Medisinstudier i Martin, Slovakia

Skoleåret nærmer seg slutten, sommeren er rett rundt hjørnet og det er snart opptaksprøve-tid! Vi i ANSA styrene, både i Slovakia og Martin, gleder oss til å møte neste års kull og ønsker gjerne å hjelpe dere gjennom søknadsprosessen; Komme med litt informasjon, sende dere i riktig retning og svare på alle spørsmål dere måtte ha! 

Litt om studiet i Slovakia
Medisinstudiet finner sted ved Jessenius Faculty of Medicine, et fakultet under Comenius University i Bratislava – som er det største og eldste universitetet i landet, og ligger i den sjarmerende lille byen Martin. Vi er i overkant av hele 400 norske studenter i byen — noe som skaper et helt spesielt samhold blant studentene. Et trygt og tett samhold som flere av oss ville kalt verdens beste studentmiljø! (Sånn heeeelt objektivt.) 

På skolen er det en “slovakisk linje” og en “internasjonal linje”. På sistnevnte foregår all undervisning på engelsk, og man har klassekamerater (i alle aldre) fra flere forskjellige land. Det kan virke skummelt med undervisning på engelsk, men som med det aller meste kommer man fort inn i det! 

De to første årene på studiet er veldig teoretisk rettet – av de større eksamenene i 1. klasse har man medisinsk kjemi og biologi; i 2. klasse har man anatomi, histologi, fysiologi og medisinsk biokjemi. Fra og med 3. klasse blir undervisningen mer klinisk rettet, med flere undervisnings- og praksistimer på sykehuset. De tyngre fagene dette året er patologisk anatomi og fysiologi (sykdomslære på godt norsk), og med årene blir bare fagene mer og mer klinisk rettet. I 6. klasse har man “state exams” som er avslutningseksamenene. 

Fra og med 4. klasse må man også hospitere på ulike sykehusavdelinger, dette kan man velge å gjennomføre enten i Slovakia eller i Norge. 

Hverdagen i Martin
Hverdagen i Martin består (selvfølgelig) av mye lesing. Men! Ønsker man en change of scenery når det gjelder lesing hjemme, er det flere biblioteker og koselige kafeer man kan gå til. Trenger man litt pause i løpet av en ellers travel lesedag, eller en løpetur for å trimme, er det flere ruter i forskjellige lengder man kan begi seg ut på. Savner man fjellturer i ekte norsk stil? No worries! Martin er omringet av Tatrafjellene med massevis av muligheter til turer, både til fots og på ski. 

Sånn ellers tilbyr selvfølgelig byen alt annet man måtte trenge treningssentre, kinoer, bowling og laser tag-haller, crossfit, idrettsmuligheter i fleng, svømmehall +++. Alt dette, pluss kafeer, restauranter, biblioteker, sykehuset, ulike bygg tilknyttet universitetet, butikker og leilighetskomplekser/studentboliger er lokalisert i Martin sentrum. Det gjør det veldig enkelt og fort gjort å komme seg rundt, enten til fots eller på sykkel. Skal også sies at det er veldig billig med taxi om man er litt på latsiden en dag! Og man kan selvfølgelig ikke glemme det faktum at Martin ligger i smørøyet av Øst-Europa, bare en liten tog/taxitur unna byer som Krakow, Budapest, Praha og Wien. 

Som sagt består hverdagen av mye lesing – men også mye moro! Vi i ANSA arrangerer ulike begivenheter gjennom hele året, både på lokallags- og landsnivå. I en ellers travel (og noen ganger tung) studiehverdag med lesing til både det ene og det andre, er det deilig å ha noe morsomt å se frem til! Av de større arrangementene på høstsemesteret har vi fadderuka, høsttur, julebord, og snaue tre timer unna kan man også bli med på ANSA Kosices årlige Oktoberfest. 

På sommersemesteret har man bl. a. skitur, x-russefest og 17. mai-feiring å se frem til. Innimellom alt dette finner man også mindre arrangementer, som f. eks. loppemarked, medisinske kurshelger og filmkvelder. Arrangementene er også fantastiske muligheter for å bli kjent med studenter på tvers av trinn og studiebyer!

DSC_0234

Sjekk ut Instagram og Facebook-sidene våre for å få et innblikk i dette, og enda mer av hverdagen i Slovakia.

ANSA Slovakia instagram og facebook

ANSA Martin instagram og facebook

Noen fordeler ved å studere i Martin

 • Ved å studere i en liten by er det få distraksjoner, som for mange gjør det enklere å holde fokus på lesingen. Man har også forståelse for hverandre, da vi alle er i samme båt. Men som sagt, trenger man et avbrekk er det enkle og billige muligheter for å ta seg en langhelg til en storby! 
 • Man er fordelt i små grupper på maks. ti personer og har alle undervisningstimer (bortsett fra forelesninger) sammen med gruppen sin. Noen ganger har man timer med en/to andre grupper, men generelt er det små klasser. Dette gjør at det for mange er lavere terskel for å stille professorene spørsmål og være aktiv i timene – man forsvinner ikke i mengden.
 • Man er garantert studieplass gjennom alle seks år så sant man oppfyller studiekravene. Man blir ikke “silt ut” av skolen slik det gjøres på andre universiteter i Sentral-Europa hvor de tar inn flere studenter enn de har kapasitet til, og ender opp med at enkelte må slutte selv om de gjør det bra skolen.
 • Fra og med 3. klasse er det mye praksis på sykehuset, og det er muligheter for å ta deler/hele 6. klasse i Norge om man får hospiteringsplass.
 • Etter hvert semester har man en eksamensperiode på ca. fem/seks uker hvor du selv velger når du vil ta eksamen – dette gir deg mulighet til å legge opp eksamensperioden som det passer deg. 
 • Man har rett til studiestøtte fra Lånekassen, og med dette (og litt jobb i f. eks. sommerferier) lever man relativt godt som student i Martin – det er generelt billig å bo og leve der.
 • Et lite og tett studentmiljø er for mange en stor trygghet å ha når man studerer langt hjemmefra! Det er ingen tvil om at man møter venner for livet i løpet av disse seks årene i Martin.
 • Diplom fra Martin er automatisk godkjent i Norge, EU og EØS.
 • ++++++++++++++

