ANSA Medisin: Studier i Riga, Latvia. Eirin Holan

received_2310676148960920
Bilde: Privat

Navn: Eirin Holan

Alder: 27

Universitet: Riga Stradins University, Riga, 6. året

Hjemby: Steinkjer

Verv i ANSA: Arrangementsansvarlig og to perioder som landsleder i ANSA Latvia. Nå sitter jeg i hovedstyret til ANSA.

 

Hvordan var ditt første møte med Riga?

I starten av studieåret arrangerte universitetet «orientation week». Da ble jeg kjent med universitetet, andre studenter og min egen klasse. Dette var veldig kjekt. Ikke lang tid etter at jeg hadde flyttet nedover så var jeg også på mitt første ANSA arrangement. ANSA Latvia arrangerer velkomsthelg i midten av september hvert år, hvor nye og gamle studenter samles. Takket være dette følte jeg at jeg fort fikk nye bekjentskaper og venner. Anbefaler alle nye studenter i Riga å oppsøke ANSA Latvia så fort de får studieplass, eller når de ankommer Riga. Man kan for eksempel gjøre det så enkelt at man følger ANSA Latvia på Facebook. Dette har gitt meg utrolig mye, man kommer inn i miljøet med en gang, med en liten egeninnsats.

Hvordan var søknadsprosessen?

Jeg søkte via Sonans så jeg fikk all den hjelpen jeg trengte derifra. Synes prosessen var veldig grei. Nå er ikke Sonans en offisiell samarbeidspartner for ANSA lenger, men man kan bruke andre agenter og motta nyttig hjelp, for eksempel Sonor.

Var det vanskelig å finne et sted å bo?

Jeg og kjæresten min reiste nedover da skolen begynte og bodde på hotell i 14 dager til vi fant en leilighet. Noen velger å bo på hotell i starten, noen velger å reise nedover før de flytter hit å skaffe bolig, for eksempel på sommeren, og noen skaffer leiligheter usett via internett. Det er veldig greit å skaffe seg et sted å bo her, og det vanlige er å gjøre det via meglerfirma. Da blir meglere også ofte med på visning. Ved å kikke på denne siden her, kan man finne linker til ulike firma. Det er også en mulighet å undersøke litt på Facebook, for eksempel gruppen «Norske studenter i Riga» hvor norske studenter legger ut hvis de trenger noen til å flytte inn eller ta over leiligheten sin. De aller fleste bor sammen med én eller flere.

Hvordan var det å skulle studere på et annet språk?

Det å studere på engelsk er litt rart den første tiden, men det går veldig fort over. Til slutt blir det en vane. All litteratur og alt materiell man forholder seg til er jo på engelsk, så det å studere på engelsk blir mer eller mindre naturlig. Jeg har fra dag én alltid skrevet mine notater på engelsk. Er det noe jeg synes er vanskelig å forstå kan jeg for eksempel diskutere på norsk med en venn.

Hva svarer du på det evige spørsmålet; Hvor mye må man lese?

Det er veldig individuelt etter hvordan man lærer, og hvor lang tid man trenger før noe sitter. Det viktigste er å finne en studieteknikk som passer seg selv slik at man føler seg komfortabel med egen kunnskap. Ikke tenk så mye på hvor mange minutter eller timer andre leser, vi er forskjellige – der også. Finn din egen oppskrift, og bli komfortabel med den.

Hva gjør du for å holde motivasjonen oppe?

I tillegg til å lese føler jeg at jeg har et rikt sosialt liv. Ved å være med på sosiale arrangementer og ikke tenke på skolen for en tid, det hjelper veldig mye. I tillegg har jeg engasjert meg i ANSA i tre år, noe som jeg virkelig anbefaler alle å gjøre. Da får man brukt seg litt ekstra på et annet vis, i tillegg til at man blir godt kjent med studenter man kanskje ellers ikke ville møtt. I bunnen synes jeg det er gøy å lære, og det er jo en motivasjon at man stadig kommer nærmere målstreken.

Snapchat-763935551
Bilde: Privat

Hvilket fag har gitt deg mest så langt i studieløpet ditt?

Vanskelig, det er mange, men de ulike fagene i pediatri (omhandler barn) var veldig spennende. Samme med gynekologi og obstetrikk (fødselshjelp).

IMG_1938
Bilde: Privat

Hvordan er forholdet mellom studenter og professorer?

Det varierer veldig. Flere av de som tilhører den eldre garde er fortsatt veldig autoritære, mens hos de yngre er dette noe mer nedtonet. Man har likevel respekt for dem, men det er ikke slik at man må reise seg når de kommer inn i rommet å si «Dear Doctor».

