Studier på Hawaii

“Jeg ønsket å utvikle engelsken min …”

IRIS, 24 ÅR, FRA ASKER
Tidligere: Sosialt arbeid, NTNU i Trondheim
Nå: Enkeltemner på Hawaii Pacific University (HPU)

Hvorfor valgte du å studere på Hawaii?
Jeg ønsket å utvikle engelsken min og ønsker derfor å studere i USA. Valget falt på Hawaii på grunn av de mange mulighetene for utendørsaktiviteter som hiking, snorkling, surfing, samt fin og eksotisk natur, varmt klima og spennende kultur.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

“Ting går sakte og alle har god tid.”

JEANNETT, 24 ÅR, FRA SOLA
Tidligere: 
Master i samfunssikkerhet på Universitetet i Stavanger
Nå: Utveksling fra UiS til Hawaii Pacific University (HPU)

Hva er det beste med å studere på Hawaii?
Det må være den såkalte “Aloha-stemningen”. Til tross for at Waikiki er en by med mange mennesker, er det likevel en ro her på øya som ikke kan sammenlignes med andre steder. Her får vi en kombinasjon av både stradliv, uteliv, byliv, natur og utrolige hikes.

Har du opplevd noen form for kulturkræsj?
Ikke noe sånn veldig kræsj, men det er absolutt annerledes å være her enn å være hjemme. Ting går sakte og alle har god tid. Bussen kommer aldri når den skal og i butikken bruker man god tid til å prate med kundene. Det føles litt annerledes i starten, men nå er det egentlig bare behagelig og avslappende.

” … man skaffer seg lett venner fra hele verden.”

OLE MARTIN, 22 ÅR, FRA BERGEN
Tidligere: Utveksling til Michigan fra videregående, jobbet på Disney World i Florida etter videregående
Nå: Bachelor of Science in Business Administration, with concentration in Economics, at Hawaii Pacific University (HPU)
ANSA: Lokallagsleder i ANSA Hawaii, siden høsten 2017

Hvordan endte du opp her på Hawaii?
Etter utvekslingen fra videregående har jeg vært forelsket i USA. Jeg jobbet i Florida i etterkant og har vært så heldig og reist mye rundt i mange forskjellige stater. Amerikanernes væremåte og deres utadvendte vesen er jeg svært svak for. Alle kan bo i USA og føle seg velkomne. USA har alltid vært planen for bachelor, så spørsmålet var vel egentlig “Hvilken stat?”. Jeg hadde hørt mye bra om Hawaii, men aldri vært der, og bestemte meg for å hoppe i det. Det har jeg aldri angret på. HPU er “the most diverse university in the US” med studenter fra over 60 forskjellige land. Jeg elsker kulturforskjeller, så for meg var det ingen tvil.

Hva har ANSA gjort for deg og hvorfor har du valgt å engasjere deg?
ANSA har skaffet meg venner – ANSA Hawaii er et lokallag for alle, ikke kun for nordmenn, og man skaffer seg lett venner fra hele verden. Forsikringen til ANSA er også ganske så upåklagelig. Gode greier! Jeg ønsket å utvikle ANSA Hawaii sitt arbeid og videreføre tradisjonen om å inkludere alle. Det var en utfordring da ANSA Hawaii trengte litt organisering da jeg begynte, men jeg liker det og nå er vi på rett vei. Vi har et flott team i ANSA USA og jeg er glad for at jeg er en del av det.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

“Her på Hawaii er de veldig flinke til å ta vare på kulturen og historien sin.”

MARTE, 36 ÅR, FRA ASKER
Tidligere: Musikkstudier i Sydney, psykologistudier i London
Nå: Master in Elementary Education på Hawaii Pacific University (HPU)

Hva driver du med utenom studiene?
Jeg er med i en frivillig organisasjon som heter HOH808 som rydder parker og strender for plast. Her på Hawaii er de veldig flinke til å ta vare på kulturen og historien sin, og det har vært spennende å lære om deres forhold til naturen og alt rundt de. Det er trist å se mengdene av plast og mikroplast som legger seg rundt øya, men i steden for å klage jobber de for å rydde og rense øya for å redde dyrelivet både på land og i havet. Organisasjonen har jobbet med det samme området i over ett år og nå begynner skilpadder, barracuda og manta ray å komme tilbake dit.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

“Lærerne er svært hyggelige, åpne og tilpasningsdyktige.”

LOVISA, 23 ÅR, FRA VINDAFJORD
Tidligere: Lærerutdanning 5-10 trinn på Universitetet i Agder
Nå: Utveksling fra UiA til Hawaii Pacific University (HPU)

Hva er det beste med å studere på Hawaii og hvordan ble du tatt i mot?
Det flerkulturelle mangfoldet på skolen og det å bli kjent med mennesker fra ulike kulturer. Omgivelsene er også fantastisk, det er alltid noe spennende å gjøre og mange muligheter for nye opplevelser. Strandliv og hiking er virkelig det jeg liker best med Hawaii, samt klimaet. Jeg ble veldig godt tatt i mot, og det sørget faktisk noen av lærerne mine for. De er svært hyggelige, åpne og tilpasningsdyktige med tanke på det kulturelle og språklige mangfoldet i studentgruppen.

last-ned.png

TIPS TIL DEG FRA STUDENTENE
Til deg som vil studere på Hawaii
– vent med å skaffe bolig til du kommer hit og bo med andre studenter
– fiks lokalt bankkort – da slipper du avgift på kontantuttak
– kjøp bil sammen med noen andre, eller alene, hvis du skal være her i en lengre periode
– bli med på arrangementer med ANSA Hawaii
– lær deg å surfe
– vær åpen, nysgjerrig og prøv å lære av andre kulturer isteden for å tenke at Norwegian way is the only way
– gjør egen research når du skal søke, kanskje du kan skaffe deg gode stipend?
– dropp alle buksene og genserne, ta med masse badetøy og sommerplagg
– vær klar over kostnadene, og spar opp i forkant om du har mulighet

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hva du må se og gjøre på Hawaii
– lei bil (eller kjøp om du skal være her lenge) for å komme deg rundt på øya og ut av Waikiki
– svømme med delfiner på vestkysten
– øde strender og food trucks på North Shore
– snorkle med skilpadder i Turtle Bay
– hiking (Koko Head, Pink Pillbox, Crouching Lion), gjerne i soloppgang – Ole Martin: “På Hawaii finnes det hverken slanger eller giftige edderkopper. Det farligste dyret du kan møte på er et villsvin, ikke så farlig med andre ord.” 
– bade i tidepools på Maka’pu
– jobbe for og lære om lokalsamfunnet – Iris: “Selv har jeg vært på en Taro patch og jobbet der, hvor jeg også lærte om lokal historie og kultur. Det er mye man ikke får vite om Hawaii fra et vestlig perspektiv, blant annet føler native Hawaiians seg fortsatt undertrykt og kolonisert av amerikanere, og på mange måter har de mistet mye av sin kultur og frihet.”
– camp på vestsiden av øyen, solnedgang + delfiner + bål = sant
– mat som må smakes: shaveice, mochi icecream, poke, sushi, garlic shrimp fra food truck på North Shore
– fyrverkeri hver fredag på toppen av Waikiki

OI000019.jpg

Sigrid Buck på #ANSAtour – følg med på ANSA sin Instagram

Les mer om studier i USA her.