IMG_1887

ANSA i Slovakia 

ANSA er en studentorganisasjon for norske studenter i utlandet! ANSA hjelper oss både før, under og etter studiene. Vi i ANSA Slovakia (landsstyret) og Martin (lokallaget) jobber spesifikt for å sikre og ivareta studentenes beste interesser, styrke samholdet i Martin (og Kosice) og stå for sosiale arrangementer i løpet av året!

Er du medlem i ANSA har du også mulighet til å benytte deg av medlemsgodene! Blant annet:

 • Studentforsikringen! Den er verdt å sjekke ut om du skal flytte til utlandet og trenger forsikring
 • Karriereveiledning i form av CV/søknadsveiledning, karrieredager, kurs og webinarer
 • Gratis online psykologtjeneste!
 • Du har mulighet til å delta på ANSA arrangementer over hele verden, med prioriterte (og billigere) billetter.
 • Du kan også engasjere deg i styrene selv, landslaget og lokallaget, om du ønsker å stille til verv ved års-/landsmøtet!

Vil du lese mer om ANSA kan du sjekke ut hjemmesiden, og om du består opptaksprøven og vil melde deg inn – kan du gjøre det her: Meld deg inn! 

Interessert i medisin i Martin?

Er du interessert i å søke til Martin, kan du bl.a. søke her:

På disse lenkene finner man all info om søknadsprosessen, opptaksprøven og ofte stilte spørsmål. Det er også verdt å nevne at flere av disse holder forberedende kurs i forkant av opptaksprøven. 

Kort og kjapt om opptaksprøven:
Det er en skriftlig “multiple choice”-prøve på engelsk med 160 spørsmål (80 spørsmål i biologi og 80 spørsmål i kjemi) og man har ca. 2-3 timer på seg.
Det er ingen formelle karakterkrav – verken for å søke eller for å komme inn – man må kun bestå opptaksprøven. Det er likevel greit å nevne at opptaksprøven baserer seg på pensum fra kjemi 1+2 og biologi 1+2. En komplett pensumliste finner du på skolens hjemmesider her (https://www.jfmed.uniba.sk/en/studium/uchadzaci/information-for-applicants/entrance-examination/).

IMG_8539

Vi avslutter innlegget med de spørsmålene vi fikk hyppigst på ulike take-overs vi har hatt den siste tiden!

Skulle du ha flere spørsmål – ta kontakt med oss via facebook eller instagram (linket høyere opp i innlegget), eller direkte til noen av oss i styret (du finner informasjonen vår også via linkene).

Hvor/hvordan skaffer man seg leilighet/bosted?
Det finnes ulike muligheter!

 

 • Man kan leie av privatpersoner.
 • Man kan leie et rom på studenthostellet – svært få nordmenn velger dette da standarden er en del lavere enn nordmenn flest er vant til, i tillegg til at det er flest slovakere og en del fester/bråk – men til gjengjeld er leia her veldig, veldig billig
 • Det finnes også noen leilighetskomplekser hvor det så å si bare bor studenter, f. eks. “WeKings” og “Severia”. Andre leilighetsbygg hvor det bor mange studenter er også “Mala Hora” og “Atrium”.

 

Den enkleste måten å gå frem på for å finne bosted er å bli medlem i Facebook-gruppen “Marketplace for students in Martin”. Her legges leiligheter ut til leie (spesielt mange på våren/tidlig sommer), men i denne gruppen kan man finne alt fra sykler, bøker, møbler osv ++ til salgs.

Hvor godt må man kunne slovakisk?

Man har slovakisk-undervisning de to første årene på skolen. Etter dette er man litt “on your own”, men i løpet av disse to årene med undervisning har de aller fleste plukket opp nok til å kunne forstå og gjøre seg forstått i dagliglivet, eller viktigst av alt på sykehuset i samtale med pasient. Når man har praksistimer på sykehuset og skal ta f. eks. anamnese (sykehistorie) av en pasient, gjennomføres anamnesen på slovakisk – det kan derfor være greit å følge godt med i slovakisk-timene! Dette høres sikkert veldig skummelt ut, men det er viktig å understreke at det er ingen som forventer at du skal kunne snakke slovakisk flytende.

Hvordan kommer man seg til og fra Martin? 

Det er ingen internasjonal flyplass i Martin, så man kan velge å fly til/fra f. eks. Krakow, Praha, Wien, Budapest, Katowice eller Bratislava. For å komme seg til/fra disse byene kan man ta tog eller taxi, men det mest populære blant de norske studentene er å spleise på en (maxi)taxi til Krakow – selve taxituren tar ca. tre timer.

Vi har egen facebook gruppe til nettopp dette – finne folk å dele taxi med! Den finner du her: ANSA Slovakia Travel Group

Har dere noen tips/triks til opptaksprøven?

Studieteknikk, tips og triks varierer veldig fra person til person – men det som oftest blir anbefalt er:

 • Se over pensumlisten til opptaksprøven
 • Gå gjennom spørsmål fra gamle opptaksprøver – fra Martin, men også de andre universitetene i Sentral-Europa
 • Og om man føler behovet – forberedende (intensiv) kurs v/ Interstudium, Bjørknes eller lignende

Vi håper vi sees til høsten! Lykke til med opptaksprøven! 

IMG_7298