst?

Fordelen med å studere ved AAU er at semesteret er oppdelt i moduler etter organsystemer, som for eksempel ”Hjertet, lunger, nyrer, urinveier I og II” og ”Fordøyelsessystemet I og II” hvor man lærer alt om de relevante organer (anatomi, histologi, fysiologi osv) i stedet for at man har anatomi, fysiologi osv. som separate fag. Det gir (hvertfall for meg) en mye bedre forståelse og tydelig sammenheng, og ikke minst er det lettere å huske ting man har forstått, og som gir mening. De første tre semestrene har man for det meste normalanatomi/fysiologi i hver modul, og når man så kommer til 4-6. semester er det mer patologi. På den måten får man frisket opp og repetert hvert organ/system og det gir en veldig god læring. Generelt synes jeg fysiologi er veldig spennende, fordi det er logisk og gir mening, og i forlengelse patologi, fordi det ofte er en klar årsak-konsekvens sammenheng som igjen er logisk. På AAU har vi også Kliniske Øvelser og Klinikophold gjennom hele Bacheloren, hvor vi i øvelsene trener kliniske ferdigheter, pasientkommunikasjon osv.  med medstudenter, som vi utvikler videre på Klinikophold på sykehuset med faktiske pasienter.

Hvordan er forholdet mellom studenter og professorer?

Det er et avslappet forhold mellom foreleserne og studentene; det er lav terskel for å stille spørsmål etter forelesning, skrive mail osv. Det er veldig lite ”autoritær” stemning .

Hvorfor valgte du Aalborg?

AAU har en veldig annerledes undervisningsmetode enn de andre universitetene i Danmark. PBL (problem based learning) består av case undervisning, klinikk fra 1. semester, studiesal og ikke minst samarbeid og gruppearbeid. Det er fokus på læringsdeling, det er ikke noe enmanns-race eller ”konkurransemiljø” som sådan, selv om det både er høyt ambisjonsnivå og kunnskapsnivå – det er et utrolig godt læringsmiljø hvor man deler ressurser og hjelper hverandre gjennom studiet.

Har du flest norske eller internasjonale venner, er det mange nordmenn på studiet ditt?

Jeg har flest danske venner, da kvoten for norske medisinstudenter på AAU er 2 (!) per år. Ettersom studiet går på dansk er det ingen internasjonale studenter på studiet (utover 2 nordmenn og 2 svensker per kull), selv om det er mange internasjonale studenter på de andre studiene på AAU.

3 tips til hva man MÅ se/gjøre om man besøker Aalborg?

Aalborg er kjent for Jomfru Ane Gade, som er Nordens lengste bargate. Det er gratis inngang på de fleste utestedene, så det er mye flyt og noe for enhver smak.

 Havneområdet langs Limfjorden er også veldig fint, med en hyggelig park/grøntområde hvor folk flokker til om sommeren med pledd, grillmat og musikk.

Hvert år i mai arrangeres Aalborg Karneval, hvor man kler seg ut og går i parade gjennom Aalborg, før man ender opp i Kildeparken – en flott park som blir forvandlet til festivalområde. Utenfor karnevalshelgen er Karolinelund i seg selv en veldig fin park, med ”syngende trær” som er plantet av artister som har holdt konsert i Aalborg. Trærne er utstyrt med en høyttaler som spiller sanger fra hver artist.

Hva gjør du på fritiden?

Det av fritiden min som ikke går med til lesing består av trening, jobb på en barneklinikk, besøk på museer eller andre kulturelle ting (konserter, utstillinger osv)., middag med venner, og når det ellers er tid deltar jeg på forskjellige pop-up events (fx workshops).

Har du opplevd noen form for kulturkræsj?

Umiddelbart tenker man kanskje ikke at Danmark og Norge har så store kulturforskjeller seg imellom, men etter å ha bodd her i tre år har det kommet frem flere ting som er ganske annerledes. For eksempel er danskene mye mer direkte enn nordmenn er, og ofte ærligere. Ting vi kanskje ikke ville sagt i Norge (i frykt for å være uhøflige eller virke frekke) sier de over en lav sko her. De er heller ikke så redde for ikke å være ”politisk korrekte”, og mange er mer hardhudet enn nordmenn er (generelt sett). Ellers drar dansker (hvertfall Aalborgensere) ut på byen ca midnatt og utestedene stenger ved 6-7-tiden om morgenen.

Har du noen tips til de som ønsker å studere medisin i utlandet? 

