ANSA SHS: Vårt prosjekt og julegavetips

Si «Hei!» til ANSAs eneste veldedighetsorganisasjon; ANSA Students Help Students, ANSA SHS. SHS ble opprettet i 2009, og siden den gang har SHS stadig blitt større. Vi har nå bystyrer både i Pécs og Budapest. Vi som driver SHS er ANSA-medlemmer som går på forskjellige studier i Ungarn.

Vår hjertesak er å støtte vanskeligstilte barn og ungdommer som bor Romania, hvor vi har et tett samarbeid med den rumenske veldedighetsorganisasjonen Saint Francis Foundation. I lang tid støttet vi et barnehjem i Sovata og et studenthjem i Târgu Mureș. Barnehjemmet i Sovata har nå oppnådd såpass til midler at de ikke lengre trenger vår hjelp, og det er jo bare helt fantastisk! Men da fikk vi et behov for å finne et nytt prosjekt. I 2016 dro hovedstyret i SHS på tur til Romania for å besøke nye potensielle prosjekter – og det fant vi i Érmihályfalva.

ansashs
Hovedstyret i 2016, sammen med noen av barna vi hjelper i Érmihályfalva.

I Érmihályfalva møtte vi Andràs Ildikó, en utrolig lidenskapelig og omsorgsfull dame. Til hennes dagsenter kommer det 16 barn i alderen 4-16 år hver eneste dag etter skoletid. Der får de middag og leksehjelp. I tillegg får de omsorg og muligheten til å være et barn. Dette dagsentret er en primitiv bygning, og det mangler blant annet innlagt vann. Ildikó vil så gjerne hjelpe flere barn. Hun fortalte oss at hun har en venteliste på over 50 barn som gjerne vil komme til dagsenteret, men på grunn av plassmangel kan hun ikke ta i mot flere. Dette er en av flere grunner til at vi i SHS bestemt oss for å hjelpe. Vi skal bidra slik at Ildiko kan ta i mot flere barn, og dette gjør vi ved å bygge et nytt og større dagsenter til barna i Érmihályfalva.

I Romania er det dessverre mye fattigdom og alkoholisme. Barn lever under tøffe kår, ofte uten vann, strøm, og altfor ofte uten tilstedeværende foreldre. Dette dagsenteret er en unik mulighet til en bedre fremtid. Ildikó hjelper barna med blant annet skolearbeid, noe mange av foreldrene ikke har tid til, eller rett og slett ikke evner. ANSA SHS sitt store ønske er å bidra til en bærekraftig endring for disse barna. I tillegg ønsker vi at de skal få et trygt og godt sted å oppsøke etter skoletid. Et sted hvor de kan få hjelp til lekser, og samtidig kunne leke og ha det gøy. Vi håper dette vil øke sjansen til at barna lykkes i livet, og bidra til at de får en bedre fremtid.

Etter to år med hardt arbeid, er endelig byggingen av et nytt dagsenter i gang. Et prosjekt hvor ANSA SHS er hovedsponsor. Dagsenteret blir et hus med to etasjer, hvor det vil bli plass til mange flere barn. I overetasjen kommer det til å være to bad og fire soverom, slik at barna kan sove der ved behov. I første etasje blir det to bad, et kjøkken, et kontor, samt et stort og romslig oppholdsrom/klasserom. Nedenfor kan du se et bilde av hvordan huset skal bli.

ansashs
Slik skal det nye dagsenteret se ut.
ansashs
Byggingen har startet.

Dere som møter opp på våre arrangementer kan stolt si at dere har bidratt til at disse barna får en bedre hverdag. Vi, i ANSA SHS Budapest, har i høst arrangert flere eventer med formål om å samle inn midler til dagsenteret. Togafesten i fadderuken og «Oktoberfest for Charity» ble begge store suksesser takket være dere. I tillegg har vi hatt kakesalg på hver pubquiz ANSA Budapest har arrangert.

Oktoberfesten, i regi av ANSA SHS, har blitt en tradisjon i Budapest siden den gikk av stabelen for første gang i 2014. Her er alle er velkomne, både med og uten dirndl eller lederhosen. I år kom det nærmere fantastiske 300 personer, og stemningen var på topp hele kvelden. Da «beer pong-turneringen» gikk av stabelen, stilte 16 feststemte lag. Her møtte vi på alt fra Ponginators til The Peaky Pongers. Det var knallbra innsats fra alle lag, og de stolte vinnerne av vandrepokalen ble til slutt Budachicks. Vi gratulerer så mye!

I tillegg har ANSA SHS Pecs arrangert volleyballturnering, Halloween-fest, kakesalg, loddsalg og klesinnsamling. Vi kan melde om at i høst har vi samlet inn nesten 66 000 kr. Det er jo bare helt rått! Tusen takk til alle som har bidratt.

asnashs
Bilde av: Maria Skarpaas Andersen

Julegavetips fra ANSA SHS!

Føler du deg ekstra gavmild nå som jula nærmer seg, eller mangler en julegave til en som har alt, kan du bidra til vår prosjekt i Érmihályfalva. Vi i ANSA SHS selger «Julegavekort» i tiden frem mot jul. Sjekk ut Facebook-siden vår, eller klikk deg inn på ANSA SHS sin webside for mer informasjon.

ansashs

Med dette sier vi takk for topp innsats høsten 2018, og vi ønsker dere en deilig jul og et fantastisk godt nytt år!

– ANSA SHS