ANSA Medisin: Studier i Krakow, Polen. Maren Paus Reinertsen

Flotte Maren har skrevet om sine opplevelser som 2.års-student i Krakow.

 

“Heisann! Jeg heter Maren Paus Reinertsen, er 22 år og kommer fra Oslo. Jeg går andre året på Jagiellonian University i Krakow.  Har tidligere vært styremedlem i ANSA Krakow, sitter nå som leder, og stortrives med det!

Opptakprosessen:

I Krakow er vi veldige heldige som har EEC med Ellen Bergene i spissen. Hun hjelper til med alt, og svarer på mail raskere enn lynets hastighet. Da jeg skulle søke sendte jeg henne en mail, og fikk all informasjonen jeg trengte. Du får tilbud om å være med på en tur ned til Krakow på våren, som jeg forøvrig anbefaler veldig. Da får man besøke universitetet, snakket med studentene og møtt lederen for den internasjonale linjen vi norske går på.

Når du søker må du sende inn et motivasjonsbrev på engelsk der du forteller litt om deg selv, og hvorfor du vil studere medisin. Dersom du er seriøs, og får formidlet dette, får du tilgang til alle tidligere opptaksprøver. Opptaksprøvene er vanskelige. Det er ingen laveste grense på å komme inn, de 60 (sånn omtrent) beste kommer inn uavhengig av sum. Det betyr en ting – de prøvene er det bare å pugge så fort som mulig. Ikke bruk tid på å lese deg opp på pensum fra videregående dersom det er noen år siden, start med opptaksprøvene med en gang. Gjør ett spørsmål, les slik at du skjønner alle alternativene, og skjønner hvordan spørsmålet skulle vært stilt, dersom de andre alternativene skulle vært riktig.

Starten

Studiet for førsteklassinger starter i starten av september, resten av studentene kommer i oktober. Da har vi fadderuke, du får en liten faddergruppe med faddere som du kan kontakte, og alle er veldig nysgjerrige og vil gjerne bli kjent med deg! Vi er en liten familie her nede, og gleder oss til å få nye folk ned. Medstudentene dine kan du spørre om hva som helst, og de hjelper deg gjerne med fag eller generelle spørsmål om byen og livet her nede. I tillegg har vi noe som heter ”StudyAid” som er livredning for førsteklassinger. Det er seminarer eldre studenter holder i fagene vi skal ha eksamen i, der de forklarer ting slik at man forstår det. Det er helt gull, tro meg.

Generelt er det ikke så mange i den eldre polske generasjon som snakker engelsk. Ved hjelp av polskundervisningen lærer du deg kjapt noen fraser så du blir mer eller mindre forstått på butikken, i det minste.

Personlig var jeg ganske bekymret for å studere på engelsk, jeg synes det var fryktelig skummelt og trodde alle kom til å dømme meg for engelsken min. Det har ikke skjedd, slapp helt av på den fronten. Det er helt naturlig å være litt nervøs, ukomfortabel og ikke skjønne alt i starten. Jeg skjønner enda ikke alt, men det kommer seg! Jeg gikk fra å skrive notater på norsk, til nå å være usikker på hva og hvor milten er. Kan snakke et kvarter om ”spleen” da. Dere, dette ordner seg.

“Dere, dette ordner seg.”

Angående sted å bo. Her bor folk både alene, to, tre og fire stykker sammen. Det er enkelt å finne leiligheter, vi har egne facebooksider for det nå for tiden;) Neida, men leiligheter finner man. Bruk litt tid, betaler du rundt 3800-4000zl så får du en veldig fin leilighet i nærheten av sentrum sammen med en venn!

Studiet

Førsteklasse er beintøft. Sånn er det bare, men du kommer deg gjennom det! Det er store fag som anatomi, histologi, biokjemi og fysiologi og en drøss med småfag du aldri trodde du skulle ha. Til synevende og sist handler det om å lese jevnt, snakke om faget, gjøre oppgaver og ta gode pauser innimellom.

På det evige spørsmålet om hvor mye man må lese er det helt opp til deg seg. Her i Krakow har vi eksamen stort sett hele tiden i førsteklasse, så da leser man det man er god for til eksamen er ferdig, tar en tur på byen, har en klein dag uten så mye lesing, kanskje en tur på stranda og så begynner på på´n igjen med neste eksamen. Alt går i bølger. Jeg kan love deg at du aldri har lest så mye før i ditt liv, men du kommer til å huske dagene du ikke leste best uansett!

Fagene og professorene varierer fra veldig gammelt og strengt til moderne og på fornavn. Det blir du vant til, men si ”Professor” til alle i starten så kan du heller se an reaksjonen.

Studiestedet mitt: Krakow

Jeg valgte å studere i Krakow fordi jeg hadde bekjente som gikk her og utelukkende hadde hørt positive ting om byen. Jeg er blitt superglad i byen, den har alt du trenger innenfor gåavstand. Utenom restauranter, gode treningsmuligheter og parker ligger Krakow midt i Øst-Europas kjerne med stranden innenfor en 20 mins trikketur, en drøy time til fjellbyen Zakopane (verdens beste ”skitur” dit arrangerer ANSA Krakow hvert år) og et drøss av tog og bussbilletter til nærliggende byer. Nevnte jeg Energylandia, en gigantisk fornøyelsespark i nabobyen?

Skal du gjøre tre ting mens du besøker Krakow skal du dra i saltgruven utenfor byen, se hovedplassen Rynek med Mariakirken, og rusle rundt i Kazimierz, det gamle jødedistriktet nedenfor gamlebyen. Er du i det sporty hjørnet kan du løpe rundt gamlebyen i Planty – en runde på 3km med trær rundt eller ta deg turen langs elva Wisla. Spa og frisør er forresten nesten pinlig billig i forhold til i Norge.

Kulturmessig er nynazismen kanskje det mest skremmende, og hooligansene i gatene når det er fotballkamp. De gjør deg ingenting, men er et skremmende syn. Ellers er jo abort ulovlig, og alkoholisme er veldig utbredt. Det var veldig rart å se folk ligge å sove ut rusen i gatene, men man blir vandt til det selv om det er stygt å si, og jeg har i alle fall enda ikke hatt noen ubehagelige opplevelser på den fronten.

Vi er mange norske i Krakow, rundt 60 per klasse med totalt rundt 85 stykker. Det tilsvarer over 400 totalt når man tar med tannlegestudentene i beregningen. Det er veldig koselig, jeg har absolutt flest norske venner, men både amerikanere, irer og polakker blir en del av hverdagen.

Det er utallige sportsgjenger under studentorganisasjonen Copernica her i Krakow. Det er fotball, løpelag, svømming, tennis, crossfit, dans, yoga, rolag og mye mer! Utenom rolaget er det bare å troppe opp og være med på treningen, lavterskel og veldig hyggelig!

Generelt

Utlandet er supert. Som utenlandsstudent lærer du ikke bare en ny by, land og kultur å kjenne. Du får venner fra forskjellige steder over hele verden, lærer deg godt engelsk og blir ufattelig patriotisk. 17.mai har aldri vært så spesielt som her nede!

Ikke vær redd for å søke, men vit at det blir litt tøft i starten. Vennene du får her nede kommer til å støtte deg, og være der for deg. De blir ekstrafamilien din, og det er godt når man er et stykke hjemmefra. Er du motivert og står på, så ordner det seg.

Håper jeg ser deg i Krakow snart!”

Maren

ANSA Medisin