Hvorfor valgte du å studere i Riga?

Det var egentlig mest en tilfeldighet, men når jeg skulle velge var det to ting som trakk meg til Riga. Det ene var at det er direkteruter til og fra Trondheim flere ganger i uken, og det andre var at det er en stor by. Jeg har lært at Riga har enormt mange muligheter. Nå som jeg har bodd her vet jeg at man kan få både bylivet og den landlige følelsen, og det er deilig. Det er også et lite land, så man kan fint reise litt rundt utenfor byen eller til andre steder for å oppleve nye ting.

Har du flest norske eller internasjonale venner, er det mange nordmenn ved universitetet?

Det er rundt 120. Da jeg går i ren norsk klasse, noe som er en tilfeldighet, omgås jeg mest nordmenn i hverdagen. Siden jeg har vært veldig aktiv i ANSA er dette også en grunn til at jeg har flest norske venner.

Hva er din beste opplevelse mtp. Stedet/kulturen i løpet av studiet?

Noe det beste med Riga er at sentrum består av mange fine parker, som er utrolig fine om våren og sommeren. Det gjør byen ekstra koselig. I tillegg har vi en vakker gamleby med mange hyggelige restauranter og fortauskaféer. Der kan man sitte å se på et yrende folkeliv hele dagen. De pynter også veldig mye i gatene og byen generelt når det nærmer seg jul.

3 tips til hva man bør se/gjøre om man besøker din studieby?

Gå rundt å oppleve gamlebyen og de nydelige parkene i nærheten av den, spis masse god mat til en rimelig penge, og gå en tur på Folkklubs Ala Pagrabs for å oppleve latvisk utelivskultur. Ishockey er en stor sport her, så er man interessert i det, og det er kamp, bør man vie dette noen timer en kveld.

Har du opplevd noen form for kulturkræsj?

Latviere og russere er noe annerledes enn oss nordmenn. De smiler og hilser for eksempel ikke på ukjente, men dette blir man vant til. Her er det også litt forskjell på ung og gammel. I tillegg er det fra gammelt av ikke lov å snakke på kollektiv transport, noe som vi utenlandske gjør, og dermed vanker det strenge blikk noen ganger.

Hvor går veien videre? Har du planene klare for fremtiden?

Når jeg er ferdig i Riga skal jeg flytte et sted som forhåpentligvis tilbyr meg en LIS-1-stilling (turnustjeneste). Hvis jeg ikke får LIS-1-stilling skal jeg flytte dit jeg får en annen jobb. Det er ikke så nøye hvor, alle steder er en opplevelse! Bare spennende å flytte litt rundt før man slår seg til ro.

Tips til de som vurderer å studere medisin i utlandet?

Hvis du har lyst, gjør det! Du kommer fort inn i det, og angrer forhåpentligvis ikke. Det har i alle fall aldri jeg gjort. Er du usikker, flytt. Det er ikke verre enn at du flytter hjem igjen om du skulle angre, de fleste av oss har ett år til rådighet for å endre mening skulle det skje. Det er en helt annen opplevelse å studere langt hjemmefra. Uten familie i nærheten blir vennene på en måte som den «nye familien din», og det skaper ekstra sterke bånd. For ikke å glemme alle de ekstra opplevelsene man får ved å bo i et annet land med en annen kultur.

Hva er det viktigste å fokusere på for å kunne fullføre studiet?

Sørg for å trives på skolen og studer etter egen evne for å stå på prøver og eksamener. Det er en del prøver underveis i hvert enkelt fag, i tillegg til eksamen. Disse kan man ta flere ganger. Min anbefaling er å ikke utsette noe hvis man skulle stryke, men ta det igjen så fort sjansen byr seg. Da unngår man å havne bakpå. Skaff deg et sosialt miljø du trives i, og unn deg å koble av mellom lesingen. Da blir alt så meget bedre. Her i Riga er det norske miljøet veldig tett, så det er ikke mangel på venner.

Med denne erfaringsdelingen og disse små tipsene ønsker jeg de som søker til Riga eller andre steder masse lykke til. Skal du studere i utlandet anbefaler jeg deg å melde deg inn i ANSA med én gang, det fører med seg mange fordeler og gode bekjentskaper. Kommer du til Riga er du hjertelig velkommen!

IMG_20171017_184627
Bilde: Privat

Av Solveig Hansine Torgersen

ANSA Medisin