Studietur til Kiev og landsmøtet til NSO

Hei ANSAbloggen, long time no see!

Siden sist har jeg flyttet fra Europas største hovedstad til Europas nest største hovedstad (hvis man tar vekk Russland, hehe), lært meg litt tysk (guten Tag!) og sittet enda et år i hovedstyret (håper ikke dere er lei meg helt ennå).

Men det er ikke noe av det ovennevnte jeg har tenkt å beskjeftige meg med i dette innlegget – jeg skal nemlig fortelle litt om studieturen jeg var med på til Kiev (arrangert av LNU Demokratimidlene) og landsmøtet til Norsk studentorganisasjon.

Demokratimidlene er ei støtteordning for barne- og ungdomsorganisasjonar i Noreg som samarbeider med organisasjonar i Aust-Europa. Formålet er å styrke det unge sivilsamfunnet i begge land.”

Fra 13.-17. april var jeg derfor på tur med Senterungdommen, Natur og Ungdom, Unge Venstre, Ungdom mot EU, Europeisk Ungdom, Elevorganisasjonen, NAYO (Norwegian Azerbaijanis’ Youth Organization) og to representanter fra LNU. Formålet var å lære mer om ukrainske ungdomsorganisasjoner og utveksle erfaringer

I løpet av turen møtte vi mange forskjellige organisasjoner. Dag nummer to møtte vi NYCU – National Youth Council of Ukraine (en paraplyorganisasjon på samme måte som LNU), GoGlobal, og ungdomspartiene til både Democratic Alliance og Poroshenko (Solidarna Molod).

GoGlobal er en organisasjon som arrangerer språkcamper i Ukraina for å styrke engelskkunnskapene til ukrainske barn. De trenger frivillige hver sommer, og ønsket gjerne å nå ut til flere nordmenn! For å lese mer eller registrere deg som frivillig kan du klikke deg inn på nettsiden deres.

Dag nummer tre fikk vi en guidet tur av Kiev – og fy søren for en kul by! Kan absolutt anbefales som reisemål. Etter det dro vi tilbake på hotellet for å møte Sergeii Leshchenko, en ukrainsk politiker og journalist. På kvelden hadde NYCU samlet mange av organisasjonene sine for en minglekveld med oss, hvor vi fikk mulighet til å utveksle erfaringer over en matbit.

 

33087584_10157099616085021_6811932592334438400_n
Minglekveld

 

Neste dag møtte vi EU-delegasjonen til Ukraina og Reanimation Package of Reforms.

Før vi dro til flyplassen dro vi innom den norske ambassaden, hvor ambassadøren holdt et foredrag for oss som konsentrerte seg mer om samarbeidet mellom Ukraina og Norge.

Alt i alt en veldig lærerik tur! Vi så et ungt sivilsamfunn med store ambisjoner, og engasjerte ungdommer som prøver å bygge opp landet sitt igjen etter Maidan-revolusjonen.

Etter et par dager i Oslo dro jeg ned til Tønsberg for å være observatør fra ANSA på landsmøtet til NSO. Helgen ble fylt med mange interessante og lærerike debatter, noe jeg også gleder meg til å se under sommerens generalforsamling. Under bankettmiddagen hadde vi prima underholdning – vi fikk nemlig se Stortingsrestauranten live!

 

20180421_LMNSO_Stå opp_0211 (1).JPG
De internasjonale var godt representert! Her med nestleder i SAIH, internasjonalt ansvarlig i NSO og leder i ISU.

 

For min del bærer turen snart til Sør-Afrika, hvor jeg skal delta på landsmøte og organisasjonskurs. Masse lykke til til dere som fortsatt har eksamener, god sommerferie til dere som har fri, og håper vi sees på GF!

Hanna, hovedstyret 17/18