Lær språket! Når du skal studere og bo i et land i 6 år, er det like greit å begynne med en gang. Det er en naturlig del av integreringen, og gjør det mye lettere å lære mer om kulturen i landet du bor i, og man blir lettere en del av lokalbefolkningen og føler seg fortere hjemme. Å kunne skrive et ekstra språk på CVen er utelukkende en bonus, og hvis man først har valgt å dra fra Norge for å studere i ”Utlandet” kan man like gjerne dra nytte av alle de mulighetene man får til å tilegne seg nye skills og kunnskaper.

“Lær språket!”

Ellers kan det være greit å sette seg inn i valuta situasjonen, og huske at de pengene du    har i Norge og evt får fra Lånekassen, ikke nødvendigvis har samme verdi i studielandet ditt, og dette må man ta med når man lager budsjett. For eksempel koster melk i Danmark under halvparten av hva den gjør i Norge, men den danske kronen står sterkere enn den norske, og ergo blir forskjellen ikke så stor likevel. Dette er enda viktigere hvis du studerer i et land hvor man i tillegg betaler skolepenger, da kan små valutasvingninger utgjøre store forskjeller i budsjettet. Medisinstudiet er et av de dyreste studiene med tanke på antall bøker, utstyr osv man trenger, så se etter grupper på Facebook hvor eldre studenter selger gamle bøker for en ofte mye billigere penge. Mange bøker finnes også som PDF på nettet, hvis man liker å lese digitalt.

Jeg valgte å studere i en by jeg overhodet ikke kjente til på forhånd, og det var skremmende da jeg først startet, men nå er jeg utelukkende glad for at jeg ikke valgte å studere i for eksempel København, som Nordmenn flest i Danmark gjør. Ta sjansen og utfordre deg selv ved å velge et studiested utenom det normale, hvis du føler at utdanningsmulighetene der passer deg bedre enn tilbudet i de typiske/større studiebyene, som situasjonen jo var for meg.

Det er absolutt en god idé å sjekke opp forhold rundt autorisasjon og turnusordningen i  studielandet vs Norge på forhånd (forutsatt at man vil tilbake til Norge etter endt utdanning). Kan du ta turnus i Norge, eller skal den gjennomføres i studielandet? Er det problemer knyttet til å få autorisasjon i Norge når man er ferdig .

I Danmark er det mange studentorganisasjoner innenfor de forskjellige medisinske og kirurgiske spesialer. Hvis man har en idé om hvor man vil ende opp er studentorganisasjonene en kjempegod mulighet til å tilegne seg særskilte kliniske ferdigheter (mange organisasjoner holder kurs for medlemmer), og generelt er det en god mulighet hvis man er ny i byen og vil utvide sitt sosiale nettverk!

Visste du at du kan få støtte for opptil to semestre med språkstudier, om du ønsker å studere i et ikke-engelskspråklig land utenfor Skandinavia? Sjekk det ut her.

Hva er viktig for å kunne fullføre studiet?

Gi deg selv lov til å legge vekk bøkene når du har behov! Ha pause når du har pause, og gi deg selv lov til å ta pauser og delta på sosiale ting, hvis ikke blir det tungt å komme gjennom 6 år på studiet. Det er viktig å finne en balanse mellom skole og sosialt liv, og å ha et støtteapparat som backer deg opp og hjelper deg med lesing, men hvor det også er rom for sosiale sammenkomster og et pusterom fra lesingen.

Når du føler at du ikke kan noe som helst og henger langt etter alle andre osv (tro meg, det føler vi alle på), husk at du sammenligner deg med folk som også var i toppen av klassen sin på videregående, og som typisk er/fremstår som utrolig dyktige og smarte. De fleste medisinstudenter har vært vant til å være ”best i klassen”, og det kan være et sjokk å begynne på medisinstudiene og føle at man ikke lenger er best, eller smartest. Det er vi mange som føler på, så fokuser på deg selv og din egen lesing, ikke på hvor mange sider de andre i klassen sier de har lest i helgen mens du selv nøt en fridag eller to. Finn den studiemetoden som passer best for deg (lese bøker, se videoer, ha en kollokviegruppe (eller to), kliniske cases osv), ikke vær redd for å prøve nye metoder, og ikke fokuser for mye på hva andre gjør eller ikke gjør – alle lærer forskjellig og i forskjellig tempo.

Sist men ikke minst: det er ikke verdens undergang å stryke på en eksamen, det er tvert i mot mye god lærdom i det, både faglig (fordi du må gjennom pensum enda en gang) og i form av ”livskunnskap”. Lykke til med studiene, håper vi ses på AAU!

Vil du vite mer om medisinstudier i Danmark? Her kan du lese mer om akkurat det!

 

Av Solveig Hansine Torgersen

ANSA Medisin