Studier i Japan

STUDENTENE
Stian Eidsnes, 26 år fra Bergen. Studerer MSc Finance på Aarhus Universitet, nå på utveksling på Kobe University – Faculty of Economy i Kobe.

Suzanne Baden, 22 år fra Stavanger. Studerer Internasjonale relasjoner på Waseda University i Tokyo.

Patrick John Woods, 29 år fra Sola. Studerer på Tsukuba University i Tsukuba, tidligere økonomiansvarlig og nå landsleder i ANSA Japan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

“Maten er relativt billig, servicen er nesten alltid på topp og du trenger ikke tipse noe sted.”

Hvorfor valgte du å studere i Japan og hva er det beste med det?
Patrick: Jeg har alltid vært glad i landet – jeg har reist hit mye i løpet av livet og etter mindre vellykkede studieforsøk i Norge ville jeg prøve noe nytt. Man får oppleve et annet land, en annen kultur, et annet språk og på alle måter får en utviklet seg selv på en måte en gjerne ikke hadde klart om en bare sitter hjemme i trygge Norge.
Suzanne: Det er så mange muligheter døgnet rundt, blant annet convenience stores, karaoke, restauranter og lignende er åpent 24/7. Maten er relativt billig, servicen er nesten alltid på topp og du trenger ikke tipse noe sted.
Stian: Jeg søkte på utveksling fra universitetet mitt i Aarhus og fikk plass på Kobe University fordi det passet best med min studieretning. Det er gøy med en helt ny kultur og nye erfaringer, samt bra levestandard og hyggelige folk.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
ANSA Japan

Hvordan ble du tatt i mot og hvordan er ting sosialt sett?
Suzanne: Jeg bodde på dorm i starten og ble tatt veldig godt i mot – de var veldig opptatt med å ta skikkelig i mot alle studentene. Der fikk jeg også hjelp til forskjellige ting jeg trengte for å bosette meg i Japan og det gjorde at jeg følte meg tryggere og mer avslappet. De arrangerte en del små arrangementer på dormet og der ble jeg kjent med veldig mange med en gang.
Stian: Jeg ble tatt i mot av en veileder fra Kobe University som var veldig behjelpelig og snakket bra engelsk. Av han fikk jeg hjelp med bosted, registrering, informasjon om fag og helseforsikring osv.

“Jeg blir alltid kjent med nye folk og merker at hjemlengselen minsker etter å ha vært rundt ANSA-folk.”

Hva har ANSA bidratt med for deg?
Suzanne: Jeg skjønte ikke hvor mye det betyr for meg å vite at andre norske rundt meg er i lignende situasjon før jeg dro på et ANSA-arrangement. Jeg blir alltid kjent med nye folk og merker at hjemlengselen minsker etter å ha vært rundt ANSA-folk.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Har du opplevd noen form for kulturkræsj?
Patrick: I Japan snakker fortsatt nesten ingen engelsk og det kan derfor være vanskelig å komme seg inn i sosiale kretser uten å snakke japansk – dette undervurderte jeg da jeg flyttet hit og noe jeg slet med i starten. Du kan i tillegg utestenges fra en del steder som for eksempel treningssenter, offentlige bad og varme kilder, spa osv. dersom du har tatoveringer.
Suzanne: Togene er det som traff meg mest – folk stiller seg opp i en rett linje for å gå inn, går til siden når dørene åpner seg slik at folk kommer seg ut før de går inn, man er stille inne på togene og snakker ikke i telefon, ingen spiser eller drikker, ingen sminker seg og ingen hører på for høy musikk. Det går litt i samme tone som hvordan japanere er – prøv å ikke forstyrr andre på noen som helst måte.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

“Lær deg gjerne litt japansk før du drar.”

TIPS OG TRIKS TIL DEG SOM VIL STUDERE I JAPAN
– få japanske venner tidlig og lær deg gjerne litt japansk før du drar
– vær åpen for at du kan bli behandlet annerledes – for eksempel at japanere ikke alltid vil snakke med deg fordi du ikke ser japansk ut (og dermed ikke kan snakke japansk), ikke tenk at det er på grunn av deg, men at det er grunnet gamle tradisjoner i Japan
– beregn god tid til forberedelser og søknadsprosessen
– les deg opp på boforhold, kollektivtransport og litt sosiale normer

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

SE OG GJØRE I JAPAN
– utsikt i Tokyo: mange drar til Tokyo Tower eller Tokyo Skytree, men på Tokyo Government Building er det gratis
– tradisjonelle templer og kimono i Kyoto
– markedene ved havneområdet i Kobe
– Mount Rokko og parken på toppen av fjellet
– mat: Kobe beef, ikkyuu ramen, gyoza

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sigrid Buck på #ANSAtour – følg med på ANSA sin Instagram

Les mer om studier i Japan her.