4 leveregler til en positiv hjerneutvikling! (3 min)

Torsdag 16.11.19 arrangerte ANSA Alumni et faglig foredrag med Harald Harung, professor i topp prestasjoner og ledelse. Her la han frem sin forskning på feltet, hvordan en topp prestasjon føles og hvordan vi lettere kan oppnå disse oftere i hverdagen. Så, hvordan kan man altså utvikle hjernen? Svaret kan oppsummeres i fire enkle leveregler. Mer fra ANSA Alumni finner du her.

I boken “Excellence through Mind-Brain Development” Forklarer Harald og partner Frederick Travis om hemmelighetene bak mennesker som presterer i verdenstoppen, uavhengig av om de driver med sport, musikk eller i næringslivet. Gjennom omfattende forskning og analyser har de testet og funnet det de mener er påvirkende faktorer. Svaret ligger først og fremst i hvordan hjernen er sammensatt.

De tre hovedfeltene som avgjør hvordan din hjerne presterer ligger i psykologi, hjerneintegrasjon og frekvensen av toppopplevelser. Er man for eksempel positivt innstilt i livet og klarer å ha en bredere oppfatning av ting som skjer vil man ha større potensiale til å utvikle hjernen. Er man på den andre siden mer egosentrisk vil det være vanskeligere. Det store spørsmålet er hvordan du kan utvikle disse faktorene? Går det i det heletatt an? Svaret er overraskende enkelt: gjennom fire enkle rutiner.

1. Nok søvn

Punkt nummer en kommer vel neppe som noen overraskelse. Dette viser nok en gang viktigheten av en god natt søvn. I følge Harung så skal man alltid våkne opp med en lettere følelse enn den man la seg med. Om du våkner sliten, og det tar lang tid å komme i gang er dette tegn på at du kanskje burde forandre dine kveldsrutiner.

2. Hør på musikk du liker

Yes, det er riktig! Det spiller ingen rolle hvilken type musikk du hører på så lenge det er noe du liker og noe som gir deg en god følelse. Man skal alltid jakte de gode følelsene og musikk kan hjelpe med å styrke disse. Det er med andre ord ikke uten grunn at mange toppidrettsutøvere observeres med musikk på vei inn i garderobe eller i oppvarming. Skal du jobbe med større oppgaver som krever din fulle oppmerksomhet kan det likevel være lurt å ty til musikk uten mye tekst da dette kan virke forstyrrende.

3. Tren

Det er faktisk ikke sånn at trening på mirakuløst vis påvirker humøret uten grunn. For når man trener skjer det utrolig mye i kroppen. En av plassene er i hjernen der hjerneintegrasjonen forbedres gjennom ulike prosesser. Mer om de fysiologiske gevinstene med trening kan du lese om her. Harald forklarer at det ikke nødvendigvis er behov for å hele tiden slite seg ut. Det handler om å holde systemene i gang og det kan være så enkelt som noen enkle øvelser som kan gjøres på under 5 minutter. Hva med å prøve dette for eksempel?

4. Mediter

Her blir Harald virkelig ivrig. Han mener det er i meditasjonsprosesser hjernen virkelig får rom til å ikke bare hente seg igjen, men å utvikle seg. Han viser til en rekke studier som beviser at man ikke bare blir roligere i form av pust og hjerte. Man blir også mer årvåken. Ikke bare kan meditasjon være et fristed fra egne tanker, men det kan også utvikle prestasjoner gjennom bedret generell atferd, tilstedeværelse og hukommelse. Harald nevner Transcendental Meditasjon som vinneren, men det finnes utrolig mange måter å komme i gang med meditasjon. Du kan for eksempel finne eksempel på youtube eller benytte den populære appen Headspace.

Thats it! Fire overraskende enkle rutiner som kan hjelpe deg å utvikle en hjerne.

ANSA Alumni takker Harald Harung for et veldig interessant foredrag.

ANSA Alumnis målsetning er å tilby faglige og sosiale arrangementer som appellerer til alle. For kun 10,- i måneden kan du bli medlem av ANSA Alumni. Alt du trenger å gjøre er å oppdatere ditt medlemsskap på ANSAs sider.

Følg oss på Facebook for å få med deg neste ANSA Alumni arrangement!